BT: Declinul economic din Zona Euro s-a intensificat in trimestrul al doilea |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 31 Iul 2020 05:23 |
Conform estimarilor Eurostat, economia a scazut cu un ritm trimestrial de 3,6% in primele trei luni ale anului curent (cea mai severa ajustare din istoria regiunii), pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent (inclusiv implementarea de restrictii pentru contracararea crizei sanitare). O analiza realizata de Banca Transilvania evidentiaza declinul investitiilor productive si al consumului privat (principala componenta a PIB) cu dinamici trimestriale de 4,3%, respectiv 4,7%.
Economia regiunii a continuat sa scada si in trimestrul al doilea al anului curent, cu ritmuri (trimestrial si anual) in intensificare, aspect evidentiat de evolutia recenta a indicatorilor macroeconomici coincidenti. De asemenea, dinamica indicatorilor coincidenti exprima faptul ca ceea ce a fost mai greu din socul indus de incidenta pandemiei a trecut (economia a atins minimul in aprilie).
"Analizand evolutiile indicatorilor macroeconomici avansati se poate spune ca economia a initiat un proces de relansare post-pandemie, intr-o evolutie sustinuta de depasire a punctului critic al crizei sanitare si resimtirea mix-ului relaxat de politici economice fara precedent in implementare in ultimele luni: Banca Centrala Europeana (BCE) a lansat noi programe monetare neconventionale; la nivelul Uniunii Europene au fost demarate proiecte pentru contracararea socului indus de pandemie si pregatirea relansarii post-pandemie; tarile membre au intervenit cu programe fara precedent pentru a evita o criza economica de durata si de proportii", puncteaza dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica in cadrul Bancii Transilvania.
In acest context, deteriorarea climatului de pe piata fortei de munca nu a fost una agresiva. Numarul de someri a crescut pentru a doua luna consecutiv in mai, cu un ritm lunar de 1,3% la 12,1 milioane de persoane. Rata somajului s-a majorat de la 7,3% in aprilie la 7,4% in mai, maximul din septembrie 2019.
|