Agenda Constructiilor
Vineri, 05 Iunie 2020
Home - Stiri - Actualitatea interna - LISTA: 116 proiecte de 2 miliarde lei, finantate prin Fondul de Dezvoltare si Investitii
LISTA: 116 proiecte de 2 miliarde lei, finantate prin Fondul de Dezvoltare si Investitii
Actualitatea interna Publicat de Cosmin Dincu 18 Sep 2019 07:50
Referindu-se, in deschiderea sedintei Guvernului din data de 17 septembrie 2019, la marile proiecte de infrastructura si la cele ce se vor derula prin intermediul Fondului de Dezvoltare si Investitii - FDI (administrat de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza), premierul Viorica Dancila a subliniat, mai intai, ca in cadrul FDI au fost aprobate primele 116 proiecte, cu o valoare de aproximativ doua miliarde lei.
„Asa cum ne-am angajat, continuam sustinerea investitiilor pentru comunitatile locale. Primele 116 proiecte finantate prin Fondul de Dezvoltare si Investitii au fost aprobate la data de 17 septembrie 2019 (prin ordin al presedintelui Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza – n.r.). Este vorba despre lucrari de infrastructura – drumuri locale, modernizari si reabilitare de strazi, scoli si gradinite, dar si spitale, constructia de retea de distributie si alimentare cu gaze naturale sau retea de canalizare. Toate proiectele aprobate au documentatia completa. In perioada urmatoare, se vor semna contracte de finantare pentru aceste proiecte, astfel incat, din luna octombrie, sa inceapa implementarea lor. Valoarea celor 116 proiecte de investitii ce se vor derula in toate regiunile tarii este de aproximativ doua miliarde lei. Acesta este un prim pachet de proiecte finantate din Fondul de Dezvoltare si Investitii. Vom continua analiza pentru a fi aprobate si alte proiecte, pana la nivelul plafonului de contractare de 10 miliarde lei pentru acest an”, a declarat prim-ministrul Guvernului Romaniei.
De asemenea, Viorica Dancila a prezentat o serie de aspecte din activitatea noului departament pentru monitorizarea investitiilor in infrastructura.
„Departamentul pentru monitorizarea investitiilor in infrastructura a avut activitate intensa in ultimul timp si ma bucur sa anunt ca s-au facut progrese importante in mai multe proiecte pe care le avem in derulare. Astfel, pe Autostrada Sibiu –Pitesti, sectiunea 1, Sibiu – Boita, a fost emisa decizia de expropriere a imobilelor si au fost asigurate sumele pentru plata despagubirilor catre proprietari. Pentru sectiunea 3, Cornetu – Tigveni, estimam ca la sfarsitul acestei luni va fi gata documentatia de atribuire a contractului. De asemenea, la sfarsitul lunii august au fost depuse 10 oferte pentru atribuirea contractului de proiectare si executie a tronsonului Tigveni - Curtea de Arges. Pentru un alt proiect important, Autostrada de Centura Bucuresti Sud, avem in prezent contractare pe toate tronsoanele. Lucrurile s-au miscat repede si, la finalul lunii august, a fost semnat contractul de proiectare si executie pentru lotul 1 al Centurii Bucuresti Sud, iar saptamana urmatoare se va putea emite ordinul de incepere a lucrarilor. Progrese importante s-au facut si pe Drumul Expres Craiova-Pitesti. Au fost emise autorizatiile de construire pentru tronsoanele 1 si 2, iar pentru tronsonul 2 deja a fost stabilita data inceperii lucrarilor pentru 24 septembrie 2019. In ceea ce priveste Autostrada Ploiesti Brasov, dupa cum stiti, la finalul lunii trecute, am modificat cadrul legal pentru includerea proiectelor de investitii in domeniul obiectivelor strategice de interes national. In prezent, este pe circuitul de avizare legislatia secundara, prin aplicarea careia putem finanta de la bugetul de stat aceste proiecte. Sunt vesti bune si in ceea ce priveste realizarea podului rutier peste Dunare la Braila, care a primit decizie favorabila de finantare din fonduri europene. Pentru aceasta investitie importanta au fost stabilite costuri eligibile totale de peste 427 milioane de euro prin Programul Operational Infrastructura Mare. S-au facut pasi importanti si in ceea ce priveste proiectul de investitii Clinica Dr. Grozovici, de a carui realizare in parteneriat public-privat sunt interesati trei investitori. Ofertele au fost deschise luna trecuta si in zilele urmatoare vor fi anuntati ofertantii admisi. Asa cum am mai spus, ne dorim un ritm mai rapid al implementarii proiectelor de infrastructura, iar modificarile legislative pe care le facem ne permit sa urgentam lucrarile pe care romanii le asteapta de foarte mult timp”, a concluzionat Viorica Dancila.
***
Printre proiectele legislative ce prezinta interes pentru agentii economici activi pe piata constructiilor si in domeniile conexe, aflate pe agenda Executivului si care au fost adoptate in sedinta Guvernului din data de 17 septembrie 2019, s-a aflat si proiectul de Hotarare pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 932/2010. Pentru a descarca Hotararea de Guvern privind profesia de arhitect click aici, iar pentru a vizualiza lista proiectelor aprobate pentru finantare din FDI, aprobata la 17 septembrie 2019, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
COVID-19C4E FORUMbluebeamACADTeraSteel
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MAI 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere