Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Cum se implementeaza metodologia BIM in UE - cadrul legislativ
Cum se implementeaza metodologia BIM in UE - cadrul legislativ
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 20 Apr 2022 14:31
Legislatia europeana in ceea ce priveste utilizarea BIM in procesele de constructie este foarte diversa.
Statele europene au inceput sa implementeze BIM inca din 2007, iar tarile nordice, precum Marea Britanie si Irlanda, au fost printre primele state care au recunoscut importanta BIM in proiectele noi de constructii.
In cadrul programului BIM din UK, a fost recunoscut mai intai faptul ca trebuie schimbate cerintele proiectului, daca se doreste ca sectorul in ansamblul sau sa se schimbe. Simpla dezvoltare a unui cadru de standarde nu era suficienta pentru a determina o transformare a intregului sector. Actiunile de comunicare au creat un dialog esential cu sectorul, insa utilizarea achizitiilor publice a fost forta strategica aflata in centrul programului BIM din Regatul Unit. In 2011, programul BIM din Regatul Unit a comunicat un obiectiv conform caruia toate proiectele publice de constructie finantate la nivel central ar fi trebuit sa utilizeze BIM pana in 2016.
 
In prezent, exista o intentie generalizata de a implementa BIM in intreaga lume deoarece, conform “Manualului pentru introducerea modelarii informatice a cladirilor de catre sectorul public European”, realizat de grupul de lucru BIM al UE cofinantat de Comisia Europeana, in urma unei colaborari paneuropene a organizatiilor din sectorul public din 21 de tari, guvernele si achizitorii publici din intreaga Europa si din lume recunosc valoarea BIM ca factor strategic pentru obiectivele in materie de costuri, de calitate si de politica. Multi iau masuri proactive pentru a promova utilizarea BIM in sectoarele lor de constructii si in livrarea si exploatarea bunurilor imobiliare publice, pentru asigurarea acestor beneficii economice, de mediu si sociale.
 
Directiva existenta la nivel european care reglementeaza nivelul de calitate al serviciilor de proiectare, arhitectura si inginerie este Directiva 2014/24/UE (EUPPD) a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice si de abrogare a Directivei 2004/18/CE, care propune contractorilor utilizarea solutiilor BIM in proiectele de constructii, pentru a incuraja ofertantii sa creasca nivelul de calitate al serviciilor livrate, sa implementeze solutii inovative de proiectare si sa sprijine autoritatile privind lansarea unor proceduri care sa asigure o competitie loiala pe piata constructiilor. Din 2016, aceasta directiva incurajeaza tarile membre UE, sa utilizeze BIM pentru constructiile finantate din fonduri publice.
 
Conform unui raport privind digitalizarea in sectorul constructtiilor, lansat in aprilie 2021 de catre Observatorul European al Sectorului Constructiilor, adoptarea BIM in statele membre UE prezinta o rata medie relativ ridicata.
Danemarca si Austria sunt tarile cu cea mai mare rata de adoptare, dar toate statele membre au raportat un anumit grad de utilizare a BIM.
In Franta, utilizarea BIM nu este obligatorie, dar peste 35% dintre dezvoltatori folosesc BIM pentru proiectele lor imobiliare, iar peste 50 % dintre liderii de pe piata franceza a constructiilor au trecut la BIM.
Polonia raporteaza un nivel modest de adoptare a BIM, doar 12% dintre companiile de constructii utilizeaza BIM.
Austria si Olanda sunt singurele doua state membre care dispun de un mandat privind standardul „Open BIM”, standard ce are rolul de a integra si extinde metodologia BIM la nivel international si european, de a integra fluxuri de lucru digitale bazate pe formate neutre din punctul de vedere al furnizorului: IFC, BCF, COBie, CityGML, gbXML, etc. si de a extinde beneficiile BIM prin imbunatatirea accesibilitatii, utilizabilitatii, gestionarii si sustenabilitatii datelor digitale in industria activelor construite.
 
In timp ce mai multe state membre au fie o cerinta BIM in cadrul proceselor de achizitii publice care se aplica tuturor proiectelor, fie se aplica proiectelor care depasesc anumite praguri de cost, in Romania, adoptarea standardelor europene BIM a reprezentat unul dintre demersurile realizate la nivel national pentru stabilirea unui cadru general, facil, coerent si transparent, pentru desfasurarea activitatilor de constructie, tinand cont nevoia ridicata de investitii in Romania.
 
“Procesul BIM presupune acordarea unei atentii sporite asupra proceselor de gestionare a informatiilor si datelor comparativ cu metoda traditionala in proiectele de constructie. De aceea, este important sa se evalueze si sa se defineasca clar rolurile sau functiile legate de gestionarea datelor si informatiilor in diferitele etape ale ciclului de viata al cladirii sau al infrastructurii. In plus, unul dintre instrumentele necesare pentru a sprijini utilizarea eficienta si coerenta a metodologiei BIM intr-un cadru colaborativ consta in dezvoltarea competentelor privind colectarea, gestionarea, partajarea informatiilor referitoare la cladiri si fluxurile de lucru. Astfel, se considera necesara aplicarea sistemului BIM pentru alinierea domeniului constructiilor la cele mai recente inovatii tehnologice, devenite obligatorii prin lege in alte state membre ale Uniunii Europene.”- Gabriel Marcu, Director Tehnic Leviatan Design.
 
BIM va conduce la echilibrarea politicilor publice si a legislatiei nationale cu cele stabilite la nivelul UE, precum si la formularea de recomandari pentru includerea BIM in procedurile de achizitie publica si de contractare a investitiilor publice.
Indeplinirea obiectivului de a armoniza standardele BIM la nivel european duce la construirea unei piete competitive si deschise catre inovare, la cresterea calitatii si reducerea costurilor.  
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMTotalEnergiesABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
konsent
SIGM
GEWISS
Acvatot 2019
quadratum
CDS
ELECTROGRUP
strabag nivel 1
leviatan
EDIT-Structural
rigips
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
SSAB
BogArt
concelex
EURO BUILD
AED
VEGO
Ubitech
noark
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<