Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - GUVERNUL dezbate normativele pentru aplicarea programului Recladim Romania
GUVERNUL dezbate normativele pentru aplicarea programului Recladim Romania
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 17 Iul 2020 12:20
Obiectivul principal al sedintei Guvernului de ieri a fost reprezentat de dezbaterea si adoptarea unor acte normative care sa permita implementarea masurilor de sprijin pentru angajati si companii, prevazute in Planul National de Investitii si Relansare Economica “Recladim Romania”.
 
Un miliard de euro pentru conectarea populatiei la reteaua inteligenta de gaze
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a inaintat spre adoptare o Ordonanta de Urgenta (OUG) privind planul national de racordare a populatiei la reteaua inteligenta de distributie a gazelor naturale. Obiectivul Guvernului este ca 70% din populatia Romaniei sa fie conectata la aceasta retea, cu sprijin din fonduri europene. Prin acest proiect de OUG sunt asigurate resursele financiare necesare, in cuantum de un miliard de euro, dupa cum urmeaza: 200 de milioane de euro din Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020 si 800 de milioane de euro din Programul Operational Transport (POT) 2021-2027.
Proiectul de OUG a fost dezbatut in prima lectura, urmand a fi adoptat in urmatoarea sedinta de Guvern si, de asemenea, vor fi inaintate actele normative necesare pentru derularea apelurilor de proiecte derulate, incepand, cel mai devreme, cu 15 august.
 
Programul de granturi de un miliard de euro, dezbatut in prima lectura
Un alt proiect de act normativ pentru implementarea masurilor de sprijin pentru angajatii si companiile afectati de criza Covid-19 vizeaza acordarea de granturi pentru repornirea activitatilor economice in domeniile unde au existat restrictii in derularea activitatii in perioada starii de urgenta/ alerta. Este vorba despre programul de un miliard de euro pentru reluarea activitatilor economice, impartit in trei mari categorii de beneficiari:
  • Microgranturi in valoare de cate 2.000 de euro pentru SRL-uri fara salariati, pentru PFA-uri, dar si ONG-uri cu activitati in domeniile culturale, artistice si in cinematografie, precum si pentru cabinete medicale individuale implicate in tratarea pacientilor Covid-19. Bugetul total este de 100 de milioane de euro.
  • Asigurarea sumelor necesare prin oferirea unui ajutor nerambursabil pentru capital de lucru pentru IMM, in functie de cifra de afaceri. Bugetul total este de 350 de milioane de euro, ia valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din valoarea cifrei de afaceri a companiilor care solicita aceste granturi, respectiv intre 5.000 si 150.000 de euro. Domeniile vizate sunt cele afectate de restrictiile impuse pentru limitarea raspandirii infectiilor cu coronavirus: horeca, transport, evenimente, industria creativa, editurile si librariile.
  • Granturile pentru investitii, cu un buget total de 550 milioane de euro acordate IMM-urilor pentru reprofilare sau pentru reconversia activitatilor economice, respectiv in domenii precum industria alimentara, echipamente, energie, servicii de ingrijire, reparatii si intretinere, turism, confectii sau textile. Valoarea grantului este cuprinsa intre 50.000 si 200.000 de euro. Detalii aici!
Programul va fi derulat de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. OUG a fost dezbatuta in prima lectura, urmand a fi adoptata dupa obtinerea tuturor avizelor, in sedinta urmatoare de Guvern.
 
Circa 30 de milioane de euro pentru formarea competentelor digitale
Tot in sedinta de ieri, Executivul a adoptat prin Hotarare de Guvern si un program de sprijin in domeniul asigurarii competentelor digitale pentru companii in perioada urmatoare, cu finantare din fonduri europene prin Programul Operational Capital Uman (POCU).
Programul pentru asigurarea competentelor digitale pentru intreprinderile mari, in valoare de 10 milioane de euro, vizeaza instruirea a circa 1.500 de angajati din 20 de companii.
Pentru IMM, valoarea bugetului este de 20 de milioane de euro, pentru aproximativ 5.000 de angajati din cadrul a 500 de companii.
 
Program de 200 milioane de euro pentru sprijinul antreprenoriatului rural
Tot din POCU a fost prezentata si o Hotarare de Guvern provind aprobarea unui program national de sprijin pentru infiintarea de intreprinderi sociale in mediul rural. Este vorba despre masura de incurajare a antreprenoriatului rural, cu un buget total alocat de 200 de milioane de euro pentru infiintarea de intreprinderi in mediul rural, pentru activitati de productie, procesare si ambalare a produselor agricole. Valoarea granturilor ce vor fi acordate este cuprinsa intre 40.000 si 100.000 de euro, in functie de numarul de noi locuri de munca create.
 
Plafon de 1,5 miliarde lei pentru achizitia de utilaje si echipamente
Un alt proiect aprobat privind masurile de sprijin prin Planul National de Investitii si Relansare Economica este reprezentat de OUG pentru asigurarea leasingului pentru echipamente si utilaje pentru IMM-uri. Aceasta Ordonanta a fost dezbatuta in prima lectura in sedinta de ieri a Guvernului si a fost adoptata in forma finala tot aseara.
Valoarea finantarii pentru fiecare beneficiar in cadrul acestui program este de 5 milioane de lei, iar valoarea garantiilor este de 80% pentru echipamente IT, iar in ceea ce priveste celelalte categorii de echipamente si utilaje, valoarea garantiei este de 60%.
Aceste finantari pot fi acordate in functie de optiunea solicitantului, cu avans zero, iar plafonul total pentru aceasta schema este de 1,5 miliarde lei.
 
Programul flexibil de munca, dezbatut in prima lectura
Un alt proiect dezbatut in prima lectura vizeaza piata muncii. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a initiat un proiect de OUG privind instituirea unor masuri de sprijin pentru salariati si angajatori, in contextul Covid-19.
Potrivit documentului, sunt reglementate situatiile pentru programul flexibil de munca. Statul va asigura, astfel, decontarea a 75% din diferenta dintre salariul pentru un timp normal de lucru prestat de un angajat si programul redus de lucru instituit de angajator in situatii de criza, daca compania are o reducere de 10% a cifrei de afaceri fata de aceeasi luna a anului anterior si este fortat sa aplice o reducere a programului de lucru pentru cel putin 10% din numarul total de angajati.
 
Extindere a mecanismului de decontare de 41,5% din salariul mediu brut, pentru mai multe categorii de angajati
De asemenea, pentru lucratorii sezonieri, cu contracte de munca pe perioade determinate, se aplica acelasi mecanism de decontare a 41,5% din valoarea salariului brut al angajatului pentru aceasta perioada, asa cum se aplica si pentru ceilalti angajati care beneficiaza, in acest moment, de aceasta facilitate, dupa ce au fost in somaj tehnic si se intorc la lucru.
Aceeasi prevedere privind decontarea a 41,5% din salariul brut, dar nu mai mult de 41,5% din castigul salarial mediu brut pe tara, se aplica si in cazul celorlalte categorii care au beneficiat de indemnizatie de somaj tehnic, asimilat persoanelor din categoria "alti profesionisti". Astfel, in perioada urmatoare, PFA, intreprinderile individuale etc. care continua sa resimta efectele crizei provocate de coronavirus, vor putea beneficia, pentru o perioada de 3 luni, de aceeasi forma de sprijin, respectiv 41,5% din indemnizatiile pe care le-au primit anterior.
Si acest proiect de OUG a fost dezbatut in prima lectura. Dupa ce va primi toate avizele de la Consiliul Legislativ si Consiliul Economic Social, va fi adoptat in forma finala.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
siniat
concelex
CONCEPT STRUCTURE
viarom
quadratum
strabag nivel 1
noark
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
ness project
theda mar
rigips
leviatan
MAKITA
CDS
EDIT-Structural

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander