Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - JURIDIC: Noi taxe sunt asteptate in viitor, pentru acoperirea deficitului bugetar
JURIDIC: Noi taxe sunt asteptate in viitor, pentru acoperirea deficitului bugetar
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 25 Mai 2021 06:44
Legislatia fiscala din Romania este volatila, cu modificari dese ale taxelor si legilor. In primele patru luni din 2021, autoritatile au adoptat o serie de acte normative prin care se urmareste acordarea de sprijin companiilor si angajatilor acestora prin stimularea cresterii ocuparii fortei de munca (Legea nr. 58/2021, care aproba OUG nr. 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 - referitoare la reducerea temporara a timpului de lucru/ kurzarbeit) sau modificarea Legii contabilitatii (OUG nr. 13/ 2021). Totusi, in contextul in care Guvernul va trebui sa identifice resurse financiare importante pentru a putea acoperi deficitul bugetar actual, cu siguranta vor fi luate masuri mai putin prietenoase cu contribuabilii, fie ei persoane juridice, fie persoane fizice.
Conectarea caselor de marcat la serverele ANAF este printre cele mai recente vesti care au venit din zona finantelor. Fisierul standard de audit (SAF-T) va incepe sa ruleze cu un proiect pilot din vara, urmand ca de anul viitor sa se aplice tuturor firmelor mari. Factura electronica a fost anuntata de oficialii autoritatii fiscale ca posibila pe finalul acestui an, dar tatonarea pietei se va face tot printr-un proiect pilot. Specialistii in fiscalitate observa ca aproape toate proiectele de digitalizare a relatiei Fisc-contribuabil, care ar putea intari colectarea si aduce la buget mai multi bani, sunt impinse catre jumatatea sau finalul acestui an. In prezent, desi veniturile bugetului general consolidat pe primele doua luni ale lui 2021 au fost de 53,4 miliarde lei, cheltuielile au crescut la 66,1 miliarde lei, marcand un deficit bugetar de 1,14% din PIB-ul anticipat in 2021.
"Inca de cand bugetul de stat era la stadiul de proiect se vorbea despre nevoia unei reforme profunde a administratiei fiscale, care sa conduca la cresterea eficientei colectarii si nu la majorarea valorii taxelor si impozitelor, dat fiind ca in sistemul nostru administrativ fiscal exista mult loc de imbunatatiri in aceasta directie. Pe ce se bazeaza fiscalistii? Pe experientele Poloniei si Bulgariei, care demonstreaza ca se pot aduce procente bune - 4,6% crestere a veniturilor fiscale in Bulgaria, peste 4,3% in Polonia, cat sa construiesti o autostrada pe an si sa mai ai bani in plus si pentru altceva. Doar ca nici cele doua tari nu au adus bani in plus la buget peste noapte, ci intr-un interval de timp (in sase ani in Bulgaria, patru ani in Polonia), apeland la metode combinate, Polonia utilizand chiar SAF-T", spune Alex Milcev, Liderul Departamentului de Asistenta Fiscala si Juridica, EY Romania.
Specialistul este de parere ca ne putem astepta, in perioada 2021-2022, la o eventuala majorare a TVA, a taxelor pe proprietate, la aplicarea sistemului de impozitare progresiva, iar in viitorul mai indepartat chiar la eventuale taxe noi - comportamentale (de tipul “taxelor pe vicii”, sau noi taxe pe plastic ori pe servicii digitale.
Un articol pe larg, in care s-a incercat inventarierea si explicarea, de catre avocati, juristi, consultanti si alti specialisti, a principalelor programe si acte normative adoptate de autoritati in sprijinul companiilor, in contextul relansarii economice, poate fi citit in editia Mai 2021 a revistei Agenda Constructiilor. Pentru a descarca gratuit revista, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
CDS
noark
theda mar
MAKITA
Ubitech
concelex
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
ness project
strabag nivel 1
Acvatot 2019
leviatan
viarom
EDIT-Structural
siniat

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
econet
top 500
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander