Bitdefender: Crestere a inselatoriilor prin SMS cu ajutorul inteligentei artificiale |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 08 Apr 2024 09:07 |
Aproape un sfert (24%) dintre respondentii unui studiu global desfasurat de Bitdefender sustin ca s-au confruntat cu unul sau mai multe incidente de securitate pe parcursul ultimelor 12 luni. Dintre acestia, 37% dintre utilizatorii aflati in segmentul de varsta 16-24 de ani spun ca au fost vizati de un atac informatic.
Pe de alta parte, doar 11% dintre respondentii de peste 55 de ani sustin ca s-au confruntat cu un incident de securitate. Acest aspect trebuie corelat si cu abilitatea unei persoane de a recunoaste sau nu o inselatorie, pe masura ce inainteaza in varsta si nu exclude posibilitatea de a se fi confruntat cu astfel de atacuri.
Inselatoriile prin SMS reprezinta cea mai frecventa amenintare folosita de hackeri, astfel ca mesajele frauduloase raman pe primul loc in topul incidentelor de securitate cu 45% dintre respondenti fiind afectati de aceste atacuri, urmate de incercarile de frauda (44%), atacurile de tip phishing prin email (42%), expunerea datelor personale (27%), infectarea cu un virus (18%) si doxxing (9%).
Dintre aceste tipuri de atacuri, femeile sustin ca cel mai mult s-au confruntat cu inselatorii prin mesaje text, spre deosebire de barbati (51% versus 38 %), precum si cu expunerea informatiilor personale in urma unei brese de securitate (30 % versus 23%). Pe de alta parte, barbatii au fost mai vizati de atacuri de tip phishing (43% versus 41%) si amenintari informatice (20% versus 13%).
Totodata, cei mai multi dintre respondenti (76%) considera ca nu sunt o tinta pentru criminalii cibernetici. Acest punct de vedere este corect, insa poate duce la practici necorespunzatoare de gestionare a securitatii cibernetice, intrucat actorii amenintarilor nu urmaresc o anumita persoana, ci mai degraba cauta sa profite de pe urma unor sisteme vulnerabile si sa exploateze neatentia utilizatorilor.
Astfel, potrivit datelor rezultate din studiu, gestionarea parolelor constituie o vulnerabilitate cheie in randul utilizatorilor. Pentru infractorii cibernetici, obtinerea datelor de autentificare a reprezentat mereu un obiectiv, iar modul in care utilizatorii isi gestioneaza securitatea parolelor ridica un semnal de alarma. Peste o treime dintre cei intervievati (37%) isi noteaza parolele, iar 34% dintre acestia folosesc aceeasi parola pentru doua sau mai multe conturi. De asemenea, 17% dintre utilizatori folosesc functia de completare automata a datelor oferita de motorul de cautare, iar 14% se bazeaza pe functia de salvare a parolelor de catre sistemele de operare. In acelasi timp, doar 23% dintre respondenti spun ca folosesc un serviciu de gestionare a parolelor, o practica recomandata pentru sporirea securitatii informatice.
In contextul unui stil de viata din ce in ce mai digital, peste o treime dintre cei intervievati (35%) sustin ca gestioneaza intre sase si zece conturi online, fie pentru cumparaturi, social media, activitati bancare si de relaxare.
"Rezultatele acestui studiu demonstreaza mai mult decat oricand importanta constientizarii securitatii cibernetice pe masura ce criminalii cibernetici isi intensifica atacurile asupra utilizatorilor. Adoptarea rapida a inteligentei artificiale de catre atacatori reprezinta o amenintare fara precedent la adresa securitatii digitale a utilizatorilor. Avand in vederea cresterea inselatoriilor prin SMS-uri cu ajutorul inteligentei artificiale, a incercarilor de fraudare si a email-urilor de phishing este absolut necesar ca utilizatorii sa ramana vigilenti, sa aplice si sa prioritizeze cele mai bune practici de securitate cibernetica”, spune Ciprian Istrate, Senior Vice President operatiuni pentru solutii consumer in cadrul Bitdefender.
***
Studiul a fost realizat la comanda Bitdefender de catre Censuswide pe un esantion de peste 7000 de utilizatori cu varste de la 16 la peste 55 de ani, in perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024. Respondentii provin din Australia, Franta, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.
Studiul complet poate fi accesat aici: Bitdefender Consumer Cybersecurity Assessment Report.
|