EY: Directorii generali mizeaza puternic pe AI generativa pentru avantaj competitiv |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 20 Nov 2023 12:39 |
Directorii generali din intreaga lume recunosc potentialul inteligentei artificiale (IA), dar majoritatea intampina provocari semnificative in formularea si operationalizarea strategiilor aferente, potrivit celui mai recent sondaj EY CEO Outlook Pulse.
Sondajul trimestrial realizat la nivel international de EY in randul a 1.200 de directori generali ofera informatii despre inteligenta artificiala, alocarea capitalului si strategiile de investitii. Rezultatele reflecta dificultatile cu care se confrunta directorii generali, atunci cand vine vorba de aceasta tehnologie emergenta. In timp ce peste doua treimi (70%) dintre directorii executivi considera ca este necesar sa actioneze rapid in privinta IA generativa, pentru a evita sa ofere concurentilor un avantaj strategic, o proportie similara (68%) spun ca este dificil sa actioneze rapid din cauza incertitudinii din acest domeniu.
Constienti de potentialul IA asupra propriilor modele de afaceri, aproape toti directorii generali (99%) fac sau planifica investitii semnificative in IA generativa. Pentru a finanta aceste investitii, 69% realoca capital de la alte proiecte de investitii sau bugete tehnologice, iar 23% aloca noi resurse. Totusi, a investi in IA pentru viitor este mai usor de spus, decat de facut: mai mult de un sfert (26%) dintre directorii generali spun ca ritmul rapid al dezvoltarii IA generative este cea mai mare provocare in luarea deciziilor de alocare a capitalului pentru initiativele de IA generativa. Doua treimi (66%) considera ca o crestere brusca a numarului de companii care pretind ca au expertiza in domeniul IA complica deciziile privind identificarea si implementarea parteneriatelor credibile in ecosistem si a tintelor de achizitie.
In pofida provocarilor, directorii generali investesc in viitorul fortei de munca, pentru a accelera initiativele privind IA generativa - o majoritate de 87% fie au finalizat, fie sunt in curs de angajare de personal nou, cu potential profesional, care are competente relevante pentru IA generativa. Multi stabilesc, de asemenea, activitati pilot si parteneriate cu mai multe companii.
"Este cert ca directorii generali iau in calcul in momentul de fata potentialul IAG de a genera avantaj competitiv, atat in industria in care activeaza, cat si pentru organizatia lor, la nivelul produselor si serviciilor pe care le ofera sau pentru cresterea productivitatii. Cu toate acestea, este foarte probabil ca investitiile in inteligenta artificiala sa ramana deocamdata prudente si sa se axeze in principal pe identificarea de parteneriate si pe dezvoltarea resursei umane, pentru a demonstra viabilitatea conceptului si stabilitatea lui, dupa ce perioada de entuziasm va fi trecut", a declarat Bogdan Ion, EY Romania & Moldova Country Managing Partner | EY CESA Chief Operating Officer.
Directorii generali dubleaza investitiile organice, dar apetitul pentru fuziuni si achizitii scade la cel mai mic nivel din ultimii 9 ani
In timp ce liderii din mediul de afaceri continua sa se confrunte cu instabilitate la nivel macroeconomic, schimbari de reglementare si volatilitate geopolitica, multi dintre acestia anticipeaza in continuare niveluri ridicate de crestere pe termen scurt si isi dubleaza investitiile in cercetare si dezvoltare si CAPEX (cheltuielile de capital).
Studiul EY arata ca o majoritate neta a directorilor generali (89%) vizeaza un anumit tip de tranzactie in urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, planurile de fuziuni si achizitii au scazut la cel mai mic nivel din 2014, doar 35% dintre directorii generali planificand fuziuni si achizitii in urmatoarele 12 luni. Acest lucru poate fi atribuit actualei situatii incerte la nivel geopolitic si macroeconomic si reflecta scaderea reala a fuziunilor si achizitiilor axate pe inteligenta artificiala, dupa o crestere brusca la inceputul acestui an.
Apetitul pentru fuziuni si achizitii este mult mai mare in regiunea Americii de Nord si de Sud (47%), decat in EMEA (29%) sau Asia-Pacific (25%), reflectand cresterea puternica a numarului de tranzactii observata in regiune in trimestrul al 3-lea din 2023, in special tranzactii care implica companii americane.
"In linii mari, Romania a fost mai putin afectata de incetinirea activitatilor de fuziuni si achizitii la nivelul Europei Centrale si de Est, precum si la nivel international. Cu toate acestea, apetitul pentru tranzactii in sectorul tehnologiei s-a diminuat in primele noua luni ale anului 2023 in contextul in care au fost anuntate 26 de tranzactii, spre deosebire de 42, din aceeasi perioada a anului 2022; astfel, s-a inregistrat un declin de 38%. Drept consecinta, sectorul tehnologiei a coborat de pe primul pe al treilea loc in topul atractivitatii pentru investitori, ce au optat, in schimb, pentru oportunitatile din sectorul bunurilor de consum si din cel imobiliar", a declarat Peter Latos, Head of Strategy and Transactions for EY Romania.
Jumatate dintre directorii generali (50%) intentioneaza sa isi extinda operatiunile in urmatoarele 12 luni in afara sediului central. In ciuda unei cresteri mai mici decat cea asteptata in China, Asia-Pacific a devenit o destinatie importanta. China, Australia, India, Japonia si Singapore figureaza in topul primelor cinci destinatii mentionate de respondenti la intrebarea: incotro s-ar indrepta in afara pietei in care isi au sediul central.
Maximizarea cresterii si profitabilitatii pentru a finanta transformarile
In ultimii 4 ani, liderii de afaceri au reactionat rapid la schimbarea comportamentului consumatorilor, la resetarea si reconfigurarea lanturilor de aprovizionare, la bulversarea pietei internationale de energie si la schimbari rapide de crestere economica, inflatie si rate ale dobanzilor. Cu toate acestea, un numar semnificativ de respondenti anticipeaza niveluri mai ridicate de crestere (66%) si profitabilitate (65%) in 2024, comparativ cu 2023.
Avand in vedere ca este mai probabil ca previziunile de crestere economica globala sa fie revizuite in sens descendent pe termen scurt, directorii executivi ar trebui sa analizeze daca propriile previziuni de crestere reflecta incetinirea pietei globale preconizata pentru urmatorii cinci ani.
"Ne asteptam ca multi directori generali sa isi reevalueze modelele de afaceri si de administrare in contextul in care deciziile legate de continutul portofoliului si de alocare a capitalului devin treptat o provocare pentru lunile urmatoare. In schimb, acest fenomen va determina o reorientare crescuta asupra activitatii principale, ducand la o serie de cesionari, divizari totale si partiale, pentru a putea oferi actionarilor valoare pe termen lung", a declarat Peter Latos, Head of Strategy and Transactions for EY Romania.
|