Yitzhak HAGAG: "Romania are, in continuare, foarte multe oportunitati de oferit" |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 01 Sep 2022 06:25 |
Prima jumatate a anului 2022 a reprezentat o perioada de activitate intensa pentru dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe, in care a continuat investitiile in consolidarea portofoliului local prin achizitia unui teren de peste 1.300 mp situat pe Bd. Primaverii nr. 1 si a unei cladiri de birouri cu valoare istorica si de patrimoniu, localizata pe str. Vasile Lascar nr. 5. Compania a incheiat, astfel, primul semestru al anului curent cu un portofoliu extins de active - lucrarile de constructie pentru H Tudor Arghezi 21 si cladirile 4 si 5 din H Pipera Lake finalizate, faza I din H Pipera Lake vanduta integral si aproximativ 50% dintre apartamentele din faza II rezervate, 50% dintre unitatile rezidentiale disponibile in H Eliade 9 contractate, cele 33 de apartamente din H Victoriei 139 livrate si ambele spatii comerciale de la parterul cladirii inchiriate, un grad de ocupare de 100% pentru proiectul de spatii de birouri H Victoriei 109 si foarte multe discutii in derulare, atat pentru proiectele office, cat si pentru cele rezidentiale.
In aceasta perioada, compania a obtinut autorizatia de construire pentru H Stirbei Palace si lucreaza, concomitent, la etapele premergatoare obtinerii permiselor pentru H Primaverii 1 si pentru faza a II-a din H Pipera Lake.
Interviu cu Yitzhak Hagag, cofondator si actionar Hagag Development Europe, manager cu o experienta profesionala de peste 19 ani in real estate si pe pietele de achizitii.
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari imobiliare, in contextul actual, si cum vedeti preturile din acest domeniu?
- In ceea ce priveste piata imobiliara per ansamblu si mai ales proiectele nou-construite sau in curs de dezvoltare, observam o crestere a cererii pe segmentele mediu-high, premium si upper-premium. Cumparatorii acorda mai multa atentie investitiilor, activele imobiliare fiind considerate printre cele mai sigure, cu precadere in perioadele de incertitudine economica. Si punctez aici prin intermediul exemplului propriu, in sensul in care anul acesta, in luna martie, am demarat etapa de pre-vanzare pentru faza a II-a H Pipera Lake, iar in prezent avem deja aproape 200 de apartamente rezervate. Mai mult decat atat, spre finalul lunii mai am anuntat un nou proiect rezidential din categoria upper-premium, H Primaverii 1, pentru care am primit, in doar doua luni de la lansare, extraordinar de multe cereri de la potentiali cumparatori. Si pe segmentul de spatii de birouri observam o schimbare de paradigma: sunt foarte multe companii care se uita si chiar decid sa se relocheze in zone centrale, bine conectate la transportul in comun si care favorizeaza utilizarea transportului alternativ. Sunt din ce in ce mai cautate cladirile de tip boutique, mai ales in contextul recent al pandemiei. Iar daca discutam despre scumpirile din ultima perioada, acestea afecteaza, fara doar si poate, toate sectoarele si ramurile industriale, nu doar industria imobiliara sau pe cea de constructii. Cu toate acestea, chiar si in conditiile actuale, Romania continua sa fie tara cu cele mai mici preturi din regiune cand vine vorba despre costul locuintelor, acestea fiind sub media UE.
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2021 si in primele 6 luni din 2022 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- In ultimul an si jumatate, activitatea Hagag Development Europe a inregistrat o evolutie pozitiva. Ritmul de crestere si dezvoltare al companiei a fost si ramane in continuare unul foarte alert, iar rezultatele sunt cu adevarat remarcabile. In 2021, de exemplu, am finalizat si livrat cladirea rezidentiala H Victoriei 139, precum si primele trei imobile din faza I a H Pipera Lake, am demarat lucrarile de constructie pentru cel de-al doilea proiect office pe care l-am dezvoltat in Romania, H Tudor Arghezi 21, ne-am listat cu succes la Bursa de Valori din Tel Aviv si ne-am extins prezenta si pe segmentul hotelier prin achizitia hotelului Cabana Susai din statiunea montana Predeal. Si prima jumatate a anului 2022 a reprezentat o perioada destul de intensa pentru noi: am continuat investitiile in consolidarea portofoliului local prin achizitia unui teren de peste 1.300 de metri patrati situat pe Bd. Primaverii nr. 1 si a unei cladiri de birouri cu valoare istorica si de patrimoniu, localizata pe str. Vasile Lascar 5, concentrandu-ne, in acelasi timp, si pe activitatile de dezvoltare si comerciala.
Referitor la provocari, cred ca inflatia accelerata, birocratia si relatia greoaie cu autoritatile vor continua sa fie omniprezente si sa produca, in timp, efecte mai putin pozitive, care se vor reflecta in rata de evolutie a pietei. Intr-o nota mai optimista, independent de tensiunile sociale, politice si economice, ma bucur sa spun ca Hagag Development Europe are capacitatea si experienta de a privi imaginea de ansamblu si vede dincolo de fluctuatiile temporare ale pietei. Credem ca Romania are, in continuare, foarte multe oportunitati de oferit, iar intentia noastra este aceea de a continua investitiile in Bucuresti si in teritoriu.
- Ce planuri de investitii si obiective aveti pe piata din Romania?
- Planurile noastre de investitii isi urmeaza traiectoria pozitiva si solida la fel ca pana acum. Aditional tranzactiilor incheiate in prima parte a anului, ne uitam la mai multe proprietati si terenuri cu amplasament central in Bucuresti, dar si catre alte localitati din tara. Ramanem constanti si in activitatea de dezvoltare, astfel ca am incheiat conform graficelor previzionate toate proiectele pe care ne-am propus sa le livram anul acesta si asteptam cu entuziasm autorizatia de construire pentru H Stirbei Palace, in vreme ce lucram concomitent la etapele premergatoare obtinerii autorizatiei de construire pentru H Primaverii 1 si pentru faza a II-a din H Pipera Lake.
Pe termen mediu si lung, planurile noastre pentru piata locala raman neschimbate: urmarim sa continuam investitiile din zona regenerarii urbane prin renovarea, respectiv reconversia imobilelor vechi cu valoare istorica si de patrimoniu, sa dezvoltam noi proiecte care sa aduca plus valoare categoriei de proprietati premium si upper-premium si sa ne extindem catre toate segmentele pietei imobiliare.
- Referitor la dezvoltarile nZEB: ce observati la un an de la intrarea in vigoare a noilor standarde?
- Exclusiv in ceea ce ne priveste, am avut in vedere intotdeauna sa gandim proiecte sustenabile si sa implementam sisteme eficiente din punct de vedere energetic. In consecinta, directiva UE privind performanta energetica a cladirilor nu ne-a luat prin surprindere si, cu atat mai mult, nu ne-a afectat in vreun fel. Referitor la aspectele ce tin de vanzare si la feedback-ul primit din partea clientilor, acestia prefera, desigur, o proprietate nou-construita care contribuie nu doar la reducerea costurilor de intretinere si la facilitarea unui stil de viata cat mai confortabil, ci si la protejarea mediului inconjurator, in detrimentul cladirilor vechi, care nu se pot alinia cu succes noilor reglementari europene, respectiv nevoi ale individului modern.
|