PWC: Firmele inca analizeaza daca au tranzactii ce trebuie raportate conform DAC6 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 28 Ian 2021 13:29 |
Aproape 60% dintre companiile respondente la un sondaj realizat de PwC Romania in cadrul unui eveniment online spun ca inca analizeaza daca au aranjamente transfrontaliere raportabile autoritatilor fiscale conform legislatiei DAC6, pentru ca vor sa fie conforme cu cerintele noilor prevederi legislative. Indeplinirea acestei obligatii este principala provocare si preocupare pentru companii, la inceput de 2021, datorita faptului ca este o cerinta noua, iar legislatia completa in acest sens, insemnand formularele si ghidul de completare, a fost recent publicata.
Primul termen pentru raportare este 31 ianuarie 2021 si vizeaza aranjamentele din al doilea semestru al anului 2020, in timp ce pentru tranzactiile realizate in perioada 25 iulie 2018 - 30 iunie 2020, termenul de raportare este 28 februarie 2021. Prin urmare, societatile din Romania trebuie sa efectueze rapid procesul de analiza a tranzactiilor transfrontaliere pentru a identifica eventuale aranjamente raportabile pentru a se incadra in termenul legal si a evita eventuale sanctiuni.
DAC6 cuprinde un set de reguli ce definesc tipurile de tranzactii transfrontaliere raportabile, cine este responsabil pentru raportare, ce informatii ar trebui sa contina rapoartele si cum/ cand ar trebui sa fie transmise. Prin urmare, este vorba de o analiza complexa care vine cu un cost suplimentar, in principal prin prisma timpului alocat, pentru companii, rezultat din colectarea, revizuirea, analiza si comunicarea datelor catre autoritati.
In aceste conditii, companiile ar trebui sa dezvolte o procedura interna locala de identificare a tranzactiilor, in cazul in care nu sunt primite de la grup si trebuie adaptate la legislatia din Romania.
Majoritatea respondentilor care au identificat tranzactii raportabile spun ca cel mai des intalnite ar putea fi cele care duc la deducerea unei cheltuieli intr-o tara si neimpozitarea sau impozitarea la un nivel redus a venitului intr-o alta jurisdictie sau cele care presupun transferuri de active care conduc la o reducere a EBITDA cu 50%.
Directiva DAC6 a fost ratificata de majoritatea statelor UE la sfarsitul anului 2019 si este un catalizator pentru numeroase schimbari recente din peisajul fiscal, precum directivele anti evaziune fiscala sau impozitarea economiei digitale. Autoritatile fiscale din Romania au decis implementarea acesteia in legislatia domestica fara abateri semnificative de la textul directivei, spre deosebire de alte state care au adus modificari substantiale.
De exemplu, Polonia a decis o implementare mai agresiva a directivei fiind vizate nu doar aranjamentele transfrontaliere, ci si cele domestice, inclusiv TVA, iar amenzile pentru neindeplinirea obligatiei de raportare pot ajunge pana la 5 milioane euro. De partea cealalta se situeaza Marea Britanie, unde prevederile directivei au fost reduse substantial ca urmare a Brexit-ului, fiind supuse raportarii doar anumite tranzactii.
Prevederile DAC6, asa cum au fost transpuse in Codul de Procedura Fiscala, prevad ca aranjamentele transfrontaliere ce indeplinesc cel putin unul dintre semnele distinctive enumerate in anexa Directivei trebuie raportate catre autoritati. Neraportarea sau raportarea cu intarziere a tranzactiilor este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 20.000 lei si 100.000 lei, iar pentru neindeplinirea de catre intermediar a obligatiei de notificare a unui alt intermediar implicat sau a contribuabilului relevant amenda este cuprinsa intre 5.000 lei si 30.000 lei.
***
Sondajul a fost realizat in cadrul unui eveniment online referitor la implicatiile cerintelor DAC6, la care au participat peste 150 de reprezentanti ai companiilor. Evenimentul a fost sustinut de echipa PwC Romania, formata din Andreea Mitirita, Partener, Monica Virza, Director, Mihail Boian, Partener, D&B David si Baias, Monica Todose, Senior Manager si Florin Rizea, Senior Manager.
*** Articol realizat de Andreea Mitirita, Partener PwC Romania.
|