Agenda Constructiilor
Marti, 26 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Horvath: 66% dintre companii se asteapta la cresterea veniturilor prin utilizarea AI
Horvath: 66% dintre companii se asteapta la cresterea veniturilor prin utilizarea AI
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 26 Nov 2024 10:29
Utilizarea inteligentei artificiale (AI) va rezulta intr-o crestere a veniturilor, estimeaza 66% dintre companii, iar 33% dintre acestea se asteapta la o crestere de cel putin 10%, arata un studiu realizat de Horvath, companie globala de consultanta in management, activa pe piata din Romania din anul 2005.
Intitulat „Adaptative IT 7.0", obiectivul studiului a fost sa afle cum se raporteaza principalii responsabili IT din companii – Chief Information Officers (CIOs) sau pozitii echivalente – la provocarile legate de transformarea digitala, avansul inteligentei artificiale, implementarea ESG, riscurile de atacuri cibernetice si altele. Un raspuns adecvat la toate aceste provocari va impune eficientizarea activitatii departamentelor de IT si o transformare treptata a rolurilor indeplinite astazi de CIOs.
Astfel, dincolo de cele deja enumerate, o mare provocare o constituie faptul ca 54% dintre executivii cu responsabilitati in aria IT se asteapta la reduceri bugetare in urmatorii ani, in timp ce 10% dintre respondenti anticipeaza o crestere a cheltuielilor cu inovatia. 
In fata presiunilor bugetare, companiile investesc in solutii mai inteligente si automatizate; astfel, doar 28% vor mai utiliza solutii „all-in-one" (in scadere cu 12% fata de precedenta editie a studiului), in timp ce 41% (in crestere cu 8%) vor investi in instrumente specializate. SAP, ServiceNow si IBM raman principalii furnizori, dar solutiile de nisa castiga teren rapid.
In privinta prioritatilor pentru companii, inteligenta artificiala (AI) si machine learning (ML) au fost indicate ca fiind esentiale pentru 77% dintre respondenti, fiind implementate mai ales in logistica (+8%), operatiuni (+6%) si finante (+3%). Totusi, integrarea AI nu este lipsita de provocari: 69% dintre respondenti anticipeaza eforturi semnificative pentru a asigura conformitatea si guvernanta AI, iar 61% considera protectia datelor si securitatea drept obstacole majore.
Cresterea veniturilor, ca urmare a implementarii AI, nu va fi realizata inainte de initierea unor investitii. Astfel, 30% dintre companii estimeaza o crestere a costurilor legate de IT de 5%, iar 18% se asteapta o crestere de 10% a cheltuielilor asociate cu AI.
Dincolo de veniturile in crestere, sustenabilitatea si responsabilitatea digitala devin imperative pentru organizatiile IT. In prezent, doar 24% dintre companii utilizeaza instrumente avansate pentru automatizarea raportarii ESG, iar 43% intampina dificultati in respectarea normelor de protectie a datelor. Cu toate acestea, 79% dintre organizatii sunt constiente de cerintele ESG, dar putine (37%) au elaborat strategii detaliate si o comunicare completa privind sustenabilitatea.
Schimbarile afecteaza si rolul celor aflati in pozitii de CIO: pana in 2027, doar 18% dintre ei vor ramane exclusiv pe functii tehnice, in scadere de la 39% in prezent, iar majoritatea (82%) vor prelua responsabilitati extinse, precum cele de Chief Digital and Information Officer (CDIO) sau Chief Technology and Information Officer (CTIO).
Rolul de CDIO va creste cu 8%, iar cel de CPIO (Chief Process Innovation Officer) va creste cu 9%, in timp ce departamentele IT vor prelua din ce in ce mai mult din responsabilitatea pentru managementul proceselor de business, de la 42%, in prezent, la 57% in urmatorii trei ani.
"Studiul Horvath arata ca executivii aflati in pozitie de Chief Information Officers si specialistii IT trebuie sa se adapteze rapid pentru a face fata multiplelor provocari, iar in cea mai mare parte sunt optimisti cu privire la impactul inteligentei artificiale asupra cresterii veniturilor companiilor. Indiferent de marimea bugetelor sau dificultatea provocarilor, cheia succesului o reprezinta adaptabilitatea echipei, responsabilii IT fiind primii chemati sa-si asume noi roluri si sa anticipeze tendintele care vor modela cresterea economica in viitor", a declarat Maria Boldor, Partner si Managing Director, Horvath Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
concelex
leviatan
theda mar
BogArt
Ubitech
VEGO
quadratum
DRS
noark
Acvatot 2019
ness project
CONCEPT STRUCTURE
AED
SSAB
Arduro
SIGM
MAKITA
CDS
EDIT-Structural
konsent
strabag nivel 1
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<