Adrian Vevera (ICI): Oamenii sunt esentiali pentru dezvoltarea noilor tehnologii |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 07 Apr 2025 11:19 |
![]() Acesta a subliniat ca Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Informatica ICI Bucuresti este implicat intr-un proiect european privind constructia a sapte AI Factory, urmand sa genereze modele de tipuri de aplicatii care sa fie testate pe infrastructura de AI construita la Barcelona, si intentioneaza ca, in viitor, sa poata sa aplice pentru un proiect european care sa ii asigure accesul la fondurile necesare pentru a construi o infrastructura de inteligenta artificiala si in cadrul institutului.
"La ora aceasta sunt sapte proiecte deschise la nivelul Uniunii Europene, sunt sapte AI Fabric, cum se numesc ele. Noi suntem in cel care este generat in jurul laboratorului din Barcelona, impreuna cu parteneri din Turcia, din Portugalia, Spania si Norvegia. Ce se intampla in aceste proiecte? Se identifica modalitatile in care functionalitatile de inteligenta artificiala pot fi folosite mai departe decat ceea ce inseamna ChatGPT-ul, adica un suport in viata de zi cu zi. Deci cum pot sa fie folosite functionalitatile de inteligenta artificiala pentru a genera scenarii, a face analiza pe aceste scenarii, a face predictii pentru viitor in diverse domenii pornind de la zonele clasice de cercetare pana la cele de securitate nationala, partea de sociologie, previziuni politice si asa mai departe", a declarat Adrian-Victor Vevera.
In acest proiect, ICI este si centru de competenta pe zona de hypercomputing. Institutul va genera, astfel, modele de tipuri de aplicatii care sa fie testate pe infrastructura de inteligenta artificiala care este construita la Barcelona si are in plan ca, in viitor, sa poata aplica pentru un proiect european care sa asigure accesul la finantare pentru a construi o infrastructura de inteligenta artificiala si in cadrul ICI.
Inteligenta artificiala va fi o componenta in toate temele care vor fi dezbatute in cadrul Digital Innovation Summit Bucharest, un eveniment organizat de ICI Bucuresti in perioada 8-11 aprilie 2025, ce reuneste mai multe conferinte, precum Critical Infrastructure Protection Forum, Cyber Diplomacy, Blockchain Intelligence Forum, conferinta Virtual Learning, dar si zona de cercetare-dezvoltare pe automotive.
Viitorul va fi orientat catre zona de servicii
Potrivit lui Adrian-Victor Vevera, viitorul va fi mult mai aplecat pe ceea ce inseamna zona de servicii, cel putin pe partea comerciala. "Nu va mai renta o investitie in a-ti dezvolta propriul cloud sau propriul centru de stocare, ci vei lua ca un serviciu partea de stocare si procesare de la mari operatori care pot sa-ti ofere la costuri si bineinteles in conditii de securitate mai multe decat poti sa ti le faci tu", a precizat reprezentantul ICI. Institutul dezvolta, astfel, aplicatii – inclusiv de securitate cibernetica - care sa poata sa fie folosite pentru acest tip de business si incearca sa tina pasul cu inovarea.
Directorul general al ICI a vorbit in interviu despre proiectele pe care le are in derulare institutul pe partea de blockchain sau inteligenta artificiala, mentionand in acest context si colaborarea cu Agentia Nationala de Presa pe proiecte precum cele privind activele crypto (NFT) sau aplicatia AI.
Pentru a citi interviul integral, click aici.
|