Marcel Bolos, MF: Restructurarea facilitatilor fiscale este obligatorie |
Actualitatea interna Publicat de Stelian DINCA 27 Iun 2023 11:10 |
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat, luni, ca un plan de masuri pentru incasari suplimentare la bugetul de stat va fi prezentat in curand si a subliniat ca restructurarea facilitatilor fiscale este obligatorie.
"In ceea ce priveste situatia incasarilor si evolutia deficitului bugetar datele sunt publice si stim ca exista acest decalaj intre ceea ce s-a planificat la nivelul unui an de zile si ceea ce se poate realiza din incasarile care sunt administrate de catre ANAF si, din acest punct de vedere, urmeaza sa venim cu un plan de masuri pentru ceea ce inseamna incasari suplimentare la bugetul de stat si chestionarea problemei deficitului bugetar. Este o perioada in care am facut aceste analize, vom avea o discutie in coalitie pe aceasta tema. Este limpede ca este nevoie de aceste incasari suplimentare la bugetul general consolidat pentru a putea gestiona corespunzator problema deficitului bugetar", a afirmat Bolos, dupa sedinta conducerii PNL cu ministrii si secretarii de stat liberali.
El a precizat ca inca nu a existat o discutie cu premierul si in coalitie cu privire la momentul in care se va veni cu rectificarea bugetara, insa cea mai oportuna luna in care s-ar putea realiza este august.
"Este limpede ca avem nevoie de acest plan de masuri fiscal-bugetare si urmeaza sa le prezentam in curand. Ele sunt analizate la nivelul Ministerului de Finante, continuam si in aceasta saptamana cu aceasta analiza", a spus Bolos.
Ministrul a subliniat ca restructurarea facilitatilor fiscale este obligatorie.
"Noi suntem acum in situatia in care facilitatile fiscale le-am cam amestecat cu politicile sociale. Noi suntem sustinatorii investitiilor si ai stimularii prin sistemul de facilitati fiscale a investitiilor aduse de mediul privat. Din acest punct de vedere, trebuie sa schimbam aceasta paradigma si sa trecem spre acest mod de a acorda facilitatile fiscale pentru investitii pe care le atrage mediul privat. Va spun drept ca, asa cum am precizat, noi avem un amestec de facilitati fiscale cu politici sociale. Politica sociala se poate face prin intermediul programelor pe care Guvernul le are si, din acest punct de vedere, nu cred ca ar trebui sa le amestecam atat de mult incat sa generam impactul de 75 de miliarde de lei", a explicat Bolos.
El a aratat ca aceasta restructurare este gandita, dar trebuie discutata la nivelul coalitiei si Guvernului.
"O vom prezenta in curand. Sunt tipuri de facilitati fiscale care trebuie omogenizate in sensul in care, spre exemplu, regula ca toata lumea plateste contributia la bugetul asigurarilor sociale de sanatate sa fie obligatorie pentru toti care sunt in situatia de a beneficia de aceste tipuri de stimulente si ele sa fie, pana la urma, cu impact economic si cu impact asupra dezvoltarii economice. Noi sustinem dezvoltarea economica, sustinem investitiile si vrem ca acest sistem de facilitati fiscale sa sprijine mediul de afaceri care aduce investitii noi in economie. Prioritatea noastra este de a crea locuri de munca, nu este doar un slogan, trebuie sa facem din aceste facilitati fiscale instrumente reale de a pune pe picioare si a atrage cat mai mult volum de investitii. Nu este vorba de eliminarea lor, sa nu intelegem gresit. Nu am spus niciodata ca le eliminam, ci le restructuram. Inseamna ca le regandim incat sa fie aplicate dupa reguli unitare, cum am dat exemplul contributiei la asigurarile sociale de sanatate - unii platesc, altii nu platesc", a transmis ministrul Finantelor.
Potrivit acestuia, reducerea taxarii pe munca este un obiectiv care se analizeaza.
"Pe fond, trebuie sa avem in astfel de situatii si in paralel si un program corespunzator de crestere a numarului de locuri de munca pentru a spori veniturile suplimentare care intra in bugetul asigurarilor sociale, in caz contrar vedem cu totii declinul demografic la care suntem parte, influenta pe care diaspora prin plecarea populatiei a avut-o asupra bugetului asigurarilor sociale si este limpede ca avem o debalansare intre numarul celor care contribuie la acest buget si numarul beneficiarilor, pensionarii care sunt peste numarul celor care contribuie in momentul de fata si trebuie sa rezolvam acest dezechilibru pe fond ca sa avem un obiectiv sustenabil de reducere a contributiilor la asigurarile sociale si impozitul pe munca", a indicat Bolos.
El a mentionat ca se vor realiza economii importante din interzicerea cumulului pensiei cu salariul, dar si din eliminarea pensiilor parlamentarilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|