Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - PROIECT BUCURESTI este implicata in lucrari semnificative
PROIECT BUCURESTI este implicata in lucrari semnificative
Arhitectura & Proiectare Publicat de Cornel Dinu 03 Iun 2013 14:05
Un complex de imobile de birouri, care se va construi in apropierea Pietei Romane din Capitala, noul stadion de la Craiova, viitoarea autostrada suspendata din Bucuresti sau Centrul de Cercetari stiintifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics care va fi edificat pe Platforma de Fizica de la Magurele sunt cateva dintre cele mai importante obiective aflate in portofoliul Proiect Bucuresti, una dintre cele mai renumite companii de arhitectura si proiectare, care implineste in acest an sase decenii de activitate. Implicata in elaborarea a numeroase planuri pentru obiective care presupun investitii de cateva sute de milioane de euro, firma a initiat in ultima perioada o serie de discutii pentru parteneriate pe pietele externe, vizand in special tari ca Iraq sau Libia, dar si statele vecine tarii noastre. Arh. Viorel Constantinescu, director executiv al Proiect Bucuresti, analizeaza in cele ce urmeaza potentialul pietei locale de proiectare, referindu-se la oportunitatile de dezvoltare ale companiei, la problemele cu care se confrunta arhitectii autohtoni si la proiectele din prezent.
 
Criza financiara a lasat urme adanci pe piata de arhitectura
Influenta recesiunii economice asupra domeniul proiectarii a fost covarsitoare, companiile de profil confruntandu-se cu o diminuare drastica a comenzilor, cu intarzieri la plata facturilor si cu problemele inerente privind reorganizarea activitatii prin abordarea unor noi tipuri de lucrari si scaderea numarului de angajati. „Criza financiara a afectat destul de puternic piata de arhitectura. Spre exemplu, compania noastra a ajuns in prezent la o masa critica in ceea ce priveste personalul, care s-a diminuat de la 350 de angajati in 2008 la aproximativ 120 in prezent. Contextul este destul de amplu, nu este nimic lin, nu mai este nimic sigur. Chiar si cu introducerea in plan a unei investitii nu exista siguranta ca lucrurile vor decurge conform proiectului initial sau ca acesta va fi dus pana la capat”, subliniaza arh. Viorel Constantinescu, director executiv al Proiect Bucuresti. De altfel, oficialul companiei sustine ca numai 85% dintre proiectele elaborate sunt finalizate prin executia lucrarilor de constructie. „Pentru arhitecti, cel mai bun proiect este acela pe care il elaboreaza, dupa care banii se incaseaza si... nu se mai construieste. De fapt, aceasta anecdota nu este departe de adevar, avand in vedere problemele care apar in relatia cu antreprenorul pentru executia lucrarilor, care duc de multe ori la modificarea considerabila a planurilor initiale. Aceasta varianta ar fi acceptabila, insa, in prezent, exista situatii in care un birou de arhitectura elaboreaza proiectele solicitate, iar contravaloarea serviciilor prestate este incasata cu mari intarzieri sau, in cazuri nefericite, nu se mai remunereaza”, precizeaza specialistul. Reprezentantul Proiect Bucuresti spune ca exista facturi emise in toamna anului trecut pentru proiectarea unor lucrari pentru administratiile publice locale, care nu au fost achitate nici pana in prezent. Aceste sincope inregistrate in relatiile comerciale au avut impact asupra cifrei de afaceri a companiei, care in 2012 s-a situat la 15,3 milioane de lei, in scadere fata de cea consemnata anul anterior, cand a fost de peste 20 milioane de lei. „Proiectele la care lucram si parteneriatele negociate in prezent constituie premisa unei majorari ample a veniturilor din acest an, existand posibilitatea de a ne apropia de valoarea inregistrata in 2011”, subliniaza arh. Viorel Constantinescu.
 
Cadrul legal in domeniul constructiilor trebuie modificat
Directorul Proiect Bucuresti este de parere ca o serie de acte normative care se refera la activitatea din domeniul constructiilor trebuie revizuite, pentru a crea premisele cresterii investitiilor. „Spre exemplu, actuala lege a urbanismului reprezinta o catastrofa si nu este menita sa incurajeze investitiile. Daca nu va fi schimbat acest act normativ, care incurca ingrozitor orice intentie a unor potentiali dezvoltatori, in conditiile in care aprobarea unui plan urbanistic zonal dureaza uneori si un an si jumatate, lucrurile nu vor arata bine pe piata constructiilor. De asemenea, pentru sustinerea sectorului privat, este necesara si modificarea Ordonantei nr. 34 din 2006 privind achizitiile publice. Pentru a organiza o licitatie transparenta si echidistanta, inseamna ca trebuie sa treaca mai multe luni pentru a parcurge toate procedurile. Din aceasta cauza, simplificarea actului normativ este mai mult decat importanta. Totodata, a devenit un laitmotiv ca pretul cel mai mic sa fie criteriul principal de selectie. Legea este foarte permisiva, in conditiile in care o companie precum Proiect Bucuresti, cu o experienta colosala, este depasita ca punctaj de o firma de apartament, cu doi angajati. Cum justifica entitatea achizitoare ca a ales acea firma folosind criteriul principal de departajare pretul cel mai scazut?!? Mai mult, trebuie sa recunoastem ca exista licitatii la care se observa inca de la inceput ca sunt dedicate”, evidentiaza arh. Viorel Constantinescu. In opinia sa, este necesara reglementarea si promovarea parteneriatelor public-private, deoarece exista multe proiecte mari care implica asemenea colaborari pentru sustinerea investitiilor necesare.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
FRONTALE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
viarom
CDS
rigips
Ubitech
MAKITA
ness project
strabag nivel 1
leviatan
theda mar
noark
quadratum

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander