Agenda Constructiilor
Sambata, 24 August 2024
 
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Economia europeana poate creste cu inca 0,7% pe an pana in 2030, datorita GenAI
Economia europeana poate creste cu inca 0,7% pe an pana in 2030, datorita GenAI
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 23 Aug 2024 10:53
Presiunea pentru reinventarea afacerilor datorata tehnologiei, schimbarilor climatice si altor cateva megatendinte se va intensifica in urmatorii ani, inteligenta artificiala generativa (GenAI) fiind un catalizator care va impulsiona eficienta, inovarea si schimbarile transformationale. Aceasta este opinia majoritatii directorilor executivi la nivel global, surprinsa de sondajul PwC CEO Survey 2024. In Romania, jumatate dintre liderii de companii chestionati cred ca GenAI va schimba profund modul in care companiile isi desfasoara activitatea si va intensifica concurenta, chiar daca adoptarea noilor tehnologii este mai lenta decat in alte tari. In acest context, GenAI poate contribui la cresterea economiilor multor tari, dupa cum arata o analiza recenta a strategy&, departamentul de strategie al retelei globale PwC.
Potrivit acesteia, utilizarea GenAI are potentialul de a genera o crestere economica suplimentara anuala intre 0,4% si 0,7% in Europa, pana in 2030. Intr-o perioada in care avansul produsului intern brut european este estimat la 1,4%, aportul pe care l-ar aduce GenAI nu este deloc de neglijat. Desigur estimarile sunt conditionate de anumite schimbari, iar analiza mentionata realizeaza doua scenarii de implementare a GenAI pentru a masura posibilul impact asupra cresterii economice.
Intr-un scenariu optimist, un numar mare de companii sunt receptive la inovarea GenAI si dezvolta o strategie in acest sens, sunt dispuse sa faca investitiile necesare (care pot genera un profit doar dupa un anumit timp) si isi asuma riscurile asociate, iar politicile publice si reglementarile sprijina in mare masura implementarea in Europa. In aceste conditii, s-ar atinge pana la 90% din potentialul de majorare a productivitatii totale datorata GenAI. ceea ce ar conduce la o crestere suplimentara a PIB-ului european de 0,7% pe an, respectiv de circa un trilion dolari pana in 2030.
Intr-un scenariu moderat, in care companiile adopta intr-un numar limitat GenAI, iar pana in 2030 nu se realizeaza mai mult de 40-50% din potentialul de majorare a productivitatii, cresterea suplimentara ar fi de 0,4%. In acest scenariu, companiile vor fi afectate de lipsa de competente si de finantare, precum si de lipsa claritatii reglementarilor sau a unei politici publice proactive privind GenAI.
Aparitia GenAI ca tehnologie accesibila in toate sectoarele economiei poate sa imbunatateasca semnificativ capacitatile de inovare si eficienta companiilor de-a lungul intregului lant valoric. Prin urmare, va aduce castiguri de productivitate chiar mai mari si mai eficiente decat alte tehnologii disruptive din trecut. In plus, GenAI ar putea contribui la limitarea deficitului structural de forta de munca calificata din Europa, conferind in acelasi timp avantaje competitive atat pe termen scurt, cat si pe termen lung companiilor care o adopta cu succes si rapid. 
 
Industriile castigatoare
Insa beneficiile potentiale ale GenAI sunt distribuite inegal intre sectoare. Chiar si asa, companiile pot maximiza avantajele printr-o evaluare atenta a cazurilor de utilizare interna, analizate prin prisma cresterii productivitatii. 
Analiza imparte sectoarele beneficiare in trei categorii din punct de vedere al impactului GenAI atat asupra veniturilor, cat si asupra performantei finale:
Sectoare cu impact ridicat: tehnologie si software, divertisment si media, farmaceutic si stiinte medicale, servicii financiare, servicii profesionale si telecomunicatii.
Industrii aspirante, care pot obtine noi eficiente din aplicatiile GenAI dezvoltate in mare parte in afara domeniului lor, cu impact asupra rezultatelor finale: bunuri de consum si comert cu amanuntul, servicii suport, transport de pasageri, calatorii, ospitalitate, sanatate si imobiliare.
Sectoare cu potential scazut, in care munca fizica sau productia domina lantul valoric, iar automatizarea, completata partial de GenAI, poate aduce o contributie, dar mai redusa la productivitate, daca este pusa in aplicare in mod eficient: produse chimice, productie de inalta tehnologie, sectorul public (administratie publica si alte servicii, aparare si educatie), automobile, productie industriala, constructii, utilitati publice, marfa si transport, agricultura.
 
Statele castigatoare
Implicit, tarile ale caror economii se bazeaza pe industrii cu impact ridicat al GenAI vor avea mai mult de castigat, bine pozitionate fiind acum Elvetia, Suedia, Belgia sau Marea Britanie.
Ponderea companiilor cu impact si potential ridicate in totalul economiei este, in medie, mai mare in SUA si in Marea Britanie decat in restul statelor europene . La nivel global, SUA este liderul  in inovare in domeniul GenAI, cu un ecosistem inegalabil de furnizori mari de tehnologie, start-up-uri si acces la finantare. In acelasi timp, companiile chineze adopta si tind sa integreze rapid GenAI in produsele lor si in aplicatiile din viata de zi cu zi. Totusi, cu o strategie bine definita si investitii adecvate, Europa poate valorifica aceasta tehnologie emergenta pentru a obtine un avantaj competitiv si pentru a genera crestere economica.
* Autor: Dinu Bumbacea, Country Managing Partner, Advisory Leader at PwC Romania.
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
konsent
viarom
CDS
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
noark
Arduro
theda mar
MAKITA
ELECTROGRUP
BogArt
SIGM
rigips
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
EDIT-Structural
siniat
SSAB
ness project
Ubitech
leviatan

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander