Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - MAZARS: Patru domenii prioritare, in ghidul OCDE privind implicatiile pandemiei
MAZARS: Patru domenii prioritare, in ghidul OCDE privind implicatiile pandemiei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 13 Ian 2021 12:44
Patru domenii prioritare fac subiectul celor mai recente recomandari publicate in Ghidul OCDE cu privire la implicatiile pandemiei Covid-19: analiza de comparabilitate, alocarea pierderilor si costurilor specifice Covid-19, programe de asistenta guvernamentala si acordurile de pret in avans, arata o analiza Mazars, companie specializata in servicii de audit si consultanta contabila. Ghidul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) include recomandari referitoare la impactul pandemiei Covid-19 asupra preturilor practicate in cadrul tranzactiilor derulate intre societati afiliate. Conditiile economice fara precedent si reactiile guvernelor la pandemia Covid-19 au generat provocari importante in ceea ce priveste modul de aplicare al principiului valorii de piata, subliniaza Mazars.
 
Analiza de comparabilitate
Ghidul prevede ca un contribuabil poate utiliza o gama larga de informatii disponibile din surse publice pentru a realiza analiza de comparabilitate aferenta tranzactiilor intra-grup derulate in anul 2020. Pentru estimarea efectelor crizei, OCDE propune o serie de abordari practice in cadrul pregatirii analizei de comparabilitate, cum ar fi:
  • analiza evolutiei volumului de vanzari in perioada pandemiei Covid-19, fata de perioadele anterioare;
  • analiza modificarii capacitatii de utilizare relevanta in cadrul grupurilor;
  • utilizarea informatiilor macroeconomice sau indicatori publicati de bancile centrale, agentiile guvernamentale, asociatii comerciale sau industriale etc.
"Documentarea tranzactiilor intra-grup derulate in anul 2020 ridica dificultati practice, in special in cazul aplicarii metodei marjei nete, avand in vedere faptul ca informatiile financiare aferente anului 2020 necesare realizarii analizei de comparabilitate nu vor fi disponibile pana cel mai devreme la jumatatea anului 2021. Pentru a oferi mai multa flexibilitate contribuabililor si autoritatilor fiscale, Ghidul mentioneaza posibilitatea realizarii ajustarilor voluntare de preturi de transfer, aplicarea a mai multor metode de analiza sau utilizarea pentru comparabilitate a societatilor independente ce inregistreaza pierderi, in anumite conditii", a declarat Liviu Gheorghiu (foto), Senior Manager Mazars Romania.
 
Alocarea pierderilor si costurilor generate de Covid-19
In urma aparitiei Covid-19, unele grupuri au inregistrat costuri exceptionale generate de masurile luate pentru limitarea efectelor pandemiei. De asemenea, unele grupuri au inregistrat pierderi operationale. Ghidul subliniaza faptul ca alocarea costurilor specifice pandemiei Covid-19 trebuie facuta numai in urma analizei repartizarii riscurilor in cadrul grupului si, de asemenea, trebuie avuta in vedere si abordarea utilizata de entitati independente in circumstante comparabile. 
OCDE este deschisa posibilitatii ca entitatile cu functii si riscuri limitate ("limited risk") sa inregistreze pierderi generate de pandemia Covid in anumite conditii. In vederea determinarii masurii in care o entitate cu functii si riscuri limitate poate suferi pierderi, este necesara pregatirea unei analize de comparabilitate ce pune accentul pe delimitarea precisa a tranzactiei si pe profilul de alocare a riscurilor.
Un alt punct esential mentionat in Ghid este modul de incadrare a costurilor extraordinare, daca pot sau nu sa fie incluse in categoria costurilor operationale si cum vor fi tratate aceste costuri in analiza de comparabilitate. 
In contextul schimbarii conditiilor economice, grupurile ar trebui sa aiba in vedere revizuirea contractelor intra-grup. OCDE precizeaza ca, pentru renegocierea sau modificarea clauzelor contractuale, este esential sa fie avut in vedere comportamentul societatilor independente aflate in circumstante similare.  
 
Programele de asistenta guvernamentala
Ghidul evidentiaza faptul ca programele de asistenta guvernamentala oferite pentru sprijinul contribuabililor in perioada pandemiei Covid-19, pot avea un impact in analiza preturilor de transfer, fie ca este vorba despre asistenta acordata direct grupurilor sau asistenta acordata societatilor independente care activeaza pe aceeasi piata.
Un aspect important mentionat in cadrul Ghidului este faptul ca trebuie realizata o analiza a tipului de asistenta primita pentru a determina daca reprezinta o caracteristica economica importanta ce poate avea impact material asupra tranzactiei controlate.
Acordurile de pret in avans (APA)
 "In ceea ce priveste APA in curs de negociere ce acopera si anul 2020, OCDE incurajeaza partile sa adopte o abordare flexibila si de cooperare, pentru a decide in ce maniera vor lua in considerare conditiile economice generate de pandemie, inclusiv posibilitatea incheierii unui APA pentru perioada pandemiei si a unui APA pentru perioada post-COVID. In cazul APA acordate si valide in perioada pandemiei, OCDE recomanda analizarea prezumtiilor critice ce stau la baza acordurilor si adoptarea unei abordari transparente si proactive din partea contribuabililor", a precizat Adrian Mutea, Tax Assistant Manager, Mazars Romania.
Avand in vedere faptul ca pandemia Covid-19 a generat modificari ale conditiilor economice, care nu au fost luate in considerare la incheierea APA, Ghidul ofera clarificari cu privire la impactul pandemiei asupra APA unilaterale, bilaterale, multilaterale sau cele in curs de negociere.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesRAWLPLUGALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
quadratum
theda mar
SSAB
rigips
CONCEPT STRUCTURE
viarom
SIGM
leviatan
AED
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
strabag nivel 1
konsent
MAKITA
CDS
ness project
DRS
VEGO
BogArt
Arduro
Acvatot 2019
Ubitech
concelex

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<