Agenda Constructiilor
Luni, 24 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Adoptarea inteligentei artificiale generative poate aduce o crestere cu 5% a PIB-ului
Adoptarea inteligentei artificiale generative poate aduce o crestere cu 5% a PIB-ului
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 07 Iun 2024 10:53
Adoptarea AI ar putea aduce o crestere cu 5% a PIB-ului Romaniei in urmatorii 10 ani, in conditiile in care aproximativ 54% dintre locurile de munca din Romania vor folosi inteligenta artificiala generativa, arata un studiu realizat de o companie de consultanta in management, publicat de Google si citat de Agerpres.
"Daca Romania adopta pe plan extins inteligenta artificiala generativa, PIB-ul ar putea creste cu 14-16 miliarde de euro in urmatorii zece ani, se arata in studiul «The economic opportunity of AI», comandat de Google. Cercetarea acopera regiunea Europei Centrale si de Est (CEE) si analizeaza in detaliu patru tari, inclusiv Romania", arata cercetarea realizata de Implement Consulting Group.
Conform sursei citate, potentialul avans de 14-16 miliarde de euro al PIB-ului Romaniei corespunde unei cresteri de 5% si este in principal determinat de o majorare a productivitatii muncii pentru mai mult de jumatate dintre angajatii din Romania, de timpul castigat prin automatizarea unor sarcini si investirea acestei resurse in activitati generatoare de valoare.
"O amanare de cinci ani in adoptarea acestui tip de tehnologie ar putea reduce avansul potential al PIB-ului Romaniei la plus 1%", sustin autorii studiului.
 
AI va imbunatati productivitatea pentru jumatate dintre romani
In ceea ce priveste implicatiile asupra locurilor de munca, se estimeaza ca inteligenta artificiala generativa va avea un impact asupra a pana la 4,5 milioane de locuri de munca din Romania.
"Se asteapta ca AI sa aduca imbunatatiri in cazul a peste jumatate dintre locurile de munca din Romania (54% sau 4,2 milioane), prin automatizarea unei parti limitate din sarcinile acestora si prin ajutorul oferit in crearea de continut (text, cod si imagini), prin sustinerea acestora in rezolvarea a unor probleme complexe si contribuind la designul produselor. In cazul unei mici parti a locurilor de munca din Romania (4% sau 0,3 milioane), peste jumatate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea inteligentei artificiale generative", mai arata cercetarea.
Cu toate acestea, noile locuri de munca in economia bazata pe inteligenta artificiala ar putea sa le inlocuiasca pe cele pierdute in urma automatizarii. Aproximativ 42% dintre locurile de munca din Romania nu vor fi afectate de adoptia AI, arata studiul.
Referitor la impactul sectorial, rolul complementar al inteligentei artificiale generative predomina in cele mai multe dintre industrii; este de asteptat ca majoritatea ocupatiilor sa utilizeze acest tip de tehnologie pentru a imbunatati capacitatile umane.
Spre deosebire de automatizarile anterioare, cum ar fi robotii, inteligenta artificiala generativa are capacitatea de a spori productivitatea in sectorul de servicii, arata cercetarea.
"In Romania, cele mai mari cresteri de productivitate sunt asteptate in serviciile de afaceri bazate pe cunoastere si domeniul public, cu un avans de 1,4-1,5 puncte procentuale anual in perioada de varf. In ciuda unei estimari mai retinute a avansului productivitatii anuale, de 0,8 puncte procentuale in perioada de varf, sectorul producator din Romania are un potential economic ridicat, in special datorita dimensiunii sale, de 20% din valoarea adaugata bruta", conform studiului.
 
Doar 2% din companiile din Romania au adoptat AI
In ceea ce priveste gradul de pregatire in AI, studiul Google arata ca doar 4% dintre companiile din CEE si 2% dintre cele din Romania au adoptat cel putin un tip de tehnologie AI in 2023, fata de media de 8% in UE.
Cu toate acestea, 40% dintre intreprinderile din Romania planuiesc sa investeasca in automatizarea bazata pe AI in urmatorii cinci ani. Principalul obstacol in calea adoptarii AI, mentionat de 61% dintre companiile din CEE, este costul instrumentelor AI.
In ansamblu, CEE este in urma mediei UE si a liderilor globali pe toti factorii de adoptare si trebuie sa valorifice beneficiile AI prin strategii guvernamentale directionate, investitii in abilitati si educatie in domeniu, sprijin pentru inovatia locala si initiativele comerciale in domeniul AI.
Implement Consulting Group este o companie scandinava de consultanta in management, fondata in 1996, cu peste 1700 de consultanti in Scandinavia, Germania, Elvetia si Statele Unite ale Americii.
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
ness project
BogArt
quadratum
viarom
EDIT-Structural
konsent
MAKITA
CDS
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
strabag nivel 1
noark
concelex
rigips
siniat

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander