PWC: Valoarea celor mai mari 100 de companii globale a crescut cu 48% in pandemie |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 27 Mai 2021 10:53 |
Valoarea de piata a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 10 trilioane de dolari (48%) in perioada aprilie 2020 - martie 2021, marcata de lockdown si restrictii, atingand nivelul de 31,7 trilioane dolari, potrivit analizei globale PwC ”Top 100 companii conform capitalizarii de piata”, actualizata la 31 martie.
”Capitalizarea celor mai mari 100 de companii listate din lume a ajuns la cea mai ridicata valoare de piata inregistrata pana in prezent, fiind de peste 2,6 ori mai mare decat in urma cu un deceniu. Performanta a fost sustinuta atat de succesul unor sectoare de activitate, cat si de masurile guvernelor si bancilor centrale pentru diminuarea efectelor crizei sanitare. Tehnologia este indiscutabil cea mai atractiva pentru investitori, valoarea cumulata de piata a companiilor care activeaza in acest domeniu reprezentand o treime din capitalizarea totala de 31,7 trilioane de dolari a celor 100 de companii. Datorita acestei evolutii, pragul de intrare in top a atins 129 miliarde dolari si, ca urmare, desi numarul ofertelor publice initiale (IPO) a fost insemnat in ultimul an, nicio companie nou listata nu a reusit sa prinda clasamentul. Aceasta situatie le poate da de gandit viitorilor emitenti de IPO care aspira la un loc in top”, a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Lider al serviciilor de consultanta pentru afaceri, PwC Romania.
Performanta pe sectoare si regiuni a companiilor de Top 100
Toate sectoarele reprezentate in Top 100 au inregistrat cresteri uriase ale valorii de piata in anul incheiat la 31 martie 2021, ratele variind intre 25% si 75%.
Tehnologia continua sa fie cel mai mare sector in ceea ce priveste valoarea de piata a companiilor de profil (10,5 trilioane de dolari). Astfel, companiile tehnologie au inregistrat in perioada analizata o crestere de 71%, fata de valoarea lor din martie 2020.
De asemenea, companiile de materii prime si cele din industrie au inregistrat cresteri foarte mari, de 75% si, respectiv, 68%.
Performante mai slabe au fost raportate de companiile din sanatate, de 25%, si energie si utilitati, fiecare cu un plus de 26%.
Statele Unite continua sa domine Top 100 global, cu 59 de companii, care au inregistrat si cea mai mare crestere a capitalizarii, de 57% pana in martie 2021, comparativ cu 42% in China sau 18% in Europa.
Europa a pierdut cinci companii din Global Top 100 in intervalul analizat: trei din Marea Britanie si doua din Franta, compensate insa de reintrarea in top a doua companii germane, Siemens si Volkswagen.
Cele 73 de companii reprezentate de SUA si China (14) si regiunile sale reprezinta 77% din totalul capitalizarii pietei Top 100 companii globale.
Top companii
Apple si-a recastigat pozitia de cea mai mare companie la nivel mondial dupa capitalizarea de piata, cu o evaluare cu 6% mai mare decat a Saudi Aramco (care a coborat pe locul doi) si cu 13% peste cea a Microsoft (locul 3). Capitalizarea Apple a atins in ianuarie 2021, cel mai ridicat nivel de pana acum, de 2,4 trilioane dolari.
Desi valoarea de piata a Amazon a crescut cu 61% in aprilie 2020 - martie 2021, compania a stationat pe locul patru.
Top 10 este completat de Alphabet (Google), Facebook, Tencent, Tesla, Alibaba si Berkshire Hathaway.
China Mobile a fost singura companie din Top 100 care a inregistrat o scadere a valorii de piata, iar Tesla a crescut cel mai mult, cu 565%. Platforma de livrare de mancare Meituan a inregistrat a doua cea mai mare crestere a capitalizarii de piata, de 221%.
Volkswagen a revenit in Top 100 cu o capitalizare de piata de 165 miliarde dolari in martie 2021, o crestere de 165% fata de aceeasi luna din 2020, datorita sprijinului puternic din partea investitorilor si cererii consumatorilor pentru vehicule electrice.
O revenire surprinzatoare a fost cea a Boeing, cu o crestere de 77% a capitalizarii de piata, in contextul provocarilor ridicate de reglementarile din domeniu si a efectului negativ pe care pandemia l-a avut asupra industriei aviatiei.
|