Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - OVES: Razboiul din Ucraina a generat o scadere pe piata de IT din Romania
OVES: Razboiul din Ucraina a generat o scadere pe piata de IT din Romania
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Stelian DINCA 21 Iun 2023 11:42
Razboiul din Ucraina a reasezat piata locala de IT - de la cresterea deficitului de programatori, in primele 7 luni de la izbucnirea acestuia, la scaderea brusca a proiectelor, situatie care a fortat disponibilizari si a pus presiune pe retentia talentelor, dar si la dezvoltari accelerate in anumite segmente.
„Piata de IT a avut fluctuatii mari in ultimele 16 luni. Daca, in martie, anul trecut, existau foarte multe proiecte in piata si o nevoie mare de programatori, acum cererea de resurse umane a scazut, concomitent cu cresterea presiunii pe contractarea de noi proiecte, care sa permita mentinerea talentelor in companii.
Mai mult, anul trecut, companiile din Romania au facut demersuri pentru a angaja si a ajuta programatori din Ucraina; acum s-au reintors la recrutarea pe piata locala, care este mai scumpa, dar s-a dovedit mult mai stabila”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, mentionand ca, daca la inceputul razboiului, deficitul de programatori in piata era de aproximativ 15%-20%, acesta a crescut pana la aproximativ 30% in luna septembrie 2022. Ulterior, numarul de proiecte a intrat in declin, drept urmare, deficitul s-a redus. Momentan, clientii continua doar proiectele esentiale si este nevoie de developeri pe tehnologii de nisa, in cele mai multe cazuri, companiile reusind sa gaseasca talente pe piata locala.
Razboiul a accelerat insa colaborarea si dezvoltarea unor segmente mai putin obisnuite pentru piata de IT, precum Defence (aparare), Cybersecurity si AI.
„In aceasta perioada, complexitatea proiectelor a crescut si s-au dezvoltat un numar mai mare de proiecte din zone precum Cyber si AI. In acelasi timp, multe companii din zona de inovatie si Defence si-au mutat o parte din business in Romania. In urmatorii ani, vom vedea o crestere a numarului de companii romanesti care se vor dezvolta in aceasta directie”, adauga Mihai Filip.
Pentru OVES Enterprise, verticala de Defence este prioritara in urmatorii ani, proiectele pe acest segment generand acum circa 12% din business, cota ce va crestere in fiecare an.
De asemenea, companiile care aveau colaborari cu firme din Ucraina au fost nevoite sa gaseasca alti parteneri de dezvoltare, mare parte dintre acestea orientandu-se catre firmele din Romania si Polonia.
„Romania este, in acest moment, un pion foarte important in piata globala de IT si trebuie sa profitam de aceasta oportunitate. Niciodata in istorie nu am fost intr-o pozitie mai buna”, mai spune Mihai Filip.
Situatia internationala politica si economica instabila a determinat si o schimbare de strategie in ceea ce priveste abordarea pietelor. Firmele de IT pun acum accent pe diversificare globala, insemnand echipe si birouri in diferite zone ale globului. In ultimul an, OVES Enterprise a deschis inclusiv 2 birouri in SUA, in Silicon Valley si Washington DC, care ii permit sa acceseze proiecte de Defence cu complexitate ridicata. Investitiile in extinderea internationala ale OVES Enterprise vor ajunge la aproximativ 500.000 de euro la finalul anului.
Iar colaborarea si realizarea de parteneriate se poate face acum la nivel de cateva zile, nu in 6 - 9 luni, asa cum se intampla inainte de izbucnirea razboiului din Ucraina.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
konsent
GEWISS
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
noark
strabag nivel 1
EURO BUILD
concelex
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
quadratum
DRS
CDS
EDIT-Structural
SIGM
rigips
AED
ELECTROGRUP
Ubitech
VEGO
MAKITA
SSAB
leviatan
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<