Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - INS: Crestere cumulata de 22,7% a cifrei de afaceri din arhitectura in anul 2023
INS: Crestere cumulata de 22,7% a cifrei de afaceri din arhitectura in anul 2023
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cosmin Dincu 26 Feb 2024 06:00
Rulajul specific segmentului economic ce implica activitatile de arhitectura si inginerie, respectiv cele de testari si analiza tehnica (reflectat ca indici valorici) a crescut ca serie ajustata cu +6,4% in decembrie 2023 (fata de luna noiembrie a aceluiasi an), iar ca serie bruta, datele pentru baza secventiala de raportare indica o apreciere mult mai accentuata (+29,2%), dupa cum reflecta cele mai recente informatii ale Institutului National de Statistica (INS), in cadrul careia datele pentru luna curenta sunt provizorii, iar pentru cea precedenta s-au modificat. Totodata, in urma rectificarii informatiilor statistice aferente lunii noiembrie 2023, fluctuatiile secventiale din decembrie se justifica pe alocuri si prin prisma faptului ca baza comparativa s-a modificat intrucatva (+0,3% pe seria bruta pentru noiembrie 2023 si -2,2% in cazul seriei ajustate - date comparabile cu luna anterioara). In acelasi timp, insa, in comparatie cu luna similara (corespunzatoare) a anului 2022, la nivelul lunii decembrie 2023, indicatorii privind cifra de afaceri a firmelor care presteaza servicii specifice de arhitectura, inginerie, testari si analiza tehnica, in principal, celorlalte intreprinderi indica majorari de +36,6% pe seria bruta si +39,3% pe seria ajustata.
Potrivit documentului intitulat „Cifra de afaceri in serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor”, dat publicitatii la 23 februarie a.c., incasarile societatilor specializate in ramura economica mentionata anterior (exprimate in termeni nominali) au sporit, astfel, in ianuarie-decembrie 2023, cu +23,7% in ceea ce priveste seria bruta, comparativ cu acelasi interval din anul 2022, iar ca serie ajustata s-a inregistrat o crestere de +22,7%. Mai precis, daca se iau in considerare datele statistice care reflecta evolutia anuala, in perioada cumulata de la inceputul lui 2023 (respectiv, pentru intregul an trecut), companiile ce presteaza servicii de arhitectura si inginerie au raportat in cele 12 luni analizate o crestere a cifrei de afaceri pe seria ajustata, ce a avut o pondere de 122,7% din nivelul inregistrat in aceleasi luni ale anului 2022, ce reprezinta un interval luat in considerare ca 100%, astfel incat cresterea reala intre 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 a fost de +22,7%.
Faptul ca, deocamdata, cifra de afaceri in termeni nominali a firmelor din categoria analizata nu a fost afectata nici de recesiunile tehnice succesive din constructii, nici de criza sanitara ale carei efecte latente inca se resimt, nici de razboiul ce se desfasoara la granitele Romaniei (care a avut si are totusi efecte economice grave incepand cu luna februarie 2022, in prezent fiind vorba deja de doi ani de conflict militar, cu consecinte la fel de imprevizibile, intrucat poate escalada oricand), respectiv, mai nou, de razboiul din Israel, se observa in momentul in care nivelul actual este comparat cu cel din anul de baza 2015, luat in considerare ca o pondere de 100%. Astfel, fata de acel moment, cifra de afaceri a companiilor ce deruleaza activitati de arhitectura si inginerie, de testari si analiza tehnica a crescut destul de mult in anul 2023, astfel incat are o pondere de 415% pe seria bruta sau de 322,4% in ceea ce priveste seria ajustata, fiind astfel vorba de mai mult de o triplare.
„In termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de factorul sezonier, in luna decembrie 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut in ansamblu cu +2,6%, iar ca serie bruta, s-a majorat cu +5%, datorita aprecierilor consemnate la cifra de afaceri din activitatile de servicii informatice si in tehnologia informatiei – sectorul IT (+12,8%), alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+11,2%) si din activitatile de comunicatii (+3%), in timp ce diminuari s-au constatat la activitatile de productie cinematografica, video, programe de televiziune, difuzare si transmitere de programe – industria media (-9,7%) si activitatile de transporturi (-6%). Pe baze de comparare anuale (decembrie 2023, fata de decembrie 2022), tot ca serie ajustata, indicatorul respectiv, exprimat in termeni nominali, a crescut in ansamblu cu +14,5%, iar ca serie bruta s-a majorat cu +13,5%, aceasta sporire fiind sustinuta de evolutia cifrei de afaceri consemnate la alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+18,1%), la activitatile din segmentul IT (+17,6%), in ceea ce priveste activitatile de transporturi (+8,9%), in industria media (+2,1%) si la activitatile de comunicatii (+0,4%). De asemenea, in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023, comparativ cu anul 2022, cifra de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor, ca serie bruta, a crescut in termeni nominali, pe ansamblu, cu +13,2%, datorita majorarii cifrei de afaceri din: alte servicii furnizate in principal intreprinderilor (+17,6%), segmentul IT (+16,3%), activitatile de transporturi (+9,1%), industria media (+4,8%) si activitatile de comunicatii (+4,2%)”, se mai precizeaza in studiul INS.
***
Potrivit INS, activitatile de arhitectura si inginerie, de testari si analiza tehnica reprezinta un segment agregat la capitolul „alte servicii furnizate in principal intreprinderilor”, dar care – la fel ca alte subdomenii integrate la capitolul respectiv – se analizeaza si separat. Sursa datelor folosite in analiza cifrei de afaceri a unor companii implicate in sectorul tertiar (servicii de piata prestate in principal intreprinderilor) o constituie capitolul intitulat cifra de afaceri (CA) din cercetarea statistica lunara privind indicatorii pe termen scurt in servicii (SERV TS), in conformitate cu diferite regulamente impuse in UE.
Cercetarea statistica este de tip selectiv, tipul de sondaj utilizat si procedeul de extragere a esantionului fiind cele specifice sondajului stratificat cu selectie aleatoare simpla fara revenire in cadrul fiecarui strat, in care variabilele de stratificare sunt reprezentate de activitatea economica si clasa de marime a intreprinderii in functie de numarul de salariati. Datorita necesitatilor privind comparabilitatea rezultatelor pe grupe de activitati omogene, respectiv la nivel de intreprindere, de la o perioada la alta, categoria operatorilor economici cu potential economic ridicat (50 de salariati si peste) se cerceteaza exhaustiv. Baza de selectie a esantionului asigura o reprezentativitate calculata dupa cifra de afaceri de 93,15% din multimea totala a unitatilor active.
Datele se colecteaza de la circa 4.600 de operatori economici cu activitate principala de servicii de piata prestate in principal intreprinderilor, eroarea maxima admisa a estimatiilor fiind de ±3%, la un nivel de incredere de 95%. In fine, cifra de afaceri neta (exclusiv TVA) reprezinta veniturile totale inregistrate de catre intreprindere in perioada de referinta, provenite atat din activitatea principala, cat si din activitatile secundare exercitate de aceasta, nefiind incluse rabaturile, remizele si alte reduceri acordate clientilor. Subventiile primite de la autoritatile publice sau institutii ale UE sunt incluse in cifra de afaceri. Cifra de afaceri nu include insa accizele si veniturile din vanzarea sau transferul de mijloace fixe. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale in Intreprinderi din anul de referinta 2015. 
INS mai informeaza ca, pentru a evidentia schimbarile din structura economiei, incepand cu publicarea datelor pentru luna de referinta ianuarie 2024, anul de baza utilizat in calculul indicilor, pentru toti indicatorii pe termen scurt, se va modifica din 2015 in 2021(inclusiv indicii cifrei de afaceri din serviciile de piata prestate in principal intreprinderilor). Schimbarea anului de baza presupune si actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificarile structurale intervenite in activitatile din economia nationala. Aceste modificari determina recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior. Odata cu trecerea la noul an de baza si noul sistem de ponderare 2021, seriile de timp in baza 2015 nu vor mai fi disponibile. Noile serii de date, in baza 2021, vor fi disponibile progresiv, in baza de date TEMPO online, incepand cu luna martie 2024, cand se vor disemina datele aferente lunii ianuarie 2024. Aceste modificari vor aparea si in comunicatele de presa, publicatiile statistice elaborate de INS si in baza de date TEMPO online. Pentru informatii suplimentare, www.insse.ro
 
SISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
siniat
ness project
viarom
CDS
concelex
rigips
Acvatot 2019
MAKITA
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
quadratum
Ubitech
theda mar
noark
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander