Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Actualitatea interna - PREVENT a emis in T4 2023 opt avertismente de integritate de circa 1,4 miliarde euro
PREVENT a emis in T4 2023 opt avertismente de integritate de circa 1,4 miliarde euro
Actualitatea interna Publicat de AG&F 13 Feb 2024 06:00
In perioada ianuarie – decembrie 2023, Agentia Nationala de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic Prevent in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 19.134 proceduri de achizitie publica.
Dintre aceste proceduri, aproximativ 24% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 77.434 contracte subsecvente (loturi).
Mai mult decat atat, in aceeasi perioada au fost emise 21 avertismente de integritate in valoare totala de 7,2 miliarde lei (aprox. 1,4 miliarde euro).
 
Rezultate in trimestrul IV 2023
In perioada octombrie - decembrie 2023, Agentia Nationala de Integritate a analizat prin intermediul sistemului informatic Prevent in vederea prevenirii conflictului de interese, un numar de 4.665 proceduri de achizitie publica.
Dintre aceste proceduri, aproximativ 30% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, aproximativ o treime din totalul procedurilor contin 18.580 de contracte subsecvente (loturi).
Mai mult decat atat, in aceeasi perioada au fost emise opt avertismente de integritate in valoare totala de 7,2 miliarde lei (aprox. 1,4 miliarde euro).
In analiza Prevent au fost luate in considerare date si informatii cu privire la 1.417 autoritati contractante, 8.238 de operatori economici si 184.388 persoane, reprezentanti ai institutiilor publice si ai ofertantilor.
 
Rezultate in perioada 20 iunie 2017 – 31 decembrie 2023
Prin intermediul sistemului Prevent, Agentia Nationala de Integritate a emis, in perioada 20 iunie 2017 – 31 decembrie 2023, 196 avertismente de integritate pentru potentiale conflicte de interese in proceduri de achizitie publica in valoare totala de peste 9,4 miliarde lei (peste 1,9 miliarde euro).
Potentialele conflicte de interese semnalate de sistem se refera la proceduri de achizitie publica derulate de autoritati contractante reprezentand ministere, institutii publice de la nivel central si local, unitati administrativ-teritoriale, regii autonome, precum si companii/societati comerciale la care statul este actionar majoritar.
Dintre acestea, in aproximativ 98% din cazuri, conducatorii autoritatilor contractante au inlaturat cauzele care generau conflictele de interese. In doua cazuri, ANI a declansat din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, intrucat aceste cauze nu au fost eliminate.  Potrivit art. 9 din Legea nr. 184/2016: „Neluarea de masuri ca urmare a primirii unui avertisment de integritate sau necompletarea formularului de integritate potrivit art. 6 alin. (4) declanseaza din oficiu procedura de evaluare a conflictului de interese, dupa finalizarea procedurii de atribuire, exclusiv cu privire la persoanele fata de care sunt incidente prevederile Legii nr. 176/2010, cu modificarile ulterioare.“
In perioada de referinta, sistemul Prevent a analizat, cu scopul de a detecta potentiale conflicte de interese, 113.003 proceduri de achizitie publica. Dintre acestea, aproximativ 17% se refera la contracte finantate din fonduri europene. Totodata, o treime dintre aceste proceduri contin un numar total de 489.567 contracte subsecvente (loturi).
De asemenea, in 72 de situatii, ANI a notificat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) pentru posibile nereguli in procedurile de achizitie publica, rezultate in urma activitatii de analiza a Prevent.
 
Ce este si cum functioneaza sistemul Prevent
Sistemul Prevent a fost lansat la sfarsitul lunii iunie 2017 cu scopul de a preveni conflictele de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica prin instituirea unui mecanism de verificare ex-ante, din perspectiva situatiilor care pot genera conflicte de interese in cadrul procedurilor initiate prin sistemul electronic de achizitii publice, astfel incat acestea sa fie inlaturate fara a fi afectate respectivele proceduri.
Concret, acest mecanism de preventie presupune analizarea datelor si a informatiilor introduse in Formularul de integritate de catre persoana responsabila din cadrul autoritatii contractante prin interconectarea sistemului Prevent cu baze de date relevante (Oficiul National al Registrului Comertului - ONRC, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date – DEPABD).
Elementul de noutate al sistemului Prevent este dat de faptul ca acesta poate identifica, in mod automat, prezumtivele relatii ce pot exista intre persoane din autoritatea contractanta si persoane din cadrul operatorilor economici ce au calitatea de ofertanti in cadrul procedurilor de achizitie initiate de catre o autoritate contractanta.
In cazul depistarii unui posibil conflict de interese, ANI emite un avertisment de integritate, iar autoritatea contractanta trebuie sa ia toate masurile de indepartare a posibilului conflict de interese emis de sistemul Prevent.
Mai multe detalii despre sistemul Prevent pot fi consultate la sectiunea dedicata din pagina de Internet a Agentiei Nationale de Integritate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
noark
MAKITA
CDS
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
theda mar
viarom
concelex
rigips
EDIT-Structural
strabag nivel 1
ness project
quadratum
Acvatot 2019
siniat
Ubitech

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander