EY: Furnizorii nu ofera inca solutii 5G si IoT, integrate cu inteligenta artificiala |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 15 Mar 2024 12:11 |
Un procent de 43% dintre cele 1.405 de companii participante la studiul EY Reimagining Industry Futures Study investesc in inteligenta artificiala generativa, ceea ce confirma statutul de tehnologie revolutionara al GenAI. Per total, GenAI se claseaza pe locul al treilea printre cele noua tehnologii emergente incluse in studiu, pe primul loc pozitionandu-se "Automatizarea si inteligenta artificiala”. Dintre cei care investesc in prezent in GenAI, 80% lucreaza la modele de validare a conceptului pentru aplicatii, in timp ce 20% au in derulare proiecte pilot.
In pofida importantei in crestere a GenAI, 38% dintre respondenti prefera o abordare progresiva si sistematica a adoptarii, ceea ce indica o sensibilitate fata de aspectele legate de etica si responsabilitate. In acest sens, 73% dintre respondenti cauta o mai buna intelegere a conceptelor si a scenariilor de utilizare a GenAI, 69% au declarat ca au nevoie de mai multe cunostinte cu privire la riscuri, iar 52% sunt preocupati cu privire la potentialul de desfiintare a locurilor de munca.
Prioritatile companiilor in ceea ce priveste GenAI sunt dominate de nevoia de a imbunatati guvernanta datelor, pentru a combate riscurile legate de acuratetea si etica datelor (46% dintre respondenti). Printre principalele scenarii de utilizare a GenAI mentionate de companii se numara pregatirea angajatilor si colaborarea dintre acestia (36%) si vanzari si asistenta clientilor (35%).
"In timp ce multe companii sunt din ce in ce mai interesate de Inteligenta Artificiala Generativa, un numar semnificativ sunt constiente de potentialele probleme legate de etica si responsabilitate si favorizeaza o abordare graduala a adoptarii. Impulsul din spatele investitiilor in GenAI este esential, pe masura ce companiile continua sa evalueze impactul organizational general al acesteia, iar furnizorii care ofera solutii pentru a aborda provocarile legate de securitatea datelor, responsabilitate si etica vor aparea probabil ca lideri de piata," a precizat Catalina Dodu, Partener Liderul departamentului de consultanta si securitate cibernetica EY Romania.
Cresc investitiile in tehnologia 5G, in contextul in care companiile cauta sa integreze inteligenta artificiala
In alta ordine de idei, tehnologia 5G inregistreaza o crestere cu sase puncte procentuale a investitiilor fata de anul anterior, pana la 79%. Companiile americane continua sa conduca in clasamentul pe regiuni al investitiilor in 5G, 82% dintre acestea investind in prezent sau planuind sa investeasca in aceasta tehnologie. Cu toate acestea, celelalte regiuni incep sa recupereze decalajul: 79% dintre companiile europene si 78% dintre companiile din Asia investesc in prezent sau planuiesc sa investeasca in tehnologia 5G, ambele regiuni inregistrand o crestere anuala de peste 10 puncte procentuale a investitiilor derulate in prezent. Aceasta evolutie reflecta aparitia recenta a tehnologiei 5G de sine statatoare in aceste regiuni.
Per total, organizatiile intervievate considera riscurile cibernetice si de protectie a datelor drept cea mai mare provocare actuala legata de tehnologia 5G pe care nu o pot controla, pe fondul cresterii continue a atacurilor cibernetice asupra dispozitivelor conectate la internetul lucrurilor (IoT).
Privind in perspectiva, companiile pozitioneaza explorarea relatiei tehnologiei 5G cu inteligenta artificiala si alte tehnologii emergente drept principala lor prioritate in viitor pentru adoptarea 5G (42%). Totusi, raportul evidentiaza provocarile permanente legate de ambitiile companiilor de a combina tehnologiile, 60% dintre respondenti declarand ca furnizorii nu articuleaza in mod adecvat modul in care 5G si IoT pot fi integrate cu inteligenta artificiala.
|