Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - NextUp: Statul ia decizii anti-evolutie, antreprenorii sunt materie de sacrificiu
NextUp: Statul ia decizii anti-evolutie, antreprenorii sunt materie de sacrificiu
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 27 Iun 2024 13:13
Noua schimbare fiscala, e-TVA, in forma propusa in prezent, este un pas inapoi in procesul de digitalizare intre stat si mediul de business, o piedica reala in digitalizare si o decizie anti-evolutie, ingreunand activitatea din firme si complicand munca contabililor si a antreprenorilor, avertizeaza NextUp, producator de software care implementeaza e-TVA si e-Factura pentru IMM-uri. Compania  trage un semnal de alarma cu privire la implementarea e-TVA, subliniind ca digitalizarea presupune eficientizarea muncii, insa, in mod paradoxal, statul complica, ingreuneaza si bicrocratizeaza procesul de digitalizare prin schimbari impotriva antreprenorilor si fara consultarea mediului privat.
Compania NextUp, dezvoltator de ERP si alte tipuri de softuri, implementeaza orice modificare fiscala sau de salarizare in softurile dezvoltate, printre care e-TVA, e-Factura sau SAF-T, pentru a automatiza trimiterea de date intre firme si ANAF. In contact cu peste 6.000 de IMM-uri, prezente in portofoliul de clienti, NextUp solicita oficialilor statului sa consulte mediul privat pentru a implementa eficient si in avantajul tuturor e-TVA si alte propuneri fiscale.
“e-TVA este un exemplu clar de 'e-birocratie'. Insusi termenul 'digitalizare' inseamna evolutie prin faptul ca simplifica si eficientizeza operatiunilor, insa in mod contrar statul momentan doar mimeaza digitalizarea - pur si simplu muta birocratia in online, incarca si mai mult contribuabilii cu mai multa munca, dar se lauda ca se digitalizeaza in relatia cu mediul privat. In loc sa simplifice si sa eficientizeze procesele fiscale, aceasta initiativa complica si mai mult viata antreprenorilor si a contabililor. Implementarea eTVA nu o sa functioneze in modul in care este propusa acum pentru implementare. Si nu doar ca nu o sa functioneze, dar consecintele de cost pentru mediul privat vor fi catastrofale. Noi, contribuabilii, stim deja ca nu o sa functioneze si ca antreprenorii si contabilii sunt din nou materie de sacrificiu in fata unui stat care pare sa ia decizii anti-evolutie”, puncteaza Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
In loc sa fie un instrument de progres si digitalizare, e-TVA adauga straturi suplimentare de complexitate si costuri administrative. Contabilii si antreprenorii sunt nevoiti sa investeasca timp si resurse considerabile pentru a se conforma noilor reglementari, in detrimentul concentrarii pe dezvoltarea afacerilor lor.

Cum vrea statul sa implementeze-TVA: schimbari impotriva contribuabililor
In prezent, lucrurile se intampla in felul urmator privind TVA: in fiecare luna, contribuabilul declara TVA cu titlu de obligatie de plata, in Declaratia 300 sau, cum i se mai spune, in decontul de TVA. Contribuabilul colecteaza de la clienti, deduce TVA-ul de la furnizori si plateste diferenta. 
Ce se va schimba prin noua propunere e-TVA:
Pasul 1: ANAF verifica decontul de TVA al contribuabilului, insa doar cu informatiile pe care le are, nu toate informatiile.
Pasul 2: Pe data de 20 a lunii ANAF trimite un decont precompletat, insa doar cu informatiile pe care le are. Pentru a avea aceste informatii, ANAF da sah  contabililor si muta o parte din declaratii mai devreme, pe 15 de exemplu.
Pasul 3: Daca sunt diferente, contribuabilul trebuie sa explice, prin note explicative. Primeste notificare in SPV (Spatiul Privat Virtual) si are termen de 10 zile sa dea explicatii, de ce a declarat si a platit mai putin sau, de ce nu, mai mult.
Metoda de implementare e-TVA, asa cum este propusa acum, nu foloseste nimanui, spun reprezentantii NextUp. O varianta potrivita pentru toti cei vizati ar fi ca verificarile asupra decontului, in loc de data de 25 ale lunii (asa cum statul vrea acum), sa fie facute in data de 30 cand agentii economici depun D394 si D406. Nu ar mai fi vorba despre un decont precompletat, dar scopul verificarii coerentei datelor este indeplinit 100% fara a incarca contabilii si a crea haos in mediul privat.
 
Cum ar trebui sa arate calendarul lunar al unui contabil
 “Nu ar fi complicat deloc, daca digitalizarea ar exista si in realitatea noastra, nu doar pe hartie. Problema intervine exact de aici: Marea digitalizare se face in sprinturi, bem apa si ne apucam sa alergam, vedem noi ce-o iesi. Nu avem toate informatiile, asa ca il punem pe contabil sa ne explice ce nu stim si nu putem noi. Vor fi diferente. De ce? E simplu, insa pare ca oficialii fie ignora realitatea, fie nu inteleg bazele economiei: ANAF nu colecteaza informatii complete, iar deconturile lor precompletate vor avea sume diferite de ale noastre. De exemplu: ANAF colecteaza informatii din e-Factura, dar momentan sistemul nu a fost implementat si pentru verticala B2C (business to client). ANAF colecteaza informatii din SAF-T, care nu s-a implementat inca si pentru micii contribuabili. Doar de aici contabilul isi pune mainile in cap. Si isi da demisia. Muncim in plus sa explicam ce statul ar trebui sa stie, daca ar face Marea digitalizare cu strategie, planificat si cu simt practic. Dar pentru ca nu face asa, il pune pe contribuabil sa aloce timp si bani sa ii faca treaba statului. Statul spune ca se digitalizeaza, dar nu stie cum. Si nu face un plan de implementare. Nu gandeste norme de implementare, dar arunca cu declaratii in stanga si in dreapta cum ca relatia mediului privat cu statul este la un click distanta. In concluzie, poti scoate digitalizarea din birocratie, dar birocratia din digitalizare, neam! Iar intrebarea de aur este: ce vrea statul sa faca? Unde vrea sa ajungem? Care e tinta? Si, mai ales, cu ce pret?”, subliniaza Roxana Epure, Managing Partner NextUp.
Impactul asupra mediului privat va fi catastrofal, avertizeaza NextUp. Implementarea e-TVA va impune costuri suplimentare, atat financiare, cat si in termeni de timp si efort, ceea ce va duce la o scadere a competitivitatii si a eficientei in sectorul privat. In loc sa stimuleze inovarea si cresterea, aceasta masura risca sa paralizeze initiativele antreprenoriale si sa descurajeze investitiile.
NextUp indeamna autoritatile sa reconsidere aceasta abordare si sa colaboreze cu mediul de afaceri pentru a dezvolta solutii de digitalizare reale, care sa simplifice procesele si sa sustina evolutia economica. Este esential ca politicile publice sa fie orientate catre sprijinirea antreprenorilor si contabililor, nu impotriva lor.
NextUp este dezvoltatorul unui soft ERP care ii scuteste pe antreprenori de timp cu birocratia, cum este e-Factura. Softul NextUp este adaptat afacerilor locale si folosit cu precadere in retailul online, retailul traditional, productie, distributie, constructii si servicii, pentru a automatiza activitati repetitive consumatoare de resurse si a optimiza procesele si previziunile de business. NextUp are peste 6.000 de clienti, cu o medie de 5 utilizatori per companie.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CDS
ELECTROGRUP
Ubitech
theda mar
viarom
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
concelex
SIGM
quadratum
DRS
leviatan
VEGO
Acvatot 2019
MAKITA
ness project
strabag nivel 1
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
konsent
rigips
SSAB
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<