Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Allied Engineers: BIM permite reducerea erorilor de proiectare si coordonare precisa
Allied Engineers: BIM permite reducerea erorilor de proiectare si coordonare precisa
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 21 Iun 2024 06:25
Radu Stanciu, Design Manager Allied Engineers: Utilizarea tehnologiei BIM 3D permite diminuarea erorilor de proiectare si o coordonare precisa intre specialitati
Digitalizarea companiilor de constructii a fost tema centrala a celei de-a patra editii a INNOCONSTRUCT, cea mai importanta conferinta internationala organizata in Romania privind inovarea si digitalizarea in constructii, desfasurata la sfarsitul lunii mai la Bucuresti. Radu Stanciu, BIM Design Manager in cadrul companiei Allied Engineers, a vorbit despre cresterea eficientei in proiectarea constructiilor prin integrarea BIM si Scan-to-BIM, precum si despre avantajele si dezavantajele folosirii BIM in proiectare. In prezent, Allied Engineers este una dintre cele mai importante companii din domeniul proiectarii in constructii: de-a lungul a peste 20 de ani de experienta, a acumulat in portofoliu proiecte complexe, din cele mai variate domenii, atat in sectorul privat, cat si in cel public. 
Am discutat cu Radu Stanciu despre evolutia tehnologiei utilizate in proiectare, despre avantajele utilizarii BIM 3D si despre cum ar putea arata viitorul in acest domeniu, pe fondul dezvoltarii rapide a inteligentei artificiale.  
 
- Ce atuuri principale are BIM 3D, devenit standard in industria proiectarii?
- In esenta, tehnologia BIM 3D (Building Information Modeling) faciliteaza reprezentarea digitala a unui proiect, de la momentul planificarii pana la finalizarea constructiei. BIM 3D permite deopotriva crearea si modificarea elementelor constructiei, realizarea de modele, obiecte si perspective geometrice si integreaza date obtinute prin diferite metode.
De-a lungul acestui proces, toate specialitatile implicate au acces in acelasi mediu virtual: de la arhitectura la structura, instalatii si infrastructura. Cand un proiectant sau un arhitect modifica un element dintr-o cladire, software-ul face modificarea vizibila pentru toti cei implicati. Specialistii din diferite domenii pot astfel sa isi coordoneze munca printr-o mai buna comunicare, sa evite eventualele erori si, per ansamblu, sa creasca eficienta proiectului. 
Un atu important il reprezinta faptul ca obiectele incluse in proiect au caracteristici variate si pot fi evaluate din mai multe perspective. De exemplu, o usa poate fi studiata atat din perspectiva rezistentei la incendiu, cat si a esteticii. Toate informatiile devin parte dintr-un istoric al proiectului, ce poate fi consultat ulterior. 
 
- Allied Engineers se numara printre primele companii din Romania care au utilizat BIM 3D pentru proiecte complexe. Cum a evoluat tehnologia pana acum?
- Modelarea 3D este disponibila de multa vreme, iar, la inceputurile Allied Engineers, colegii mei o foloseau deja in munca lor. Nu s-a schimbat ceva esential intre timp: a intervenit crearea unui standard 3D si s-a dezvoltat cloud computing-ul, astfel incat toate specialitatile au acum acces la aceleasi informatii si pot accesa proiectul simultan. 
In momentul de fata, BIM 3D a fost adoptat la scara larga in industrie, iar autoritatile din intreaga lume - inclusiv Marea Britanie in 2016 - au inceput sa impuna utilizarea BIM pentru proiecte publice.
Dincolo de asta insa, cunostintele de inginerie necesare pentru utilizarea la capacitate maxima a tehnologiei au ramas la fel de valoroase si importante ca inainte. 
 
- Cum contribuie BIM 3D la un mediu construit mai sigur?
- Cu ajutorul analizelor si simularilor, tehnologia permite specialistilor sa identifice si sa elimine potentialele pericole pentru siguranta utilizatorilor cladirii, ceea ce duce la crearea unor spatii mai sigure si la reducerea accidentelor. Utilizarea unei astfel de tehnologii permite, de fapt, diminuarea erorilor de proiectare si o coordonare precisa intre specialitati.
 
- Cat timp este necesar, in medie, unui proiectant aflat la inceput de cariera pentru a se familiariza cu aceasta tehnologie?
- Constructiile sunt un domeniu in care curba de invatare este una lunga, iar acest lucru este valabil si cand vine vorba despre stapanirea cunostintelor tehnice. Suntem constienti de acest lucru, de aceea cautam sa ii sprijinim de la inceput pe proaspetii absolventi si am creat un sistem prin care tinerii profesionisti sunt sprijiniti in permanenta de catre colegii cu mai multa experienta.
 
- Ce intrebari primiti cel mai frecvent, cu privire la BIM 3D, de la cei care incep sa-l utilizeze?
- Intrebarea cea mai des intalnita este daca BIM 3D este ceva ce merita a fi implementat in procesul de proiectare, mai ales ca acest lucru inseamna costuri suplimentare care merg catre dotarile hardware si software, dar si cu costuri suplimentare in ceea ce priveste resursele umane competente pentru implementarea acestor procese.
Raspunsul meu este mereu da, mai ales ca aceasta este directia pe care o urmeaza toate birourile de proiectare ce urmaresc sa eficientizeze intregul proces de proiectare, de la faza de concept pana la faza As Built.
 
- Cum ar putea arata viitorul BIM 3D? In ce zone/ feluri ar putea fi imbunatatit, din perspectiva utilizatorilor?
- Mobilitatea este un cuvant de baza si in domeniul nostru: vrem sa avem in permanenta informatia cu noi, updatata in timp real. De aceea, accesul pe telefonul mobil la BIM este un pas important. De asemenea, integrarea cu aplicatiile de realitate virtuala si realitate augmentata ar permite vizualizarea cat mai realista a viitoarelor spatii, prin simpla utilizare a unei perechi de casti. 
In utilizarea tehnologiei isi fac loc si alte preocupari: de exemplu, adoptarea unor practici sustenabile, siguranta echipelor de muncitori sau eficientizarea folosirii materialelor de constructie. 
 
- Ce se schimba in domeniul proiectarii odata cu dezvoltarea inteligentei artificiale? Pare o revolutie si in acest domeniu sau aduce doar mici schimbari?
- Inteligenta artificiala (AI) isi face loc si aici, ca peste tot in vietile noastre. In cazul sectorului constructiilor, folosirea unor algoritmi sofisticati ajuta la simularea reactiei cladirilor in cazul unui cutremur, de exemplu. 
Totodata, AI-ul isi va face sigur simtita prezenta in realizarea desenelor. Actualul software nu este preocupat de estetica prezentarii unui proiect, in timp ce inteligenta artificiala poate trece printr-un milion de reprezentari si, pe baza acestora, poate oferi un desen de o calitate mult superioara.
 
TotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMhiltiRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Arduro
konsent
viarom
SIGM
ness project
DRS
Ubitech
Acvatot 2019
rigips
BogArt
MAKITA
CDS
quadratum
leviatan
theda mar
ELECTROGRUP
SSAB
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
noark
concelex
AED
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<