Inteligenta artificiala poate taia pana la 15% din costurile unui proiect imobiliar |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 31 Aug 2023 13:35 |
Costurile unui proiect imobiliar pot fi mai mici cu 10% pana la 15% daca in intreg procesul de proiectare si executie sunt utilizate instrumente software ce inglobeaza Inteligenta Artificiala (AI), roboti software si algoritmi, afirma in baza experientei acumulate in ultimii 20 de ani de VEGO Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization), una dintre cele mai mari companii de tehnologie si proiectare in constructii, de la urbanism, arhitectura, structura, la infrastructura si instalatii din Romania.
Eficientizarea costurilor se realizeaza in principal prin reducerea timpului necesar proiectarii, reducerea erorilor in proiectare si reducerea timpului necesar pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor si deblocarea resursei om pentru a se implica in principal in identificarea celor mai eficiente solutii tehnice.
De exemplu, VEGO a reusit sa reduca cu pana la 40% durata de timp necesara obtinerii avizelor necesare pentru proiectele pe care gestioneaza pentru clientii sai, folosind inteligenta artificiala ca instrument de a intelege mai rapid cerintele autoritatilor.
In prezent, VEGO deruleaza peste 100 proiecte simultan, fiecare cu o durata medie de 9 luni, fiecare cu cate 1.000 de avize, in medie.
20% din cifra de afaceri a VEGO, realizata datorita utilizarii AI
Compania estimeaza ca fara utilizarea robotilor software, algoritmilor si inteligentei artificiale in procesul de planificare strategica, ar fi fost necesar ca 10% din munca totala depusa sa fie alocata procesului de planificare si replanificare a activitatii, respectiv 1.500 ore lunar pentru fiecare 100 de angajati. Utilizand instrumentele software de inteligenta artificiala, VEGO reuseste sa reduca durata procesului de planificare pana la 2% din munca totala depusa intr-o luna, respectiv 330 ore pentru cei 180 de angajati.
”In acest moment, pentru a discuta cu cifre concrete, 20% din cifra de afaceri din acest an a fost realizata utilizand AI si ne propunem ca la finalul anului sa atingem 30%. Utilizarea AI ne-a ajutat sa avem o zi de vineri libera pe luna, iar incepand din luna august 2023 am trecut la doua zile libere pe luna. Avand in vedere eficienta pe care am obtinut-o prin implementarea unor solutii mai complexe bazate pe automatizare si AI am decis sa implementam de la 1 septembrie saptamana total redusa de lucru, de 4 zile pe saptamana (48 de zile de concediu suplimentare pe an)”, spune Virgil Profeanu, fondatorul VEGO Holdings.
AI permite livrarea rapida si fara erori a proiectelor
Inteligenta Artificiala nu doar ca permite livrarea rapida si fara erori a proiectelor, dar asigura si respectarea legislatiei si contribuie la o mai buna intelegere a acesteia.
Prin generarea de documente standardizate, aceasta faciliteaza procesul de conformare la normele juridice, reducand astfel riscul de nerespectare a legii. Mai mult, Inteligenta Artificiala poate contribui la dezvoltarea unei culturi organizationale bazate pe respectarea legii si pe intelegerea profunda a obligatiilor juridice. Acest lucru poate duce la cresterea increderii in companie, atat din partea angajatilor, cat si a partenerilor de afaceri.
Pentru a reusi toate acestea, VEGO a creat RENDA, un Info sistem care integreaza o suita de peste 20 de inteligente artificiale cu antrenamente diferite, capabile sa raspunda specializat nevoilor din domeniul proiectarii si a celor conexe, managementului si gestionarii documentelor.
***
VEGO Holdings (Virtual Environment Generation & Optimization) este una dintre cele mai mari companii de tehnologie si proiectare in constructii, de la urbanism, arhitectura, structura, la infrastructura si instalatii. Compania a proiectat pana in prezent aproape 8 milioane de metri patrati de constructii diverse, pentru care a obtinut peste 25.000 de autorizatii, avize si acroduri care au generat investitii imobiliare totalizand 3,67 miliarde de euro. Astfel au fost proiectate peste 8,2 miliarde de metri patrati si au fost urbanizate 47 de hectare de teren intravilan.
|