Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CNIPMMR: 34% din companii concediaza oameni si 8% se inchid, in criza energetica
CNIPMMR: 34% din companii concediaza oameni si 8% se inchid, in criza energetica
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 16 Feb 2022 08:56
Peste 34% dintre intreprinzatori spun ca reduc numarul de angajati, ca urmare a cresterii facturilor la electricitate si gaze, iar 8% isi inchid firma, arata un sondaj realizat de Consiliul National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Astfel, jumatate dintre antreprenori au aratat ca factura lor la electricitate a crescut cu 50%, o treime dintre ei spun ca factura s-a dublat si 15% au aratat ca factura lor a crescut cu 200% si peste. De asemenea, 0,41% au raspuns ca factura nu a crescut sau a ramas la fel.
In ceea ce priveste facturile la gaze, 37% dintre antreprenori chestionati au raspuns ca valoarea facturii a fost cu 50% mai mare, 29% au spus ca factura s-a dublat si aproape 20% au aratat ca factura a crescut cu 200% si peste. 5,4% au precizat ca factura la gaze nu a crescut sau a ramas la fel.
"Intrebati ce masuri vor lua, 76% au spus ca vor reduce sau vor amana investitiile, ceea ce are un impact urias in societate si in economie, pentru ca inseamna o pierdere a competitivitatii. Jumatate spun ca vor diminua activitatea firmei, 38% ca vor amana achizitia unor programe de digitalizare, ba chiar pentru unul din trei intreprinzatori aceasta perioada va insemna reducerea numarului de angajati. De asemenea, 8% spun ca vor inchide firma. Deci practic una din 10 firme se va inchide in perioada urmatoare", a afirmat presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, intr-o conferinta de presa.
Totodata, in cazul diminuarii sau inchiderii activitatii firmei, 42% dintre antreprenori vor disponibiliza 1-9 angajati, 11% vor disponibiliza 10-49 angajati, 1,3% - intre 50 si 250 angajati si 1,3% - 250 de angajati, in timp ce 39% nu vor disponibiliza.
Intrebati daca au crescut sau vor creste preturile produselor sau serviciilor lor in urmatoarea perioada, 17% dintre antreprenori spun ca vor creste cu peste 30%, 42% au mentionat ca vor scumpi cu ponderi intre 10-30%, 19% spun ca vor creste sub 10%, iar 20% spun ca nu au crescut sau nu vor creste.
"Piata nu accepta aceste scumpiri, astfel ca productia va scadea si vom importa mai mult, ceea ce inseamna inflatie si scaderea puterii de cumparare, iar banii pleaca in afara tarii. Dupa doi ani de pandemie, avem o populatie care nu isi permite scumpiri in acest moment, un milion de oameni au fost in somaj tehnic din cauza pandemiei, populatia este saracita, economia este slabita. Trebuie sa identificam unde se duc toti acesti bani pe care ii platim in facturi si acele companii care fac profituri sau speculatii trebuie impozitate 90%", a subliniat presedintele CNIPMMR.
Potrivit acestuia, unele IMM-uri ar trebui incadrate in capitolul consumatori vulnerabili. Sondajul a fost realizat in perioada 2-14 februarie si au raspuns 2.260 de intreprinzatori.
"Dintre ei, 56% activeaza in domeniul productiei, 21,9% in comert si 21,5% in servicii. Aceasta arata ca impactul nu afecteaza un domeniu sau altul, ci pe toate. 98,5% spun ca resimt scumpirile", a precizat Jianu.
In concluzie, 80% dintre antreprenori spun ca este necesara reglementarea pietei pe intregul lant energetic si stabilirea unui plafon al comisionului perceput de maximum 10-15% si doua treimi spun ca este nevoie de masuri urgente de sustinere pentru dezvoltarea de unitati proprii de energie, inclusiv finantarea IMM-urilor in vederea instalarii de panouri fotovoltaice.
Alte masuri propuse sunt deblocarea programului Electric Up si acordarea de urgenta a finantarii si emiterea de vouchere pentru achizitia de energie electrica, gaze si carburanti.
Astfel, CNIPMMR propune in domeniul energiei infiintarea programului IMM Prosumer, prin care firmele sa poata achizitiona capacitati de productie sub 400 kW, pentru consum propriu.
Valoarea totala a granturilor ar fi de 800 de milioane de euro, iar banii ar urma sa provina din Fondul de Modernizare. Pentru un proiect, valoarea maxima ar urma sa fie de 300.000 de euro, din care 200.000 de euro granturi si 100.000 de euro contributie proprie.
Acest program ar putea avea 4.000 de beneficiari. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
ness project
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
quadratum
SIGM
DRS
VEGO
Arduro
viarom
konsent
ERBASU CONSTRUCT
CDS
rigips
concelex
Ubitech
leviatan
noark
theda mar
Acvatot 2019
AED
strabag nivel 1
MAKITA
EDIT-Structural

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<