Consiliul Concurentei pune in dezbatere publica “Ghidul privind intelegerile verticale” |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 02 Iul 2020 05:19 |
Consiliul Concurentei a elaborat „Ghidul privind intelegerile verticale” cu scopul de a veni in sprijinul companiilor care trebuie sa-si evalueze singure, de la caz la caz, compatibilitatea cu normele de concurenta nationale si europene a acordurilor verticale pe care doresc sa le incheie.
De regula, acordurile verticale sunt, contractele de furnizare si distributie. Termenul "vertical" subliniaza faptul ca aceste contracte sunt incheiate intre companii care opereaza la diferite niveluri ale lantului de productie sau de distributie. Acordurile de distributie intre producatori si angrosisti/ comerciantii cu amanuntul reprezinta exemple tipice de acorduri verticale, informeaza Consiliul Concurentei.
Astfel, daca un acord vertical contine "restrictii" in ceea ce priveste furnizorul sau cumparatorul, concurenta poate fi afectata. Aceste restrictii pot lua mai multe forme, de exemplu, producatorul vinde doar unuia sau unui numar limitat de cumparatori (distributie exclusiva/ selectiva), ceea ce poate duce la excluderea altor cumparatori de pe piata si/ sau la intelegere intre cumparatori. In mod similar, obligatiile de neconcurenta care interzic distribuitorilor achizitionarea si revanzarea produselor concurente pot impiedica intrarea pe piata a noilor producatori si pot consolida pozitiile pe piata ale producatorilor existenti.
"Intelegerile verticale reprezinta incalcari frecvente ale normelor de concurenta si, de aceea, vrem sa ajutam firmele sa cunoasca si sa inteleaga mai usor conditiile in care pot incheia contracte de distributie/ furnizare fara a fi sanctionate", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Ghidul cuprinde exemple relevante din practica Consiliul Concurentei din Romania si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene, precum si o serie de recomandari pentru evitarea incalcarii legii.
Ghidul privind intelegerile verticale este pus in dezbatere publica pe pagina web a institutiei, www.consiliulconcurentei.ro, timp de 30 zile. Sugestiile si propunerile pot fi transmise prin e-mail la adresa
Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza
.
|