ANALIZA: Calitatea noilor spatii hoteliere si de birouri va creste in anii urmatori |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 04 Dec 2024 06:25 |
Piata dezvoltarilor de cladiri de birouri inregistreaza in 2024 un record minim al ultimilor 20 de ani in ceea ce priveste livrarea de proiecte noi. Avand in vedere ca singurul proiect care va fi livrat cu certitudine in urmatorii doi ani este AFI Loft, cu peste 16.000 mp, programat sa fie finalizat la sfarsitul acestui an, piata se va echilibra considerabil din punct de vedere al ratei de ocupare. In pofida eforturilor companiilor de a readuce angajatii la birou, activitatea de tranzactionare a spatiilor office a incetinit in trimestrul al treilea al acestui an, iar analistii indica o reorinetare a pietei dinspre chirii catre proprietari. In ansamblu, dezvoltarile ar urma sa fie reluate in anii urmatori, datele consultantilor indicand proiecte cu o suprafata de pana la 500.000 mp ce ar putea fi construite pana la finalul anului 2030. La polul opus se afla piata spatiilor hoteliere, care inregistreaza un avant important stimulat de investitiile aeroportuare si de intrarea Romaniei in Spatiul Schengen aerian. Conform datelor din piata, in perioada 2025-2026 este programata dezvoltarea a 15 hoteluri afiliate unor branduri internationale de ospitalitate, cu un numar total de aproape 1.900 de camere.
Piata dezvoltarilor de cladiri de birouri este marcata in 2024 de mai multe fenomene interdependente, cea mai notabila tendinta fiind lipsa livrarilor de noi proiecte de birouri. Pe langa efectele inca vizibile in piata muncii ale pandemiei Covid-19, care a crescut interesul pentru munca la distanta, piata se confrunta si cu efectele blocajelor administrative in Bucuresti, dar si in alte orase mari din tara. In consecinta, piata a inregistrat optiuni limitate pentru companii in privinta accesarii de spatii de lucru moderne, certificate, punand totodata presiune pe costuri. Cu toate acestea, cererea pentru spatii de birouri noi, sustenabile s-a mentinut, cel putin in prima jumatate a acestui an, in special din partea companiilor care fie isi extind operatiunile, fie isi reorganizeaza activitatea si cauta spatii de lucru adaptate la noile standarde post-pandemice.
Activitatea de tranzactionare din piata de birouri a incetinit, insa, in al treilea trimestru al acestui an, pana la un nivel similar celui din perioada 2021-2022. Cererea totala de spatii de birouri moderne inchiriate in Bucuresti a scazut cu 25% fata de aceeasi perioada din 2023, pana la 236.000 mp, iar cererea pentru noi contracte de inchiriere a fost de 82.000 mp, in scadere cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele companiei de consultanta imobiliara Colliers. Cu toate acestea, pe fondul eforturilor companiilor de a aduce angajatii mai des la birou, perspectivele pe termen mediu raman pozitive. De asemenea, consultantii Colliers observa ca, in anumite zone din Bucuresti, se mentin indiciile de tranzitie catre o piata mai favorabila proprietarilor.
Anul 2024 marcheaza trei trimestre consecutive fara finalizari de noi proiecte de birouri moderne, ceea ce reprezinta cea mai lunga perioada fara livrari din 2005 incoace. Avand in vedere ca singurul proiect care va fi livrat cu certitudine in urmatorii doi ani este AFI Loft, cu peste 16.000 mp, programat sa fie finalizat la sfarsitul acestui an, consultantii Colliers se asteapta ca piata sa se echilibreze considerabil. Totusi, desi exista semne de tranzitie catre o piata a proprietarilor in anumite zone din Bucuresti, rata generala de neocupare ramane la aproximativ 15% la nivelul intregului oras. Consultantii mai subliniaza ca piata este inca dominata de chiriasi, care ocupa suprafete cuprinse intre 1.000 si 2.000 mp. Si chiar daca anul acesta s-au incheiat cateva contracte mai mari, inclusiv unul dintre cele mai semnificative din istoria pietei - renegocierea Genpact la Hermes Business Campus -, suprafata medie a unei tranzactii inregistrate este sub 1.400 mp, ceea ce ne situeaza sub media de aproape 1.500 mp in ultimii 10 ani.
Analiza pietei de investitii in cladiri de birouri si in domeniul hotelier, publicata in editia Octombrie 2024 a revistei Agenda Constructiilor include, pe langa acest context general, informatii referitoare la principalele tendinte din domeniu, printre care se afla eforturile companiilor de a-si readuce angajatii de la birou, certificarile care garanteaza spatii de lucru sustenabile si confortabile, provocarile pietei de birouri, inclusiv pe piata regionala, din Europa de Est, precum si perspectivele foarte bune de dezvoltare a industriei hoteliere din Romania.
Datele privind cererea specifica si marile proiecte planificate este completata cu opiniile reprezentantilor pietei:
Analiza este disponibila GRATUIT pentru abonatii revistelor Agenda Constructiilor & Fereastra. Click aici pentru abonare!
|