Agenda Constructiilor
Vineri, 10 Iulie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - BT: PIB al Romaniei poate creste cu ritm mediu anual de 2,8% in urmatorii trei ani
BT: PIB al Romaniei poate creste cu ritm mediu anual de 2,8% in urmatorii trei ani
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 11 Mai 2020 06:43
Economia mondiala a scazut pentru a doua luna la rand in martie, pe fondul incidentei pandemiei (un test intr-o perioada caracterizata prin divergenta intre principalele economii ale lumii si maturitatea ciclului post-criza), care a determinat importante distorsiuni in sfera ofertei, la nivelul cererii si pe pietele financiare, arata o analiza a Bancii Transilvania, realizata de dr. Andrei Radulescu, director de analiza macroeconomica al institutiei.
"Dupa un debut pozitiv al anului economic 2020 in SUA indicatorii s-au deteriorat sever in ultima perioada, pe fondul socului indus de pandemie. Subliniem faptul ca scenariul unei ajustari in “V” este sustinut de masurile monetare si fiscal-bugetare fara precedent si de redinamizarea pietei de capital in ultimele saptamani. Economia Zonei Euro pare cea mai afectata de incidenta coronavirus, aspect evidentiat de dinamica recenta a indicatorilor economici avansati si coincidenti. In ultimele saptamani autoritatile responsabile cu implementarea politicilor economice au implementat masuri de relaxare fara precedent pentru sustinerea economiei regiunii. In China activitatea economica s-a reluat dupa depasirea varfului pandemiei, intr-o evolutie puternic sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice", se precizeaza in analiza.
Economia Romaniei resimte puternic socul pandemiei, dar deteriorarea indicatorilor de incredere in luna martie nu a fost la fel de severa ca in Zona Euro. Analistii atrag atentia, insa, cu privire la acumularea de riscuri pentru rating-ul suveran, aspect reflectat si de nivelul ridicat al ratelor de dobanda la titluri de stat.
Climatul din pietele financiare s-a ameliorat in ultimele saptamani (dupa ajustarile din februarie-martie), cererea pentru active cu grad ridicat de risc crescand, pe fondul semnalelor de depasire a punctului culminant al pandemiei si masurilor (monetare si fiscal-bugetare) fara precedent implementate la nivel mondial.
"Am actualizat scenariul central pe termen mediu pentru Romania prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare (mondiale, europene si interne). Dat fiind nivelul ridicat de incertitudine in contextul incidentei pandemiei am lansat prognozele medii pentru perioada 2020-2022. Consideram ca socul pandemiei si masurile restrictive implementate vor determina ajustarea deficitului extern pe termen scurt. Totodata, masurile de relaxare implementate recent in UE vor conduce la redinamizarea economiei dupa depasirea punctului critic al pandemiei", mai arata Andrei Radulescu in analiza sa.
Astfel, conform estimarilor BT, PIB-ul ar putea creste cu un ritm mediu anual de 2,8% in perioada 2020-2022, evolutie sustinuta de normalizarea cererii interne si de ameliorarea exportului net. La nivelul economiei financiare, analistii se asteapta la volatilitate pentru costurile de finantare ale statului si la continuarea tendintei ascendente pentru cursul de schimb euro/ leu.
Printre riscurile la adresa evolutiei economiei pe termen scurt Andrei Radulescu mai mentioneaza climatul din pietele financiare internationale si recesiunea din UE; mix-ul de politici economice in context electoral si evolutia pandemiei in Romania; climatul geo-politic regional.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 

PAGINA PERZONALIZATA

AUTODESKCOVID-19TeraSteelbluebeamVideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
IUNIE-IULIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
CELCO 2020
rigips
ERBASU CONSTRUCT
ssab ag antrepriza generala
elmas 2017
strabag nivel 1

Parteneri

hilti
HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
AHK 2018
econet
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere