Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - ROCA: Investitiile Private Equity reprezinta numai 0,041% din PIB-ul Romaniei
ROCA: Investitiile Private Equity reprezinta numai 0,041% din PIB-ul Romaniei
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 23 Sep 2024 13:46
Piata de Private Equity (PE) din Romania este subdezvoltata in raport cu situatia din regiune si cea de la nivel european si global, raportul dintre valoarea investitiilor de tip Private Equity si PIB la nivel local fiind de doar 0.041%, de 10 ori mai mica decat raportul similar la nivelul Europei, indica o analiza realizata de ROCA, cea mai dinamica companie de private equity din Romania. In acelasi timp insa, potentialul de dezvoltare a ecosistemului PE este unul considerabil, iar intrarea investitorilor institutionali pe piata locala, precum fondurile de pensii, poate genera o dezvoltare accelerata a economiei, conform analizei ROCA, citata de investitorul Andrei Cionca, in cadrul unui eveniment dedicat dezvoltarii regionale a Romaniei.
In 2023, capitalul gestionat de fondurile PE s-a ridicat la peste 1.154 trilioane de euro, dintre care aproape jumatate in Marea Britanie si Irlanda, 25% in Franta si Benelux, 12% in tarile din nordul Europei, 10% in statele din regiunea DACH, 5% in Spania si Portugalia si doar 1% in tarile din Europa Centrala si de Est. Romania este aproape insignifianta in acest tablou, potrivit unui studiu InvestEurope analizat de ROCA.
"Romania are un potential semnificativ pe segmentul PE, care trebuie deblocat, la nivel sistemic. Romania are nevoie de solutii tip scurtatura, avand in vedere decalajul de 40 de ani pe care il inregistram pe acest segment fata de tarile Europei de Vest. Avem astfel nevoie de o politica nationala, prin care sa incurajam fondurile locale de PE si de pensii sa investeasca sume considerabile in companiile romanesti si astfel sa consolidam economia tarii, care in acest moment este foarte fragmentata,”  a declarat Andrei Cionca, investitor si co-fondator ROCA. 
La nivelul Europei, fondurile de pensii aloca 3,5% din sumele administrate, ceea ce reprezinta 24% din efortul de strangere de capital. Spre comparatie, in Europa Centrala si de Est procentul este de 2%, iar in Romania, aceste contributii sunt aproape inexistente, desi legislatia permite distribuirea a 1% din sumele administrate de fondurile de pensii catre fondurile de PE. Totodata, raportat la tarile membre OECD si cele non-membre, analiza ROCA indica o pondere de 5.8% a sumelor din fondurile de pensii alocate catre PE in cazul tarilor membre OECD, in timp ce in tarile non-membre procentul este de 1.4%. 
 
"Daca ne uitam la imaginea globala a organismelor de plasament colectiv, vedem o crestere. Practic, sunt vizibile efectele unor politici implementate anul trecut, in special din zona fiscala, respectiv cresterea numarului de investitori. De exemplu, in zona organismelor de plasament colectiv, s-a depasit pragul de 700.000 de investitori. In zona de Private Equity si Venture Capital avem in discutii si dezbateri cu asociatiile de profil si cu toti stakeholderii un proiect de lege-ecosistem, care se refera la ecosistemul de fonduri si care va aduce modificari importante pentru dezvoltarea acestei industrii”, a declarat Maria-Gabriela Horga – Vicepresedinte Sectorul Instrumente si Investitii Financiare – Autoritatea de Supraveghere Financiara, prezenta la acelasi eveniment.
In Romania, 400 de milioane de euro sunt disponbile prin PNRR, pentru investitii private. Dintre acestea, pana astazi au fost alocate 265 de milioane de euro si doar 60 de milioane au fost investite, conform datelor analizate de ROCA. 
 
"In alte economii europene, fondurile de pensii sunt foarte active in investitii pe termen lung, pentru ca aceasta este si natura activitatii fondurilor de pensii si au la dispozitie sume impresionante. Fondurile de pensii sunt jucatori foarte importanti, care dispun nu doar de sume semnificative, cat si de profesionalismul de a identifica, gestiona si fructifica acest tip de investitii”, a afirmat, in cadrul evenimentului, Ilinca Von Derenthall – Presedinte al Comitetului Reprezentantilor, director independent non-executiv (INED) la Fondul Proprietatea SA., Romania.
Un model de dezvoltare a sectorului PE cu impact major asupra economiei il reprezinta modelul polonez. Practic, Polish Development Fund Group (PFR), un grup de investitii creat cu sustinerea guvernului polonez, a ajuns la un portofoliu de peste 75 de fonduri PE, avand in administrare active in valoare de peste 1 miliard de euro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
ness project
quadratum
viarom
rigips
DRS
noark
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
BogArt
CDS
ELECTROGRUP
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
konsent
Arduro
strabag nivel 1
SIGM
EDIT-Structural
MAKITA
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander