Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Actualitatea interna - Hygienium: Respectarea regulilor anti-covid, facultativa in unele institutii /firme
Hygienium: Respectarea regulilor anti-covid, facultativa in unele institutii /firme
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 24 Mar 2021 09:06
Romania risca sa se confrunte cu o criza sanitara de proportii daca populatia va ignora masurile de protectie, cu gandul la vaccinare. Numarul mare de victime Covid-19 din ultimele zile poate fi doar inceputul unui val semnificativ de imbolnaviri, in contextul in care respectarea regulilor de protectie a devenit facultativa in multe institutii si companii, afirma expertii de la Hygienium, unul dintre cei mai importanti producatori de dezinfectanti din Romania.
"Nu a sosit inca momentul sa ne relaxam, sa rasuflam usurati. Vaccinarile au reusit sa reduca riscul de focare in spitale si caminele de batrani, dar in rest, pericolul de contaminare este in continuare foarte mare. Fiecare persoana infectata poate duce virusul in familie, in comunitate, cu efecte tragice pentru cei cu probleme grave de sanatate", afirma Constantin Danciu, managerul de dezvoltare Hygienium.
Inmultirea numarului localitatilor in care s-a impus carantina si discutiile privind carantinarea Bucurestiului vin sa confirme gravitatea situatiei.
Potrivit expertilor, dincolo de spatiul public, cel mai grav este faptul ca, in unele institutii si firme din Romania, masurile de protectie au devenit facultative.
"In multe birouri nu se mai folosesc masti, iar folosirea dezinfectantilor pentru protectia personala si curatenia spatiilor de lucru a devenit optionala sau s-a rarit foarte mult fata de anul trecut", afirma Danciu.
"Altfel spus, credem ca nu e timpul sa lasam garda jos si trebuie sa ne unim fortele pentru a lupta cu acest virus. Chiar daca unii dintre romani s-au vaccinat, exista in continuare peste 90% din populatie care se poate imbolnavi oricand", a mai spus expertul.
Potrivit Hygienium, in unele dintre cazuri, de vina pentru cresterea numarului imbolnavirilor sunt chiar managerii acestor firme si institutii, care au ignorat cu buna stiinta masurile de prevenire.
Exista, din pacate, multe afaceri unde dezinfectantii sunt prezenti doar din prisma respectarii conditiilor legale, fara sa fie folositi dupa un program bine stabilit, in concordanta cu fluxul de lucru.
Dincolo de cateva companii mari, din zona multinationalelor, unde exista protocoale bine definite privind coronavirusul, in zona intreprinderilor mici si mijlocii asigurarea dezinfectantilor este realizata, in multe situatii, doar pe un singur criteriu – pretul cel mai mic.
Asa s-a ajuns ca, in magazine, in retail in general dar si in companii mari inclusiv din zona de productie si logistica, dincolo de folosirea facultativa a mastilor, angajatii sa foloseasca o serie de produse dezinfectante cu o provenienta discutabila.
De la geluri dezinfectante pentru maini la solutii pentru spatiile de lucru, se folosesc solutii fara autorizare, ineficiente din punct de vedere al preintampinarii pericolului de infectare. Mai mult, au aparut inclusiv produse falsificate pe piata, iar in unele magazine am intalnit flacoane de produse dezinfectante autorizate de Ministerul Sanatatii umplute cu solutii pe baza de clor sau alcool, fara nicio legatura cu produsul original.
"Am avut zeci de cazuri in care am intervenit cu solutiile noastre dupa ce in firmele respective au fost cazuri de Covid-19 iar dezinfectantii folositi erau ineficienti. Nu ne putem juca cu sanatatea angajatilor, a clientilor, nu putem risca business-ul doar pe ideea ca acest coronavirus nu ne va afecta", a mai spus Danciu.
In Romania, in prezent, este dificil pentru un producator care respecta toate regulile, care obtine autorizarea Ministerului Sanatatii, sa concureze cu producatorii si comerciantii ilegali, care vand la preturi mici unor clienti care, din pacate, trateaza cu inconstienta pericolul utilizarii acestor produse.
 
Nu exista reguli clare de protectie
Potrivit celor de la Hygienium, dincolo de nerespectarea masurilor de protectie si de prezenta, pe piata, a unor dezinfectanti neautorizati, o mare problema in economia romaneasca, mai ales in sectorul de HORECA, o reprezinta absenta unor reguli clare privind asigurarea protectiei anti-covid. Dincolo de masurile dispuse de autoritati, nu exista in acest moment un set de reguli clare, concrete, asumate la nivel institutional, in privinta prevenirii infectiilor cu Covid.
Atunci cand vin in control, autoritatile verifica, in principal, actele societatilor, conditiile generale de igiena si cele specifice, prevazute in legislatie, insa n-au niciun fel de modalitate de control asupra modului in care sunt respectate conditiile sanitare, din prisma pericolului infectarii cu Covid.
"Fara o reglementare concreta si o implementare optima a masurilor de protectie, multe companii risca sa se confrunte cu stoparea productiei si inchiderea activitatii, situatii care pot duce foarte rapid la insolventa si faliment", afirma Danciu.
 
Nu avem specialisti
Criza sanitara ne-a prins complet nepregatiti, spun expertii de la Hygienium. Dincolo de masti, de dezinfectanti, nu am avut si, din pacate, nu avem inca un ecosistem de siguranta sanitara gandit sa actioneze in acest tip de situatie.
"Nu aveam oameni pregatiti. Cati dintre romani stiau, inainte de covid, de importanta dezinfectantilor? Cati dintre patronii de restaurante, de hoteluri, stiau de masurile necesare pentru a-si proteja clientii, proprii angajati? Acum, dupa un an de pandemie, stim mai mult. Dar nu suficient. Din pacate, in absenta acestor reguli, standarde de siguranta sanitara, am vazut prea multe cazuri tragice, prea multe incidente, imbolnaviri in masa in companii, in institutii", a mai spus oficialul Hygienium.
"Impreuna cu Organismul National de Standardizare, am inceput demersurile pentru a promova un standard dedicat, Locatie sigura, un ghid complet de masuri si solutii de protectie sanitara pe care vom incerca sa-l promovam la nivelul intregii tari. Pe baza acestui standard integrat, vrem ca firmele, mai ales cele din HORECA, sa aiba acces la un set de reguli clare privind siguranta sanitara, sa poata dezvolta astfel afaceri intr-un mediu predictibil din punct de vedere al securitatii sanitare", a mai spus Danciu.
***
Hygienium este unul dintre cele mai cunoscute branduri dezvoltate, in Romania, de catre Grande Gloria Production.
Produsele pentru igiena, protectie, curatare si dezinfectare dezvoltate de Hygienium, autorizate de Ministerul Sanatatii, se regasesc in diverse sectoare precum HoReCa, medical, farmaceutic, comert (centre comerciale), productie etc.
Calitatea produselor Hygienium este recunoscuta inclusiv la nivel international, produsele de siguranta sanitara dezvoltate la Galati fiind exportate in peste 25 de tari din intreaga lume, precum China, Marea Britanie, Turcia, Italia, Franta sau Germania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
SIGM
VEGO
konsent
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
noark
viarom
concelex
AED
SSAB
EDIT-Structural
Arduro
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
CDS
ness project
BogArt
Ubitech
DRS
theda mar
leviatan
Acvatot 2019
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<