GRAPHEIN: Senzori LiDAR, utilizati pe santierul lotului 4 al autostrazii Sibiu-Pitesti |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 08 Mar 2022 12:11 |
PORR Romania a demarat in forta proiectarea si executia lotului 4 al autostrazii Sibiu-Pitesti cu BIM for infrastructure, dupa o intarziere de mai bine de doi ani de contestatii. Proiectul acopera o lungime de 9,86km, incluzand 12 poduri/ pasaje si un tunel de peste un km lungime. Operatiunile de masurare a suprafetelor se realizeaza folosind senzorii LiDAR, de la Graphein Topo, companie specializata in proiecte de topografie inginereasca si alte solutii digitale utilizate in constructii.
"Cu senzorii LiDAR instalati pe drone, statii totale de mare precizie gestionate de specialisti pregatiti pentru o asa provocare, preluam fantastic de multe date de pe teren, pe care le prelucram pentru a asigura documentarea detaliata a suprafetei de interes, incluzand atat detalii precise despre teren, diferente de nivel sau structura sol, cat si renumitii «forest metrics» (indicatori forestieri), care raporteaza o gama variata de informatii de la suprafata impadurita, la numarul si speciile copacilor, diametrul coroanei, masa lemnoasa sau chiar si coordonatele fiecarui copac", spun reprezentantii Graphein Topo.
Tehnologia LiDAR este una dintre cele mai avansate si mai precise din sistemul GIS. Senzorii pot fi utilizati si in agricultura de precizie, unde scanarile succesive pot compara informatiile preluate si pot raporta modificari in structura solului - ajutand in decizii eficiente de rotatie a culturilor, planificarea si managementul culturilor, maparea terenurilor, forecasting culturi, prevenirea eroziunii solului etc.
"Ne dorim cu totii sa circulam cu masinile pe acest tronson de autostrada cat mai curand. La momentul de varf, ne asteptam sa avem peste 25 de specialisti Graphein prezenti simultan in site pentru monitorizarea lucrarilor. Intr-o prima etapa, s-a reusit scanarea cu LiDAR pe toata suprafata de aproximativ 10 km lungime x 500 m latime, pe durata a doua ore de zbor al dronelor la o viteza de scanare de 1,2 milioane de puncte/secunda, la care se adauga o ora de prelucrare 3D a punctelor care au fost completate cu fotografii efectuate cu ajutorul dronelor, pentru a completa vizual reprezentarea 3D", mai spun reprezentantii Graphein Topo.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
|