BNR: Reluarea investitiilor are un impact favorabil asupra constructiilor |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 10 Nov 2015 19:03 |
Dupa cum se arata si in cadrul unor analize anterioare, cu privire la dinamica investitiilor in economia nationala, reluarea acestora are un impact favorabil asupra sectorului de constructii, fapt confirmat, la 9 noiembrie a.c., inclusiv de Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), cu prilejul prezentarii raportului periodic asupra inflatiei (pentru trimestrul al treilea din acest an). „Revenirea apetitului pentru investitii se reflecta in evolutia buna a sectorului de constructii si in cresterea cererii de echipamente. Astfel, potrivit Institutului National de Statistica (INS), Eurostat si pe baza calculelor BNR, pe segmentul lucrarilor de constructii rezidentiale, pe parcursul lui 2014, precum si in ianuarie-martie a.c., s-a remarcat o crestere accentuata a volumului, dupa care din aprilie pana in septembrie ascensiunea s-a temperat intrucatva, daca se ia in considerare rata maxima a majorarii, din trimestrul intai al lui 2015, evaluata la circa 30%. Pentru o baza de comparare anuala, cele mai recente date atesta ca, la cladirile rezidentiale, saltul din cel de-al treilea trimestru depaseste 15%, in raport cu aceeasi perioada din 2014. O dinamica similara o au si constructiile nerezidentiale, tot cu un salt de 15% in iulie-septembrie a.c., in timp ce lucrarile ingineresti, unde s-a constatat o scadere accentuata anul trecut (care a culminat in trimestrul al patrulea din 2014, cu aproape -20%), au inceput sa-si revina, dar majorarea din cel de-al treilea trimestru a.c. nu depaseste 0,5%. Si in domeniul bunurilor de capital (utilaje si echipamente) se constata o crestere a vanzarilor interne (fara a fi luate in considerare autoturismele), ca volum, cu 10% fata de momentul de referinta al anului 2010, iar pe anumite segmente importul aproape s-a dublat comparativ cu al doilea an de recesiune”, a declarat Mugur Isarescu.
Specialistii BNR ce au pregatit noul raport asupra inflatiei mai arata ca, la randul sau, stocul de credite imobiliare (ce incurajeaza achizitiile si, implicit, intr-o masura mai redusa, constructia de locuinte) isi continua avantul remarcat inca din 2014, iar in aprilie-iunie a.c., la aceasta componenta, s-a raportat o majorare de 9% fata de intervalul similar al precedentelor 12 luni.
Toti acesti factori pozitivi - si nu numai - survin pe fondul unei cresteri a increderii consumatorilor de peste 12% in primele trei trimestre a.c., fata de media ultimilor 15 ani.
In fine, dar nu in ultimul rand, oficialii bancii centrale estimeaza ca inflatia va ramane in teritoriu negativ pe parcursul urmatoarelor trei trimestre, urmand sa revina, ulterior, la valori pozitive, plasate pana la inceputul anului 2017 sub limita de jos a intervalului tintei. In acelasi timp, rata inflatiei pentru sfarsitul acestui an a fost estimata de BNR la -0,7%, avand drept principal factor de influenta efectul reducerii TVA la alimente. Pentru a descarca raportul complet, click aici!
|