BEI: Peste un miliard euro pentru investitii publice si private in Romania, in 2022 |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 17 Mar 2023 12:49 |
Banca Europeana de Investitii (BEI) si Fondul European de Investitii (FEI) au semnat o finantare in valoare de 1,012 miliarde de euro pentru noi investitii in Romania, afirmand angajamentul Grupului BEI de a sprijini economia tarii, conform unui comunicat al institutiei financiare internationale.
In 2022, angajamentul Grupului BEI in tara a inclus finantare pentru sanatate, dezvoltare urbana, regenerare forestiera, invatamant tertiar si investitii in afaceri. BEI a oferit sprijin pentru construirea unui nou spital regional in Craiova si pentru reabilitarea a 26 de spitale si unitati medicale mai mici din intreaga tara, finantare universitatilor din Cluj-Napoca si Targu Mures, precum si un nou sprijin directionat pentru imbunatatirea sigurantei rutiere in toata tara. Atat universitatile, cat si proiectele de siguranta rutiera au beneficiat de sprijinul consultativ oferit de Platforma europeana de consiliere in materie de investitii.
Banca a oferit, de asemenea, sprijin IMM-urilor si intreprinderilor de dimensiune intermediara, prin intermediari financiari, pentru cercetare si dezvoltare in tehnologii inovatoare de sisteme de propulsie cu aplicare in vehicule electrice si hibride reincarcabile.
Pe parcursul anului 2022, FEI si-a sporit si mai mult sprijinul pentru un mediu economic incluziv. Au fost semnate diverse acorduri pe tematica microfinantare a Fondului InvestEU, cu scopul de a mobiliza peste 1,25 miliarde lei pentru microintreprinzatori din toata tara. FEI a lansat, de asemenea, selectia intermediarilor pentru instrumentul de capitaluri proprii in valoare de 400 milioane euro finantat din Planul de redresare si rezilienta si lucreaza cu Comisia Europeana si Guvernul Romaniei pentru constituirea compartimentului pentru state membre al InvestEU, care va sprijini tranzitia verde si competitivitatea intreprinderilor romanesti.
"Una dintre lectiile invatate din pandemia de Covid-19 este ca societatile noastre au nevoie de sisteme de sanatate puternice si de incredere in orice moment. Am sprijinit Romania in timpul pandemiei de Covid-19, dar, privind spre viitor, sunt mandra ca in 2022 Banca Europeana de Investitii a continuat sa ajute Romania sa deblocheze sprijin pe scara larga pentru sanatate. Sprijinul nostru pentru construirea unui nou spital regional in Craiova si reabilitarea a 26 de spitale si unitati medicale mai mici vine in continuarea finantarii si consultantei noastre pentru doua noi spitale regionale din Iasi si Cluj in 2021. Aceste proiecte vor oferi cetatenilor acces la tratament de specialitate si vor imbunatati invatamantul medical pentru viitoarele generatii de medici. Suntem pregatiti sa sprijinim transformarea sectorului medical al Romaniei, precum si alte investitii prioritare, inclusiv cofinantarea Planului de redresare si rezilienta al Romaniei", a declarat Lilyana Pavlova, vicepresedinte BEI, care a vizitat Romania joi.
Focus pe proiecte legate tranzitia energetica
Privind in perspectiva, Grupul BEI se concentreaza in special pe sprijinirea proiectelor legate de tranzitia energetica, educatie, sanatate, transport si crestere favorabila incluziunii, precum si pe sprijinirea implementarii cu succes a Planului de redresare si rezilienta al Romaniei.
"Apreciem activitatea Grupului BEI in Romania, in special in ceea ce priveste implementarea politicii de coeziune prin cofinantare si asistenta tehnica, precum si prin instrumente financiare, in procesul de crestere a absorbtiei fondurilor europene pentru indeplinirea obiectivelor Cadrului Financiar Multianual si ale Planului national de redresare si rezilienta. Suntem deschisi sa exploram noi modalitati de consolidare a parteneriatului cu BEI, pe baza nevoilor de dezvoltare ale Romaniei, cu scopul de a creste sprijinul financiar si consultativ, in special catre sectorul privat. Dialogul nostru va continua sa identifice diverse oportunitati, bazandu-se pe experienta vasta a Bancii in proiecte publice care contribuie la cresterea economica si la reducerea disparitatilor regionale, in conformitate cu obiectivele de politica publica ale BEI", a precizat ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
Potrivit comunicatului, se asteapta ca Romania sa primeasca aproape 30 miliarde euro sub forma de granturi si imprumuturi din Mecanismul UE de redresare si rezilienta, fondul european de raspuns la pandemie, finantat in comun. Grupul BEI este un partener cheie de cofinantare in implementarea Planului de redresare si rezilienta al Romaniei, care stabileste prioritatile Guvernului pentru investirea acestor bani. In 2022, BEI a primit prima cerere de finantare pentru implementarea Mecanismului de redresare si rezilienta si a fondurilor structurale si de investitii europene pentru perioada 2021-2027 in Romania. BEI va lucra cu partenerii romani pentru a oferi noi finantari in valoare de pana la 4 miliarde euro pentru a sprijini, printre altele, investitiile in transport si domeniul sanatatii in intreaga tara.
Servicii specializate de consultanta
In 2022, serviciile de consultanta BEI au sporit sprijinul consultativ personalizat pentru entitatile publice si private, printre altele, in legatura cu siguranta rutiera, domeniul educatiei, al sanatatii, actiunea climatica, decarbonizarea si tranzitia digitala. In 2023, expertii nostri consultanti vor continua sa sprijine proiecte dintr-o gama larga de sectoare, inclusiv sanatate, transport, energie, educatie, apa, gestionarea deseurilor, dezvoltare urbana si rurala. Din 2006, numai JASPERS a sprijinit pregatirea unor proiecte de investitii in valoare de aproape 82 miliarde euro, in transport, apa si economia circulara si in alte sectoare. Intre timp, programul de asistenta tehnica in implementarea proiectelor a oferit consultanta tehnica pentru construirea celor trei spitale regionale de urgenta din Cluj, Craiova, respectiv Iasi, si pentru proiecte din sectoarele de apa, energie, deseuri solide sau transport.
BEI lucreaza in Romania din 1991, canalizand finantari de peste 17 miliarde euro pentru proiecte care contribuie la dezvoltarea economica si financiara a tarii. BEI este institutia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene si este detinuta de statele sale membre. Aceasta finanteaza investitii solide care contribuie la obiectivele politicii UE. Prioritatile BEI sunt clima si mediul; dezvoltarea; inovarea si competentele; intreprinderile mici; infrastructura si coeziunea. BEI colaboreaza strans cu alte institutii europene pentru a sustine integrarea europeana, pentru a promova dezvoltarea Uniunii Europene si pentru a sustine politicile UE in peste 140 de tari din intreaga lume.
De la infiintarea sa, FEI a oferit finantare in valoare de 2,3 miliarde euro prin 109 contracte in Romania. Se preconizeaza ca aceste investitii vor genera finantare de aproximativ 6,2 miliarde euro si ele au sustinut pana acum peste 374.000 de locuri de munca. FEI face parte din Grupul BEI iar misiunea sa centrala este de a sprijini microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), facilitandu-le accesul la finantare.
FEI proiecteaza si dezvolta instrumente de capital de risc si de crestere, garantii si instrumente de microfinantare care vizeaza in mod special acest segment de piata. In acest rol, FEI contribuie la urmarirea obiectivelor cheie ale politicii UE, cum ar fi competitivitatea si cresterea, inovarea si digitalizarea, impactul social si incluziunea, competentele si capitalul uman, actiunea climatica si durabilitatea mediului.
|