Agenda Constructiilor
Luni, 27 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - VERTIV: Eforturi din partea industriei pentru valorificarea si reglementarea AI
VERTIV: Eforturi din partea industriei pentru valorificarea si reglementarea AI
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de AG&F 25 Nov 2024 13:07
Inteligenta artificiala (AI) continua sa transforme industria centrelor de date, o realitate reflectata de tendintele estimate pentru 2025 de Vertiv (NYSE: VRT), furnizor global de infrastructura digitala critica si solutii de continuitate. Expertii Vertiv anticipeaza o crestere a inovatiei si integrarii in industrie pentru a sustine procesarea de inalta densitate, o atentie sporita a reglementarilor legate de AI, precum si un accent tot mai mare pe sustenabilitate si eforturi de securitate cibernetica.
"Expertii nostri au identificat corect proliferarea AI si necesitatea trecerii la strategii de racire cu lichid si aer mai complexe ca o tendinta pentru 2024, iar activitatea pe acest front este de asteptat sa se accelereze si sa evolueze in 2025”, a declarat CEO-ul Vertiv, Giordano (Gio) Albertazzi. „Pe masura ce AI creste densitatile de rack in intervalul de sute pana la mii de kW, necesitatea unor solutii avansate si scalabile pentru alimentarea si racirea acestor rack-uri, minimizarea amprentei lor ecologice si sprijinirea acestor fabrici de AI emergente nu a fost niciodata mai mare. Ne asteptam la progrese semnificative pe acest front in 2025, iar clientii nostri le solicita.”
Tendintele prognozate in industria centrelor de date in 2025, conform expertilor Vertiv:
1. Infrastructura de alimentare si racire inoveaza pentru a tine pasul cu densificarea procesarii: In 2025, impactul sarcinilor de lucru cu procesare intensa va creste, iar industria va gestiona schimbarea brusca in diferite moduri. Procesarea avansata va continua sa treaca de la CPU la GPU pentru a valorifica puterea de procesare paralela a acestuia din urma si punctul de proiectare termica mai ridicat al chip-urilor moderne. Acest lucru va solicita si mai mult sistemele existente de alimentare si racire si va impinge operatorii de centre de date catre solutii de racire cu placi reci si imersie care elimina caldura la nivel de rack. Centrele de date de tip enterprise vor fi afectate de aceasta tendinta, pe masura ce utilizarea AI se extinde dincolo de furnizorii initiali de cloud si colocare.
  • Rack-urile AI vor necesita sisteme UPS, baterii, echipamente de distributie a energiei si aparataj de comutare cu densitati mai mari de putere pentru a gestiona sarcinile AI care pot fluctua de la un nivel de repaus de 10% pana la o suprasarcina de 150%, intr-o clipa.
  • Sistemele de racire hibrida, cu configuratii lichid-lichid, lichid-aer si lichid-refrigerant, vor evolua in modele de cabinet montate pe rack, perimetrale si pe randuri, care pot fi implementate in aplicatii brown/greenfield (dezvoltate pe situri existente / modernizate sau pe siteuri complet noi).
  • Sistemele de racire cu lichid vor fi din ce in ce mai des asociate cu propriile lor sisteme UPS de inalta densitate pentru a asigura functionarea continua.
  • Serverele vor fi integrate tot mai mult cu infrastructura necesara pentru a le sustine, inclusiv racirea cu lichid integrata din fabrica, facand in cele din urma fabricarea si asamblarea mai eficiente, implementarea mai rapida, amprenta echipamentului mai mica si crescand eficienta energetica a sistemului.
 2. Centrele de date prioritizeaza provocarile privind disponibilitatea energiei: Retelele suprasolicitate si cererea exploziva de energie schimba modul in care centrele de date consuma energie. La nivel global, centrele de date utilizeaza in medie 1-2% din energia mondiala, dar AI stimuleaza cresterea consumului, care ar putea ajunge la 3-4% pana in 2030. Cresterile asteptate pot exercita presiuni asupra retelei pe care multe utilitati nu le pot gestiona, atragand atentia reglementatorilor guvernamentali din intreaga lume – inclusiv potentiale restrictii asupra constructiilor de centre de date si utilizarii energiei – si determinand cresteri ale costurilor si emisiilor de carbon pe care organizatiile de centre de date se grabesc sa le controleze. Aceste presiuni obliga organizatiile sa prioritizeze eficienta energetica si sustenabilitatea mai mult decat au facut-o in trecut.
In 2024, am prezis o tendinta catre alternative energetice si implementari de microretele, iar in 2025 vedem o accelerare a acestei tendinte, cu o miscare reala catre prioritizarea si cautarea solutiilor eficiente din punct de vedere energetic si a alternativelor energetice noi pentru acest domeniu. Celulele de combustibil si combinatii chimice alternative pentru baterii devin din ce in ce mai disponibile pentru optiunile de energie ale microretelelor. Pe termen lung, mai multe companii dezvolta reactoare modulare mici pentru centrele de date si alti consumatori mari de energie, a caror disponibilitate este asteptata spre sfarsitul deceniului. Progresul in acest sens merita urmarit in 2025.
3. Jucatorii din industrie colaboreaza pentru dezvoltarea fabricilor de AI: Densitatile medii de rack au crescut constant in ultimii ani, dar pentru o industrie care a sustinut o densitate medie de 8,2 kW in 2020, predictiile privind rack-urile de fabrici de AI de 500 pana la 1000 kW sau mai mari reprezinta o perturbare fara precedent. Ca urmare a schimbarilor rapide, dezvoltatorii de cipuri, clientii, producatorii de infrastructura de alimentare si racire, utilitatile si alti actori din industrie vor colabora tot mai mult pentru a dezvolta planuri strategice transparente pentru adoptarea AI. Aceasta colaborare se extinde la instrumentele de dezvoltare alimentate de AI pentru a accelera ingineria si fabricarea designurilor standardizate si personalizate. In anul urmator, producatorii de cipuri, designerii de infrastructura si clientii vor colabora tot mai mult si vor trece la parteneriate de productie care permit integrarea reala a IT-ului si infrastructurii.
4. AI face ca securitatea cibernetica sa fie mai dificila – dar si mai usoara: Frecventa si severitatea tot mai mari ale atacurilor de tip ransomware (atacuri malware care cripteaza fisierele importante ale utilizatorului si cere o rascumparare pentru a decripta fisierele si a le restitui accesibile) determina o noua analiza mai larga a proceselor de securitate cibernetica si a rolului pe care comunitatea centrelor de date il joaca in prevenirea acestor atacuri. O treime din toate atacurile de anul trecut au implicat o forma de ransomware sau extorcare, iar infractorii de astazi folosesc instrumente AI pentru a-si intensifica asalturile, a extinde raza de actiune si a desfasura abordari mai sofisticate. Atacurile incep tot mai des cu un hack sustinut de AI asupra sistemelor de control, dispozitivelor integrate sau sistemelor de infrastructura conectate, care nu sunt intotdeauna construite pentru a respecta aceleasi cerinte de securitate ca si alte componente ale retelei. Fara o preocupare corespunzatoare, chiar si cel mai sofisticat centru de date poate deveni inutilizabil.
Pe masura ce infractorii cibernetici continua sa foloseasca AI pentru a creste frecventa atacurilor, expertii in securitate cibernetica, administratorii de retea si operatorii de centre de date vor trebui sa tina pasul, dezvoltand propriile tehnologii sofisticate de securitate AI. In timp ce fundamentele si cele mai bune practici de aparare in profunzime si diligenta extrema raman aceleasi, natura in schimbare, sursa si frecventa atacurilor adauga nuante eforturilor moderne de securitate cibernetica.
5. Guvernele si reglementatorii din industrie abordeaza aplicatiile AI si utilizarea energiei: Desi predictiile noastre pentru 2023 s-au concentrat pe reglementarile guvernamentale privind utilizarea energiei, in 2025 ne asteptam ca reglementarile sa vizeze tot mai mult utilizarea AI in sine. Guvernele si organismele de reglementare din intreaga lume se grabesc sa evalueze implicatiile AI si sa dezvolte norme pentru utilizarea acesteia. Tendinta catre AI suverana – controlul sau influenta unei natiuni asupra dezvoltarii, implementarii si reglementarii AI, precum si cadrele de reglementare destinate guvernarii AI – este un punct central al Actului privind Inteligenta Artificiala al Uniunii Europene si al Legii privind securitatea cibernetica (CSL) si Cadrului de guvernanta a securitatii AI din China. Recent, Danemarca a inaugurat propriul supercomputer AI suveran, iar multe alte tari au initiat propriile proiecte de AI suverana si procese legislative pentru a dezvolta cadre de reglementare, un indiciu al directiei acestei tendinte. Este inevitabila o anumita forma de indrumare, iar restrictiile sunt posibile, daca nu chiar probabile.
Primele masuri se vor concentra pe aplicatiile tehnologiei, dar pe masura ce accentul pe consumul de energie si apa si emisiile de gaze cu efect de sera se intensifica, reglementarile ar putea sa se extinda la tipurile de aplicatii AI si consumul de resurse al centrelor de date. In 2025, guvernanta va continua sa fie locala sau regionala, mai degraba decat globala, iar consistenta si strictetea aplicarii vor varia considerabil.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMSISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Ubitech
BogArt
DRS
leviatan
EDIT-Structural
Arduro
ELECTROGRUP
GEWISS
strabag nivel 1
AED
Acvatot 2019
SSAB
MAKITA
quadratum
VEGO
SIGM
MCA
CONCEPT STRUCTURE
CDS
EURO BUILD
rigips
concelex
konsent

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<