META: Finalul anului poate aduce o relansare a numarului de tranzactii imobiliare |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 27 Iul 2023 14:16 |
Piata imobiliara din Romania s-a caracterizat, in primele sase luni ale anului, printr-o prudenta a cumparatorilor, cu ajustari minore in ceea ce priveste preturile de tranzactionare, conform Meta Estate Trust, companie de tip holding care activeaza in sectorul imobiliar, prezenta pe piata SMT – AeRO a Bursei de Valori Bucuresti sub simbolul bursier MET. Cu toate acestea, finalul anului 2023 ar putea fi marcat de o usoara redresare a numarului de achizitii, mai ales in contextul in care deja asistam la o scadere a inflatiei.
„Piata imobiliara se afla intr-un moment de stabilizare, fara schimbari semnificative in preturile locuintelor vechi sau noi fata de anul precedent. Totusi, se remarca o atitudine mai precauta din partea potentialilor cumparatori, influentata de factori de stres precum inflatia, care reduce veniturile disponibile, si dificultatile de acces la creditare. Cu toate acestea, perioada de prudenta se apropie de final, iar revenirea cumparatorilor pe piata va aduce cresteri de pret, avand in vedere limitarile viitoare ale ofertei in marile orase", sustine Oriol Casellas Deig, CEO al Meta Estate Trust.
„Datele ANCPI arata ca, in primul semestru din an, numarul tranzactiilor a scazut cu 22% comparativ cu anul trecut, lucru care arata, o data in plus, reticenta cumparatorilor. Insa, observam ca proiectele rezidentiale din categoria middle si din cea low au avut cel mai mult de suferit, avand in vedere profilul clientilor din aceste categorii cu venituri mai mici si dobanzi inca ridicate”, a mai completat Oriol Casellas Deig
Scaderea inflatiei va dinamiza piata de real estate locala prin reducerea dobanzilor pentru creditele ipotecare si reluarea in forta a tranzactiilor imobiliare. Accesibilitatea mai usoara la credite va restabili increderea si va stimula cererea de achizitionare a locuintelor, avand in vedere ca exista inca o cultura puternica a proprietatii si o nevoie reala de locuinte noi in piata locala.
Reducerea numarului de tranzactii din prima parte a anului nu a generat, pana acum, si o scadere a preturilor la locuinte, potrivit reprezentantului companiei. Deoarece materialele de constructie au avut costuri ridicate in anii precedenti, scaderea preturilor pentru dezvoltatori este dificila si exista posibilitatea sa asistam la acest lucru in anumite proiecte, in special in cele cu finantari bancare ce trebuie rambursate in perioada urmatoare.
Un alt factor de stres pentru piata de real estate este legat de cota de TVA aplicabila pentru locuintele mai mici de 120 mp – initial, prin diminuarea pragului pentru care se putea aplica TVA de 5% (de la 700.000 la 600.000 de lei, de la inceputul acestui an) si apoi prin discutiile legate de majorarea cotei de la 5% la 9% pentru aceleasi conditii. Aceasta schimbare va creste presiunea asupra celor care cauta o locuinta si va determina. pe termen mediu. o diminuare a suprafetei construite din partea dezvoltatorilor pentru a putea crea produse care se preteaza bugetului cumparatorilor.
In ciuda acestor provocari, nevoia de locuinte va persista, iar odata cu scaderea dobanzilor, cererea pentru achizitii va creste din nou. In acest context de piata, modelul de business al Meta Estate Trust se evidentiaza prin agilitatea si capacitatea de adaptare la provocari, dar si de identificare a oportunitatilor.
„In perioadele mai putin favorabile, un model de business precum cel al Meta Estate Trust atrage in special investitori care aleg sa investeasca anticiclic, constienti de beneficiile pe care le pot obtine, beneficii ce se traduc prin randamente peste medie", afirma Oriol Casellas Deig.
Scaderea tranzactiilor si a volumului antecontractelor in ultimele luni a avut un alt efect asupra pietei imobiliare, si anume o presiune in crestere asupra cash-flow-ului proiectelor aflate in stadiul de constructie. In acest context, colaborarea intre dezvoltatori si entitati precum Meta Estate Trust poate aduce beneficii semnificative, oferind nu doar un acces rapid la finantare, ci si o validare cuprinzatoare a proiectului. Aceasta se traduce intr-o mai mare vizibilitate pe piata si acces imbunatatit la potentiali clienti.
Reprezentantul Meta Estate Trust este de parere ca, pe termen lung, piata imobiliara va cunoaste tot mai multe schimbari. Imbunatatirea stocului de locuinte este o necesitate urgenta in Romania, dat fiind caracterul actual al fondului locativ, care este dominat de locuinte mici, vechi, neintretinute si supra-aglomerate. Aceste aspecte prezinta o oportunitate extraordinara pentru piata imobiliara in viitor, mai ales in contextul in care Romania se situeaza printre tarile cu cele mai scazute niveluri de efort financiar necesar pentru achizitionarea unei locuinte in cadrul Uniunii Europene.
„Pe langa acestea, vom asista la o crestere accentuata a pietei chiriilor, care in prezent reprezinta doar o proportie mica din totalul gospodariilor. In viitor, impactul inchirierilor pe termen scurt, in special in zonele turistice populare, va fi semnificativ. Platforme precum AirBnB si Booking ofera proprietarilor de locuinte turistice o modalitate simpla de a obtine randamente atractive. Eficienta energetica si calitatea locuintelor vor deveni aspecte din ce in ce mai importante pentru cumparatori, care devin mai informati si mai selectivi in procesul de achizitie a unei locuinte", mentioneaza reprezentantul Meta Estate Trust.
In concluzie, piata imobiliara din Romania se afla intr-o faza de stabilizare in ceea ce priveste preturile locuintelor, iar cumparatorii manifesta o atitudine mai precauta, ceea ce conduce la o scadere a numarului de tranzactii. Totusi, exista toate premisele pentru dezvoltarea viitoare. Odata cu reducerea inflatiei si a dobanzilor pentru creditele ipotecare, precum si cu dezvoltarea si imbunatatirea stocului de locuinte in Romania, se contureaza oportunitati favorabile mai ales pentru investitorii cu un spirit agil, atenti la momentele cheie din dezvoltarea acestui segment.
|