Agenda Constructiilor
Vineri, 13 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - STUDIO AE: Sustenabilitatea reprezinta viitorul proiectelor de arhitectura
STUDIO AE: Sustenabilitatea reprezinta viitorul proiectelor de arhitectura
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 01 Nov 2024 06:25
Cea mai mare provocare in implementarea normelor NZEB este cea de bugetare, avand in vedere ca noile constructii si renovarile majore, proiectate conform legislatiei, necesita investitii initiale mult mai mari pentru materiale si echipamente. In aceasta ecuatie complexa intra si 4 ani de inflatie cumulata, care a generat o crestere suplimentara a costurilor, de peste 35%, numai din inflatie, spune arh. Elena Stefanescu, CEO al biroului de arhitectura si proiectare Studio ae, a carui activitate este centrata pe constructii eficiente energetic. Conform arhitectei, la toate acestea se adauga si cheltuielile cu echipamentele de instalatii si cu sistemele de producere a energiei in sit, care au devenit o componenta majora a bugetului fiecarei cladiri (panouri fotovoltaice/ solare, pompe de caldura, sisteme de ventilatie cu recuperarea de caldura etc.). Totusi, Elena Stefanescu precizeaza ca, in pofida provocarilor in implementare, viitorul proiectelor de arhitectura este sustenabilitatea, iar noile constructii vor trebui sa se alinieze cat mai curand acestuia. Arhitecta vorbeste, in continuare, despre evolutia activitatilor de proiectare si constructie in contextul obligativitatii de a construi sustenabil si despre provocarile si oportunitatile din acest sector de activitate.
 
- Ce s-a schimbat pe piata de constructii odata cu intrarea in vigoare a directivelor pentru constructii NZEB? Ce concluzii puteti trage dupa aproape 4 ani de la intrarea in vigoare a acestora? 
- Desi legislatia privind standardul NZEB a intrat in vigoare de suficient timp, pentru cei din domeniu fiind deja cunoscuta, beneficiarul final, cel care cumpara un imobil nou construit sau cel care urmeaza sa construiasca o casa, o cladire inca nu stie ca este obligatoriu si nu optional. Subiectul privind reducerea consumului de energie a generat multe dezbateri in randul specialistilor, arhitectilor, inginerilor, producatorilor si dezvoltatorilor pentru a implementa corect, in spiritul in care este realizata legislatia. Anul acesta, in luna iulie, Legea nr. 372 a fost modificata si completata de Legea nr. 238. Unele prevederi sunt binevenite, cum ar fi exceptiile pentru cladirile-monument, pentru biserici sau pentru cladiri temporare ori cu o suprafata mica. Ramane, in continuare, o zona nedefinita privind modificarea Articolului 15. Practic, conform literei a) numai 10% din energie va fi produsa pe sit, iar diferenta de 20% printr-un tert. De exemplu, compania de furnizare a energiei electrice va face dovada ca asigura energie "verde", produsa din surse alternative, insa aceasta prevedere este valabila numai pana in 2026. Ceea ce s-a mai schimbat in ultimii 4 ani este ca sunt multi producatori de materiale, echipamente care au venit cu solutii noi, care contribuie la reducerea consumului de energie: de la tamplarii performante si certificate, la pompe de caldura cu un randament foarte bun (COP), de la panouri fotovoltaice clasice la solutii de invelitori cu strat de celule fotovoltaice integrate.
 
- Cum ati caracteriza piata de produse pentru constructii eficiente energetic existente pe piata? Sunt suficiente solutii pentru constructia de cladiri 100% NZEB la preturi accesibile? 
- In ultimii 3-4 ani, produsele existente in piata s-au diversificat, iar acum nu mai constituie o problema, de exemplu, furnizarea de panouri fotovoltaice sau gasirea unor tamplarii eficiente din punct de vedere energetic. Este imbucurator faptul ca, acolo unde oferta producatorilor s-a diversificat, materialele au devenit mai accesibile in comparatie cu momentul in care erau doar unul-doi producatori care aveau materiale si echipamente corespunzatoare specificatiilor si exigentelor tehnice. Insa, exista factori care influenteaza semnificativ industria constructiilor si care se transfera in pretul materialelor: cantitatea mare de energie necesara productiei (de exemplu, metalul, sticla sunt materiale energofage), pretul materiei prime s-a majorat semnificativ pe anumite componente, problema lipsei muncitorilor din santiere, reintroducerea taxelor salariilor in domeniul constructiilor din 2023 etc. Toate acestea se adauga dificultatilor pietei constructiilor. In ansamblu, putem afirma ca oferta materialelor de constructii eficiente energetic este mai buna decat cea din urma cu 4 ani, exista mai multe optiuni, dar e doar un inceput de drum. Domeniul este foarte tehnic, destul de complex, iar lucrurile trebuie intelese ca sistem si cum se comporta impreuna in timp. Proiectarea, gandirea este elementul de care asigura vederea de ansamblu si de detaliu care propune solutii compatibile. De exemplu, daca folosesc cea mai performanta pompa de caldura, dar cladirea are o termoizolatie insuficienta, in ansamblu lucrurile nu vor functiona. 
 
- Ce abordare ar trebui sa aiba autoritatile (centrale/ locale) in problematica eficientei energetice?
- Consider ca sunt multe discutii legate de subiect, ceea ce este un prim pas. Chiar saptamana trecuta am fost la un eveniment dedicat constructiilor durabile. Fiind un subiect mai tehnic, este necesara mai multa comunicare pe aceasta tema, cu exemple concrete de aplicare a principiilor de buna practica. Cred ca educatia continua este baza. Vom reusi sa atingem obiective mai ambitioase cu ajutorul programelor de formare continua pentru specialisti din proiectare si executie. 
 
- In ce activitati/ programe va implicati, in prezent, si ce obiective aveti stabilite pe termen mediu si lung?
- In prezent, avem in lucru un santier al unei viitoare case pasive certificate. Duminica, 13 octombrie 2024, am organizat un tur de santier pentru cei interesati sa construiasca mai bine si sa inteleaga principiile unei cladiri eficiente energetic. Aceasta casa cu structura de lemn, proiectata conform standardului de casa pasiva consuma cu pana 90% mai putina energie in comparatie cu una construita inainte de 2020. Structura este de tip "timberframe" si asigura multiple avantaje: este prietenoasa cu mediul, rezistenta in timp si are un montaj rapid de numai doua-trei saptamani pentru suprastructura prefabricata. In plus, o casa pasiva ofera pe tot parcursul anului confortul termic si aportul constant de aer proaspat si curat, garantand o calitate ridicata a constructiei si a vietii beneficiarilor. Noi am realizat proiectarea generala a imobilului pe baza nevoilor si dorintelor clientului, incepand cu arhitectura, continuand cu conformarea energetica, structura, sistemele de instalatii si inclusiv avizarea si autorizarea proiectului. Executia structurii a fost impartita in doua echipe de constructori: fundatia realizata cu o echipa din localitate, iar suprastructura este din lemn este executata "la cheie" de compania Dimmer. Ne-am bucurat ca la vizita au participat peste 100 de persoane, majoritatea interesate sa-si construiasca propria casa. Putem sesiza o schimbare de mentalitate a clientilor, care se indreapta catre locuinte sustenabile, ecologice. 
Studio ae pune arhitectura in centrul sustenabilitatii, considerand ca este una dintre coordonatele majore ale viitorului in constructii. In acest sens, avem doua directii principale de actiuni: proiectele propriu-zise in care implementam efectiv principiile, respectiv comunicarea aspectelor tehnice si procesului de lucru pentru a obtine o cladire eficienta. Pe blogul nostru deja sunt peste 30 de articole dedicate domeniului atat de complex si de fascinant: de la materiale despre legislatia NZEB, la texte dedicate caselor pasive si la articole care aduc in prim-plan alte aspecte decat cele de eficienta energetica (unul din cele mai recente articole este despre istoria scarilor, ca element central in designul si simbolismul constructiilor). Pe termen mediu, ne propunem sa obtinem autorizatiile de construire pentru proiectele in lucru si sa trecem la etapa santierului, in care ideile devin realitate. Autorizarea proiectelor a devenit, din pacate, un proces prea lung. Un termen optimist pentru o cladire obisnuita (casa) este de minim 6-9 luni. Pe termen lung, la nivel de companie, ne dorim sa fim un reper de buna practica si inovatie in domeniul arhitecturii si constructiilor durabile cu cladiri finalizate care sunt dovada conceptului dus la final. Vrem sa dezvoltam un departament de sustenabilitate pe baza experientei si proiectelor finalizate. 
 
- Oferiti detalii despre proiectele sustenabile sau NZEB aflate in lucru sau finalizate. 
- Pentru toate proiectele cladirilor noi la care am lucrat din 2020, chiar din faza de concept am luat in calcul principiile NZEB si de buna practica din domeniu. In prezent, avem in urmarire santierul casei pasive din Corbeanca despre care am discutat, un alt proiect tot pentru o casa pasiva este in etapa finala de autorizare. De asemenea, am parcurs cu succes etapele pentru doua PUZ-uri cu destinatie rezidentiala si mixta. La aceste doua proiecte mai ample urmeaza obtinerea autorizatiilor de construire pentru fiecare faza. De asemenea, asteptam demararea santierului unei scoli publice unde sunt depuse documentele pentru obtinerea finantarii. In acest caz, am parcurs toate fazele unei proiectari complexe, de la studiu de fezabilitate la avize, inclusiv aviz ISU, autorizatie de construire si proiecte tehnice de specialitate: arhitectura, structura, instalatii, conformare privind securitatea energetica, implementarea masurilor NZEB si DNSH (Do No Significant Harm).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
BogArt
ELECTROGRUP
SSAB
CDS
ERBASU CONSTRUCT
DRS
quadratum
leviatan
VEGO
AED
Acvatot 2019
strabag nivel 1
konsent
CONCEPT STRUCTURE
concelex
EURO BUILD
Ubitech
MAKITA
SIGM
Arduro
theda mar
rigips
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<