CNSC: Crestere a numarului de contestatii in anul 2010 |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 07 Mar 2011 09:00 |
Numarul contestatiilor depuse de operatorii economici la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) in 2010 a insumat 7.867 de documente, cele mai multe fiind inregistrate in prima jumatate a anului trecut. Potrivit raportului anual de activitate a institutiei, numarul contestatiilor s-a diminuat semnificativ in al doilea semestru din 2010, ca urmare a modificarii si completarii legislatiei privind atribuirea contractelor de achizitie publica. Astfel, daca in perioada ianuarie-iunie au fost raportate 4.198 de documente (+16,03% fata de perioada similara din 2009), in urmatoarele sase luni s-a constatat o diminuare a ratei de crestere a numarului acestora (+50,36% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului anterior). De asemenea, cele mai multe solicitari au fost inaintate in luna iunie (918). Din punct de vedere al obiectului celor 7.867 de documente inregistrate, 3.018 (38,4%) au vizat documentatiile de atribuire, iar 4.849 (61,6%) rezultatul procedurilor. Cele mai frecvente aspecte reclamate de contestatii au vizat: cerintele de calificare impuse de autoritati, factorii de evaluare, criteriile de atribuire, modul de evaluare /punctarea /desemnarea ofertelor castigatoare, modalitatile de descalificare a unor ofertanti etc. "Anul 2010 a fost dificil pentru CNSC, achizitiile publice fiind adeseori invocate in contextul relatiei de cauzalitate cu intarzierea proiectelor de infrastructura. Din totalul celor 7.867 de contestatii, anul trecut au fost solutionate 6.562, numarul deciziilor fiind inferior celui al solicitarilor datorita faptului ca au existat mai multi operatori economici care au contestat aceeasi licitatie, iar in aceste cazuri s-au pronuntat solutii unitare", a declarat Bogdan Lehel-Lorand, presedintele CNSC.
Au fost anulate licitatii in valoare de 2,7 miliarde euro
Din cele 6.562 de decizii de solutionare emise de consiliu, in numai 2.047 din cazuri (circa 31,2% din total) s-a dispus admiterea contestatiilor, prin celelalte 4.515 decizii dispunandu-se respingerea dosarelor. Printre cele mai des-invocate motive de respingere s-au aflat faptul ca acestea au fost depuse tardiv, sau fara obiect, inadmisibile, introduse de persoane fara interes etc. ori din cauza ca au fost considerate nefondate. Datele oficiale arata, de asemenea, ca 1.444 de decizii (22%) au dispus admiterea contestatiilor si remedierea procedurilor de atribuire, iar in cazul altor 603 decizii (9,18%) s-a hotarat chiar anularea proceselor de contractare. "Din punct de vedere valoric, suma estimata a procedurilor in care CNSC a emis decizii de admitere a contestatiilor formulate in 2010 a fost de aproximativ 9,5 miliarde euro, din care au fost anulate licitatii totalizand 2,7 miliarde euro si s-au dispus masuri de remediere pentru contracte de 6,8 miliarde euro", se arata in raportul anual al CNSC.
Potrivit informatiilor furnizate de Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), in cadrul platformei de comunicare utilizate in procesul de atribuire a contractelor de achizitie publica au fost initiate, anul trecut, 50.454 de proceduri (23.211 online si 27.243 offline), in valoare totala de peste 19 miliarde euro. O comparatie intre valoarea anuala estimata a procedurilor initiate si cea a deciziilor in care CNSC a admis contestatiile releva faptul ca institutia a dispus masuri de remediere a unor licitatii reprezentand 35,5% din total si anularea altora cifrate la 14,3% din suma totala. Pe parcursul anului 2010, din totalul celor 6.562 de decizii de solutionare emise, 917 (circa 2%) au fost atacate prin plangere la Curtile de Apel, insa numai 133 au fost modificate de instantele competente.
***
CNSC este un organism independent cu activitate administrativ - jurisdictionala, al carui domeniu de activitate este reprezentat de solutionarea contestatiilor formulate de operatorii economici in cadrul procedurilor de achizitii publice. Infiintat in anul 2007, consiliul a analizat, pana in prezent, 29.251 de contestatii, formuland un numar total de 24.654 de decizii de solutionare. Anul trecut, institutia a beneficiat de un buget de 9,65 miliarde lei. Pentru informatii suplimentare, www.cnsc.ro
|