BT: Ritmul anual de crestere a investitiilor productive, revizuit pentru 2020 |
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 15 Ian 2020 07:15 |
In cadrul celei mai recente publicatii periodice BTmacroFOCUS a Bancii Transilvania, dr. Andrei Radulescu, directorul departamentului de analiza macroeconomica arata ca ritmurile anuale ale investitiilor productive si exporturilor au fost revizuite in sens ascendent, dupa ce Institutul National de Statistica (INS) a comunicat estimarile provizorii (2) cu privire la evolutia PIB-ului si componentelor din trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2019.
Datele indica cresterea economiei interne cu un ritm trimestrial de 0.5% (revizuire in jos de la 0.6%) si cu 3% an/an in T3 (cea mai slaba evolutie din T2 2014). Cu toate acestea, spre deosebire de estimarile provizorii (1), INS a revizuit in sus ritmurile anuale ale investitiilor productive si exporturilor din T3. Astfel, conform INS, cererea interna a contribuit cu 5 puncte procentuale la ritmul anual de crestere economica din trimestrul III (revizuire in sus de la 4.8 puncte procentuale), evolutie determinata de mix-ul relaxat, pro-ciclic si nesustenabil de politici economice.
Se evidentiaza accelerarea investitiilor productive (la 25.6% an/an, revizuire in sus de la 23.9% an/an, cel mai ridicat nivel din T2 2008), pe fondul ameliorarii perceptiei de risc, nivelului redus al costurilor reale de finantare si oportunitatilor de dezvoltare din economia interna din perspectiva termenului mediu.
Consumul gospodariilor populatiei (principala componenta a PIB) a consemnat un avans de 4.3% in perioada iulie-septembrie (cel mai redus ritm din T4 2013), evolutie sustinuta de climatul pozitiv din piata fortei de munca si din piata creditului. Nu in ultimul rand, consumul guvernamental a contribuit cu 0.4 puncte procentuale la ritmul anual de crestere economica din T3 2019.
Pe de alta parte, contributia stocurilor la dinamica anuala a PIB din T3 a fost negativa (-4.3 puncte procentuale). De asemenea, cererea externa a avut o contributie nefavorabila la ritmul anual al PIB (-2 puncte procentuale), dat fiind ca importurile au crescut cu 9% an/an, iar exporturile au urcat cu 4.2% an/an (revizuire in sus de la 2.2% an/an).
Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2019, PIB-ul a crescut cu 4% an/an, evolutie determinata de contributia cererii interne, sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice. Se evidentiaza, in acest sens, majorarea investitiilor productive cu 18.9% an/an, cu impact pozitiv pentru dinamica economiei pe termen mediu. Pentru a vizualiza documentul integral BTmacroFOCUS, dat publicitatii la 14 ianuarie 2020, click aici!
|