ANALIZA: Acte normative in sprijinul companiilor, in contextul relansarii economice |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 22 Mai 2020 05:46 |
Managerii companiilor, inclusiv cei din sectorul constructiilor, isi exprima ingrijorarea privind efectele Covid-19 asupra personalului, productivitatii si a fluxului de numerar. Criza afecteaza deja cele mai multe sectoare economice, context in care autoritatile lanseaza noi pachete de masuri si facilitati in sprijinul mediului de afaceri. De la programe de finantare de tipul IMM Invest la facilitati precum bonificatii pentru plata anticipata a taxelor si impozitelor in contextul prorogarii termenelor, rambursarea TVA sau amnistia fiscala reprezinta parghii legale care sprijina, intr-adevar, firmele, insa marginal. Acestea nu pot inlocui activitatea economica si comenzile si nu genereaza lichiditati. Scaderea fluxului de numerar va avea un impact puternic asupra firmelor, afectand viabilitatea acestora. In continuare, principala problema in mediul de business este reprezentata de lipsa de predictibilitate care nu permite o organizare clara, reactii si estimari corecte.
In aceasta perioada (jumatatea lunii mai), in care se vorbeste de relaxarea masurilor de preventie a raspandirii Covid-19 si in care, practic, criza medicala este pe punctul de a se incheia, tema centrala a discutiilor din Guvern si mediul de afaceri este relansarea economiei. Chiar daca, potrivit sondajelor organizatiilor interne, o foarte mare pondere (70%-80%) dintre managerii de companii nu au incredere ca statul va veni cu un plan concret pentru sustinerea reluarii activitatii, Executivul are in plan o serie de programe de relansare, dar un proiect efectiv nu a fost inca lansat. "Absenta unor masuri reale de sustinere a mediului de business, dincolo de platile pentru somajul tehnic, a afectat in mod semnificativ perceptia oamenilor de afaceri in privinta rolului autoritatilor in gestionarea situatiei economice", arata concluziile unui barometru realizat de Frames pe aceasta tema. In afara somajului tehnic, vazuta de 82% dintre antreprenori drept o masura pozitiva, toate celelalte masuri guvernamentale au inregistrat perceptii negative, de la programul de sustinere a amanarii platii ratelor, la proiectul IMM Invest.
Dupa incheierea starii de urgenta, cele mai multe sectoare economice isi vor relua activitatea, cu cateva exceptii din domeniul restaurantelor si evenimentelor offline. Marea majoritate a oamenilor de afaceri privesc destul de rezervat perioada urmatoare. Lipsa banilor din economie, scaderea acuta a cererii de produse si servicii, accentuarea blocajului financiar si temerile privind insolventa si falimentul se afla in prim-plan.
Optimizarea fluxului de numerar si rambursarea TVA
In orice context socio-economic, dar cu atat mai mult in perioade precum cea a starii de urgenta / alerta, fluxul de numerar este un aspect-cheie pentru orice afacere. Pentru contribuabilii care, datorita modelului de business, sunt in mod constant in situatia de a solicita rambursari de TVA de la bugetul statului, TVA devine o variabila importanta in gestiunea fluxului de numerar. Solutii de TVA ...
O analiza detaliata unde s-a incercat inventarierea si explicarea, de catre avocati, juristi, consultanti si alti specialisti, a principalelor programe si acte normative adoptate de autoritati in sprijinul companiilor, in contextul relansarii economice (IMM Invest, bonificatii pentru plata anticipata a taxelor, amnistia fiscala, inscrisurile electronice etc.) este disponibila in editia Mai a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informatii suplimentare, click aici!
|