FPSC: Propuneri de simplificare a legislatiei pentru obtinerea facilitatilor fiscale |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 25 Mar 2020 11:21 |
Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC) propune Guvernului renuntarea la certificatul de situatii de urgenta, pentru facilitarea procesului de obtinere a facilitatilor fiscale pentru companii.
"Atata timp cat starea de urgenta este decretata general, pe tot cuprinsul Romaniei, consideram ca acesta nu mai este necesar, iar agentul economic nu mai trebuie sa consume timp si energie ca sa obtina acest document ce devine redundant", se arata intr-o scrisoare transmisa de FPSC ministrilor Economiei, Finantelor si Muncii.
Federatia constructorilor mai propune eliminarea sintagmei "nu au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor angajatilor lor", exprimare ce poate crea discriminare, dar si confuzii, daca agentul economic are bani in cont pentru a plati alte cheltuieli anterioare ale firmei (materiale, leasinguri, chirii etc.), bani care au venit din productia lunilor anterioare si, implicit, trebuie platite cheltuielile aferente productiei anterioare.
Nu in ultimul rand, FPSC propune inlocuirea sintagmei "incasari" cu "venituri", la Art. XI (3). "Exprimarea din alin (3) poate fi aplicata numai pentru retailerii care incaseaza rapid. In situatia activitatilor de constructii sau productie, exista o diferenta mare intre momentul in care se executa productia si momentul in care are loc incasarea, care poate sa dureze si 2-6 luni calendaristice. In speta noastra, in luna martie cand s-a instituit Situatia de urgenta care determina diminuarea capacitatii de productie, agentii economici incaseaza productia executata in decembrie, ianuarie, februarie. Practic, ei isi diminueaza productia, dar incaseaza ce au executat in lunile anterioare. Pierderea/ diminuarea din luna martie a agentului economic se va resimti in incasarile din luna aprilie, mai sau chiar iunie", se mai precizeaza in scrisoarea FPSC, semnata de Adriana Iftime, directorul general al organizatiei.
|