Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - USR: Solutii privind accesul la informatii de interes public in baza legii 544/2001
USR: Solutii privind accesul la informatii de interes public in baza legii 544/2001
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 04 Sep 2020 07:15
Senatoarea USR Florina Presada isi exprima ingrijorarea, si contesta decizia Guvernului, de a modifica Legea nr. 544/ 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, prin schimbari majore care vor restrictiona accesul cetatenilor la informatii.
USR atrage atentia asupra a cel putin doua modificari ingrijoratoare:
(1) posibilitatea clasarii solicitarilor de informatii de interes public in caz ca solicitantul revine cu o cerere care are acelasi obiect. Conform noilor norme propuse, aceste solicitari ulterioare vor fi clasate, iar tu nici nu vei sti ca solicitarea ta a fost clasata sau ca va ramane fara raspuns.
(2) faptul ca informatiile vor fi furnizate in forma in care sunt identificate si detinute de autoritatea sau institutia publica. Conform noii reglementari propuse, autoritatea va putea sa refuze informatiile pe care le solicita un cetatean, pe motiv ca nu le detine in forma solicitata.
“Aceste doua prevederi propuse vor duce la restrangerea exercitarii unui drept fundamental, constitutional, si e ca si cum vom pierde o buna parte din progresul facut in ultimii 20 de ani de lupta pentru transparenta. Voi comunica Guvernului observatiile mele pe marginea proiectului de hotarare de guvern, in speranta ca acesta va fi imbunatatit.”, transmite senatoarea USR Florina Presada, membra in Comisia pentru administratie publica.
USR propune opusul masurilor PNL. Credem ca, dimpotriva, este necesar ca institutiile sa-si transparentizeze si accesibilizeze informatiile, nu sa le fereasca de cetateni. De aceea deputatul Claudiu Nasui a depus un proiect de lege in care propune solutii concrete privind accesul cetatenilor la informatiile de interes public.
Este vorba despre un proiect care introduce un nou standard, liber si deschis, pentru informatiile de interes public si care sa permita cautarea sau utilizarea informatiilor. De asemenea, introduce obligatia de a mentine pe pagina de internet un registru al solicitarilor primite si al raspunsurilor comunicate, cu anonimizarea datelor personale.
“Astfel, deschidem accesul publicului mai larg la informatiile comunicate de institutie altor persoane, dar transparentizam si refuzurile abuzive sau nemotivate ale institutiilor publice.”, subliniaza deputatul Claudiu Nasui.
Proiectul propus de Guvern de modificare a Legii 544 poate fi consultat aici!
Proiectul de transparentizare propus de USR poate fi consultat aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
viarom
quadratum
MAKITA
Ubitech
ness project
Acvatot 2019
leviatan
rigips
strabag nivel 1
siniat
noark
theda mar
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
concelex

Parteneri

HABITAT
AHK 2022
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander