Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FIC: Perceptie negativa asupra evolutiei afacerilor, rezultat al impactului Covid-19
FIC: Perceptie negativa asupra evolutiei afacerilor, rezultat al impactului Covid-19
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 10 Dec 2020 18:49
Rezultatele cercetarii din aceasta toamna ale indicatorului FIC Business Sentiment Index (BSI) evidentiaza schimbari semnificative, in comparatie cu analiza precedenta realizata in martie 2020. Indicatorul surprinde impactul generat de evolutia pandemiei de coronavirus asupra mediului de afaceri din Romania. Potrivit respondentilor chestionarului BSI din septembrie 2020, in general exista o perceptie negativa asupra evolutiei afacerilor ca rezultat al impactului COVID-19: 68,2% dintre respondenti estimeaza scaderi moderate ale activitatii lor, iar 13,6% se asteapta la scaderi semnificative.
Mai mult de o treime dintre respondentii FIC (38,7%) considera ca mediul de afaceri din Romania a fost afectat, iar jumatate dintre acestia percep atractivitatea pietei romanesti drept scazuta in comparatie cu tarile din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). Planurile de investitii ale companiilor cu capital strain au fost afectate in mod considerabil de criza actuala, fapt remarcat si de schimbarea planurilor privind investitiile viitoare de capital (38,6% din respondenti estimand o scadere a capitalului investit pentru urmatoarele 12 luni) sau planurile pentru noi angajari de personal (40,9% % din respondenti estimand o scadere in planurile lor cu privire la ocuparea fortei de munca in urmatoarele 12 luni).
Analiza Consiliului Director al FIC recunoaste particularitatea contextului dificil actual si perceptia generala conform careia, in ultimele 9 luni, companiile au fost afectate, iar economia reala si-a incetinit ritmul, dar subliniaza si oportunitatile disponibile in acest context. Astfel, analizand principalele segmente ale economiei Romaniei, FIC a elaborat un set de posibile solutii si recomandari specifice pe care autoritatile ar putea sa se concentreze in perioada urmatoare, cu scopul de a relansa cresterea economica.
FIC doreste sa aduca in prim plan aceste recomandari, dedicate combaterii efectelor negative ale pandemiei, sintetizate in brosura „Relansarea cresterii economice”. Documentul subliniaza necesitatea transparentei si predictibilitatii procesului legislativ, prin care sa fie astfel ancorata fundatia elaborarii politicilor publice la nevoile intregii societati. Toti actorii afectati de criza sanitara ar trebui sa fie parte din procesul de consultare pentru a gasi solutii prin dialog si astfel, acest moment dificil sa fie depasit. Consideram ca situatia actuala a subliniat o data in plus, rolul important in economie al investitiilor, atat cele publice, cat si private, autohtone si straine. Atunci cand economia se confrunta cu aparitia unor cheltuieli neprevazute, investitiile reprezinta o sursa adecvata de capital si un element de sprijin pentru domenii importante, precum ocuparea fortei de munca. Pe langa tendintele negative pe care pandemia le-a generat, am asistat si la evolutii pozitive in domeniul digitalizarii, care a adus multiple beneficii in sectoare precum sanatate, educatie, fiscalitate, piata muncii si servicii financiare. Aceste evolutii pozitive antrenate de pandemie fac parte in prezent din viata noastra de zi cu zi.
Membrii FIC isi vor continua angajamentul pentru sustinerea dezvoltarii pe termen mediu si lung a economiei romanesti si impartasesc convingerea ca aceasta perioada dificila poate fi depasita doar lucrand impreuna, autoritati, mediu de afaceri si cetateni, prin crearea unui parteneriat intre partile interesate care sa isi propuna atingerea progresului in domeniile in care Romania are nevoie de evolutii semnificative, cum ar fi: birocratia, fiscalitatea, blocaje legislative si de reglementare. Aceste arii sunt indicate de membrii FIC in sondajul BSI ca fiind cele mai problematice, unde nu s-au observat progrese in ultimele 6 luni. FIC considera ca acum este un moment oportun pentru ca Romania sa isi schimbe abordarea fata de problemele economice, sa foloseasca eficient resursele si chiar sa isi creasca competitivitatea pentru a minimaliza impactul negativ viitor. Astfel de masuri, propuse si de FIC, pot fi luate in domenii precum fiscalitatea, unde o colectare mai eficienta a impozitelor de catre statul roman si combaterea evaziunii fiscale ar putea aduce cresteri semnificative la bugetul de stat; adoptarea in continuare a masurilor de digitalizare ar optimiza administratia publica si de asemenea, ar facilita interactiunea cu mediul de afaceri si cetatenii; iar crearea unor programe de alfabetizare financiara ar ajuta cetatenii romani sa ia decizii inteligente cu privire la finantele lor si sa mentina obiceiuri de economisire, care in timp pot duce la bunastarea lor financiara.
FIC considera ca acesta este un moment-cheie pentru a profita de acele oportunitati create de contextul generat de criza sanitara din ultimele luni si ca, prin dialogul constructiv intre comunitatea de afaceri si autoritati, pot disparea multe obstacole, iar rezultatele pozitive se vor reflecta in economie, cu beneficii pentru toti cetatenii.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTETotalEnergieshiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
quadratum
EURO BUILD
VEGO
CDS
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
noark
EDIT-Structural
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
concelex
Ubitech
SSAB
GEWISS
AED
Arduro
strabag nivel 1
leviatan
theda mar
BogArt
ELECTROGRUP
DRS
konsent
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<