ARHIPROPUB: Explozie de proiecte de consolidare si extinderi de locuinte, in 2015 |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 02 Mar 2015 13:51 |
Anul 2015 a inceput printr-o "explozie" a cererii de proiecte de consolidare si extinderi de locuinte pentru biroul de arhitectura ArhiProPub, din Bucuresti, firma care are ca obiect principal de activitate proiectarea constructiilor civile. Societatea asigura servicii complete in domeniu, de la proiectare pana la supervizarea lucrarilor de executie, printr-un diriginte de santier. ArhiProPub este activa in domeniu din a doua parte a anului 2013. "Desi suntem pe piata din 2013, anul trecut a reprezentat o perioada benefica dezvoltarii companiei. Am inceput o afacere de nisa, prin realizarea de proiecte pentru beneficiarii care doresc sa-si inchida balcoanele legal, cu autorizatie de construire. In 2014, peste 50% din proiectele noastre au fost indreptate catre aceasta activitate, restul reprezentand case de locuit, unifamiliale si multifamiliale. Anul 2015 a inceput printr-o explozie de proiecte de consolidare si extinderi de locuinte, care au o durata mai mare de executie si sunt mai complexe decat cele ce vizeaza constructia de case noi. Rezultate obtinute sunt, insa, deosebit de satisfacatoare atat pentru noi, cat si pentru beneficiar. Speram ca acest trend sa continue si in a doua jumatate a anului 2015", a declarat dr. ing. Mircea Vaduva, administratorul ArhiProPub. Pentru 2016, proprietarul firmei si-a propus sa se extinda in domeniul proiectarii constructiilor industriale si agricole.
In prezent, biroul de arhitectura are in derulare mai multe contracte de proiectare pentru constructia sau consolidarea de locuinte. Peste 60% dintre clientii firmei doresc sa consolideze, sa etajeze si sa extinda case existente, in zona municipiului Bucuresti. "Deoarece terenurile pe care sunt situate aceste case au suprafete mici si forme in plan neregulate, aceste proiecte reprezinta o provocare pentru arhitecti si structuristi. Partea cea mai frumoasa a acestor lucrari este faptul ca reusim sa transformam case vechi, care nu mai corespund cerintelor actuale de rezistenta, stabilitate si confort, in locuinte moderne. Structurile de rezistenta ale cladirilor existente sunt realizate din pereti de zidarie, iar pentru sporirea rezistentei si stabilitatii, acestea sunt consolidate fie prin camasuire, fie prin introducerea de stalpisori si centuri din beton armat. Planseele caselor existente sunt realizate de cele mai multe ori din lemn, dar, pentru a raspunde noilor cerinte ale beneficiarilor, se opteaza pentru introducerea de plansee realizate din beton armat", a explicat Mircea Vaduva.
O pondere semnificativa in portofoliul ArhiProPub este detinuta de proiectele de optimizare a structurilor existente de rezistenta, procesul avand drept obiectiv principal reducerea costurilor de executie a locuintelor. "Aceasta optimizare se obtine prin reproiectarea structurilor de rezistenta, reducerile obtinute prin acest proces fiind de pana la 30% din valoarea initiala de executie", a explicat administratorul biroului de arhitectura.
In ceea ce priveste constructia de locuinte noi, aproximativ 50% din clientii ArhiProPub opteaza pentru case moderne, cu spatii generoase si fatade "cubice", iar cealalta jumatate doreste realizarea de case clasice romanesti, in stilul celor existente in perioada interbelica.
|