Agenda Constructiilor
Joi, 18 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - Horvath: 70% din companiile vest-europene si-au marit bugetul pentru AI in 2024
Horvath: 70% din companiile vest-europene si-au marit bugetul pentru AI in 2024
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 17 Iul 2024 12:40
Bugetele pentru inteligenta artificiala (AI) au fost marite de circa 70% dintre companiile vest-europene in 2024, in mod substantial (cu peste 30%), fata de 2023, arata raspunsurile a peste 150 de executivi din mari companii occidentale. In acelasi timp, doar 5% dintre aceste firme – cu cifre de afaceri anuale de peste 200 de milioane de euro si mai mult de 200 de angajati – isi vor reduce bugetele pentru AI in acest an.
Acestea se numara intre principalele concluzii ale studiului „Mastering the AI revolution with a competitive edge", realizat de Horvath – companie de consultanta in management cu 40 de ani de experienta internationala, prezenta si in Romania, din 2005. Studiul a aratat ca cele mai consistente cresteri de bugete alocate AI se constata in sectorul industrial, comparativ cu cel al comertului si serviciilor, iar bugetele sunt cu atat mai mari, cu cat creste dimensiunea unei companii, ca cifra de afaceri si ca numar de angajati.
Suplimentarea bugetelor va merge, cu precadere, inspre proiecte de AI generativ – model de invatare automata, care nu doar ca intelege si recomanda informatii, dar poate crea continut original precum texte (de la simple postari social media pana la analize complexe si strategii de business), imagini, muzica, cod de programare si altele. Companiile vor incerca, in principal, sa: (1) apeleze la consultanti externi pentru utilizarea GenAI; (2) ofere training in GenAI managerilor; si (3) sa analizeze potentialul AI pentru dezvoltarea companiei.
Una dintre concluziile studiului arata ca utilizarea aplicatiilor AI devine din ce in ce mai raspandita in cadrul companiilor, acestea putand fi folosite fara sprijinul departamentelor de IT care raman, totusi, principalele beneficiare ale cresterilor de bugete pentru AI. Pe locurile urmatoare se situeaza departamente care se ocupa de servicii interne, servicii pentru clienti, logistica, management, marketing, vanzari si altele. Departamentele in care inteligenta artificiala se foloseste cel mai putin sunt: achizitii, HR si cel financiar.
In privinta impactului asteptat in urma implementarii AI, raspunsurile executivilor chestionati denota, deocamdata, un grad de incertitudine. Pe o scala de la -5 (puternice efecte negative) la +5 (puternice efecte pozitive), cu toate ca nimeni nu a oferit valente negative (raspunsuri de la -5 la 0) solutiilor AI, niciuna dintre imbunatatirile asteptate nu a intrunit nici punctaj maxim, nici peste 4. Totusi, studiul Horvath a scos in evidenta o ierarhizare a ceea celor mai asteptate efecte legate de utilizarea inteligentei artificiale: (1) eficienta sporita business-ului; (2) sprijin mai bun in luarea deciziilor; si (3) noi modele de business / potential de crestere a vanzarilor.
Potrivit studiului Horvath, exista doua arii in care impactul AI este asteptat a fi semnificativ. Pe de-o parte, este vorba de piata muncii, unde 77% dintre respondenti considera ca „in viitor, valoarea angajatilor va depinde in mare masura de abilitatile si experienta lor AI", in timp ce convingerea ca GenAI va aduce o schimbare majora in programele de studii urca pana la 89%. Pe de alta parte, peste 80% dintre respondenti se asteapta ca GenAI sa aiba un impact puternic pozitiv sau in general pozitiv asupra sustenabilitatii mediului.
In ceea ce priveste riscurile asociate cu utilizarea AI, executivii chestionati de Horvath se tem cel mai mult de: (1) imposibilitatea garantarii protectiei datelor; (2) criminalitate informatica; (3) cresterea conflictelor sociale; (4) diminuarea sanselor profesionale pentru cei care nu vor avea competente AI; si (5) lipsa de transparenta a informatiilor, care va duce la dezinformare.
"Toti executivii chestionati de noi considera ca utilizarea inteligentei artificiale are importanta strategica in dezvoltarea companiilor, dar multi au inca dificultati in a identifica domeniile de activitate unde impactul AI va fi semnificativ. Astfel, cresterea bugetelor este o veste buna, dar fara concentrarea eforturilor pe domenii cheie si fara setarea corecta a asteptarilor, exista riscul ca rezultatele sa nu fie cele anticipate. In schimb, managerii de top din companii sunt convinsi ca piata muncii va suferi schimbari majore si doresc sa investeasca in pregatirea angajatilor, a caror valoare va creste odata cu dobandirea de aptitudini legate de AI", considera Daniel Ionita, Managing Consultant, Horvath Romania.
La realizarea studiului au participat peste 150 de executivi (dintre care 41% la nivel de membru de board si/sau directori generali si 36% manageri de divizii), din industrie, comert si servicii, care activeaza in Germania, Marea Britanie, Franta, Italia, Spania si Danemarca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Arduro
SIGM
ness project
concelex
leviatan
siniat
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
CDS
Acvatot 2019
MAKITA
rigips
quadratum
noark
theda mar
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016
econet
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander