Agenda Constructiilor
Sambata, 26 Octombrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Barometrul riscurilor sectoriale/de tara: De la pivotare monetara la schimbare fiscala
Barometrul riscurilor sectoriale/de tara: De la pivotare monetara la schimbare fiscala
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 22 Oct 2024 12:42
Redresarea economica globala prezinta o imagine mixta. In timp ce economia SUA pare pregatita pentru o revenire usoara, zona euro continua sa se confrunte cu multe incertitudini, in special in sectorul industrial. China, intre timp, se lupta sa-si sustina cresterea. In cele din urma, indicele Coface de risc politic si social ramane la un nivel ridicat in ciuda scaderii inflatiei - semn al unui mediu din ce in ce mai complex si mai incert.
In acest context, Coface a modificat evaluarile pentru cinci tari (patru reclasificari si o retrogradare) si 17 sectoare (12 reclasificari si cinci retrogradari), ilustrand scenariul Coface de stabilizare a cresterii economice mondiale in 2025, desigur la un nivel sub potential, dar fara vreo tulburare majora.
 
Economia SUA isi revine, zona euro nu reuseste sa accelereze
Dupa un inceput promitator al anului 2024, zona euro si-a vazut din nou sectorul industrial in scadere. Perspectiva sa nu este foarte dinamica, dupa cum arata scaderea indicelui de incredere a managerilor de achizitii. Germania, principalul centru industrial al Europei, ramane deosebit de afectata, productia fiind cu 12% sub nivelul de dinainte de COVID. Sectorul serviciilor, care a condus redresarea, incetineste si el, iar consumul gospodariilor este franat de gradul ridicat de economisire si de nivelurile scazute de incredere intr-un context de incertitudine politica.
Scenariul unei reveniri treptate pare sa fie confirmat in Statele Unite. Economia SUA continua sa-si dea dovada de rezistenta, fapt demonstrat de revenirea inregistrata in trimestrul II (+3% anualizat), pe fondul unei cereri interne puternice, desi piata muncii incetineste treptat.
 
Dezinflatia in Statele Unite, slabirea sentimentului corporativ din zona euro
Al treilea trimestru din 2024 a adus vesti bune pe frontul dezinflatiei, atat in ​​Statele Unite, cat si in Europa, din nou datorita scaderii preturilor materiilor prime - in special a produselor petroliere. Cu toate acestea, in zona euro, companiile sufera in continuare de o crestere brusca a costurilor unitare cu forta de munca (+4,2% an-la-an), ceea ce le strange marjele. Dupa ce a atins un varf in prima jumatate a anului 2023 in toate tarile din zona euro, rata marjei a scazut cu aproape 2 puncte procentuale in Germania si Tarile de Jos si cu dublul acestui nivel in Spania si Italia, lasand intreprinderile vulnerabile, asa cum arata cresterea numarului de insolvente in ultimele luni.
 
E timpul pentru relaxarea monetara pe scara larga... si austeritate?
Primele reduceri ale dobanzii cheie ale Fed si ale BCE in 2024 marcheaza inceputul relaxarii monetare. In plus, in timp ce politica monetara va fi mai putin restrictiva anul viitor, politicile fiscale mai stricte vor avea un efect negativ asupra cresterii economice in marea majoritate a tarilor, in special in zona euro. In iulie 2024, Comisia Europeana a deschis o procedura de deficit excesiv impotriva a sapte tari, inclusiv Franta.
 
Alegerile din SUA, un vot decisiv
In vreme ce Kamala Harris si Donald Trump sunt cap de afis al alegerilor prezidentiale din SUA, selectia unui program in detrimentul celuilalt va avea repercusiuni mult dincolo de Statele Unite. Pe frontul intern, K. Harris pledeaza pentru reglementarea preturilor si o reducere a costurilor locuintelor, in timp ce D. Trump propune o reducere masiva a taxelor si o crestere a productiei de energie (hidrocarburi). Pe plan international, K. Harris este vazuta ca o garantie a continuitatii comparativ cu un D. Trump mai imprevizibil si, in unele privinte, mai radical decat in ​​timpul primului sau mandat la Casa Alba (2017-2021). Oricare ar fi rezultatul, aceste alegeri vor avea un impact major asupra economiei globale in anii urmatori.
 
China se lupta sa-si revina, in timp ce alte economii emergente castiga teren
In ciuda masurilor de sprijin anuntate, economia chineza continua sa incetineasca, impovarata de o piata imobiliara in criza si de cererea interna lenta. 
Cu toate acestea, contributia economiilor emergente la cresterea globala va ramane neschimbata in 2025, in principal datorita accelerarii economice a statelor din Golf si din America de Sud. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca se prognozeaza o crestere mai putin dinamica in Brazilia, dupa doi ani de crestere de aproximativ 3%. Dincolo de factorii interni, multe tari din regiune sunt marii castigatori in reorganizarea in curs a comertului mondial, devenind relee strategice care capteaza cota de piata in lanturile de aprovizionare chino-americane.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
rigips
SIGM
Ubitech
CDS
ness project
noark
DRS
konsent
strabag nivel 1
leviatan
SSAB
viarom
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
concelex
MAKITA
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
top 500
ef-de-n
econet
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<