Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - EY: 82% din contribuabili nu au solicitat dobanzi pentru rambursari TVA intarziate
EY: 82% din contribuabili nu au solicitat dobanzi pentru rambursari TVA intarziate
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 19 Iul 2022 11:53
In conditiile in care marea majoritate (peste 80%) a contribuabililor se confrunta cu intarzieri, in general semnificative, in obtinerea rambursarii sumelor de TVA ce li se cuvin, un procent similar (82%) nu au solicitat niciodata dobanzi.
Acestea sunt concluziile unui sondaj EY Romania, derulat in perioada 28 iunie - 12 iulie 2022, in randul a catorva zeci de contribuabili (din care aproximativ jumatate avand calitatea de mare contribuabil) si care si-a propus sa afle in ce masura contribuabilii sunt constienti de drepturile ce le revin, de mijloacele de aparare a acestora si de utilizarea efectiva a acestora din urma.
La mai bine de 10 ani de la importantele hotarari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cauzele „Enel Maritsa”, „Rafinaria Steaua Romana” si „Irimie”, care au deschis si usurat drumul contribuabililor in a obtine dobanzi pentru intarzierile organelor fiscale in rambursarea sau restituirea sumelor la care contribuabilii sunt indreptatiti, o mare parte a acestora fie inca nu stiu ca pot cere dobanzi pentru toate sumele primite cu intarziere in ultimii 5 ani, fie nu le solicita.
Conform Sondajului EY privind dobanzile aferente rambursarilor intarziate de TVA, 65% din contribuabilii respondenti aflati in mod frecvent in pozitie de rambursare a TVA solicita rambursarea efectiva a TVA, in timp ce restul fie folosesc TVA pentru compensare cu TVA de plata in lunile urmatoare, fie acumuleaza TVA pentru a solicita rambursarea unei sume mai mari (constienti sau nu ca astfel le creste riscul de a avea o inspectie fiscala cu privire la TVA).
In acelasi timp, statul roman a continuat sa ignore jurisprudenta europeana si nationala, refuzand constant sa accepte sa plateasca dobanzi, atunci cand a intarziat cu rambursarea de TVA sau cu restituirea altor sume. Studiul nostru a reliefat ca in aproape 95% din cazuri statul a refuzat cererile de dobanzi formulate de contribuabili, astfel ca acestia fie au abandonat demersurile, fie a fost nevoie sa obtina hotarari judecatoresti definitive prin care sa oblige autoritatile la plata de dobanzi.
Mai mult decat atat, in aproximativ 93% din cazuri, desi statul a fost obligat sa plateasca dobanzi prin hotarari judecatoresti, ulterior, cand contribuabilul a cerut dobanzi pentru acelasi tip de intarziere si a invocat obligatia autoritatii fiscale de a tine cont de hotararile judecatoresti precedente, statul a refuzat din nou si a fost nevoie ca respectivul contribuabil sa mearga mai departe in instanta pentru a obtine dobanzile.
Din studiul nostru se desprind doua concluzii majore - prima, ca in general, contribuabilii nu cunosc sau nu utilizeaza decat foarte rar acest instrument - desi acesta poate fi extrem de util in obtinerea de lichiditate in contextul actual, si a doua - ca statul nu acorda dobanzi benevol, ci doar daca este constrans de instantele judecatoresti.
„Suntem in aceeasi paradigma de 10 - 15 ani si, cu toate ca intre timp jurisprudenta instantelor nationale s-a consolidat, recunoscand dreptul la dobanzi contribuabililor ce au fost lipsiti de sumele ce li se cuveneau, autoritatile fiscale refuza cu obstinatie sa solutioneze favorabil cererile contribuabililor. Este necesar sa iesim odata pentru totdeauna atat din tiparul gandirii de secol XX, de tipul „nu dau statul in judecata pentru ca nici nu castig si o sa imi fie mai rau decat imi e deja” cat si sa schimbam comportamentul statului si autoritatilor acestuia. O asemenea schimbare nu cred ca poate veni de la sine, ci doar in urma unui numar foarte mare de actiuni promovate constant de contribuabili pentru apararea drepturilor lor”, a declarat Alex Slujitoru, Avocat in cadrul Bancila, Diaconu si Asociatii.
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergieshiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
AED
SIGM
concelex
DRS
MAKITA
CDS
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Arduro
VEGO
GEWISS
ELECTROGRUP
leviatan
konsent
Ubitech
rigips
Acvatot 2019
SSAB
noark
EDIT-Structural
EURO BUILD
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<