Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Digitalizarea in constructii & Industrie - VUCAMIX: Inteligenta artificiala este utilizata in 86% dintre companiile din Romania
VUCAMIX: Inteligenta artificiala este utilizata in 86% dintre companiile din Romania
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 08 Oct 2024 16:40
Inteligenta artificiala (AI) devine o tehnologie tot mai folosita in mediul de business din tara noastra. Potrivit unui studiu recent realizat de compania de consultanta Vucamix, 86% dintre companiile din Romania au adoptat deja, in diverse forme, AI. Insa, in 40% dintre cazuri este vorba de initiative personale ale angajatilor, nesustinute inca la nivel organizational. 
"Entuziasmul angajatilor fata de tehnologiile AI reprezinta o oportunitate valoroasa pentru organizatii de a crea expertiza interna si de a impulsiona adoptarea unor instrumente noi. Rezultatele studiului nostru arata un decalaj clar intre interesul pentru AI la nivelul angajatilor, respectiv utilizarea in mod individual, si adoptia oficiala la nivel organizational. Este o diferenta explicabila prin dificultatile pe care le intampina companiile in implementarea si integrarea acestor noi tehnologii, precum si prin provocarile de securitate asociate", a declarat Bogdan Surdea-Blaga, fondator si consultant principal la Vucamix.
Studiul companiei de consultanta a relevat faptul ca, si in organizatiile care nu au adoptat inca oficial inteligenta artificiala, 87% dintre angajati utilizeaza instrumente AI, precum platforme generative de tipul ChatGPT. Conform sursei citate, rezultatul demonstreaza ca angajatii inteleg si constientizeaza castigurile de eficienta si productivitate pe care utilizarea AI o asigura in activitatea profesionala.
 
 
Iata care sunt principalele rezultate ale cercetarii intreprinse de Vucamix:
 46% dintre companiile din Romania au adoptat deja oficial, in diverse forme, AI, la nivel de organizatie, departamental sau prin proiecte-pilot.
 In 40% dintre cazuri, angajatii utilizeaza inteligenta artificiala in mod individual in scopuri profesionale.
 71% dintre respondentii din organizatiile care au adoptat AI se simt increzatori in intelegerea acestor tehnologii, spre deosebire de doar 47% in cazul companiilor in care acestea nu sunt implementate oficial.
 Rezistenta la schimbare este cea mai importanta bariera pentru majoritatea (52%) companiilor, care considera inertia organizationala si scepticismul provocari majore.
 Pentru 46% dintre organizatii, lipsa personalului pregatit corespunzator reprezinta un obstacol semnificativ.
 41% dintre companiile care intentioneaza sa adopte sau au implementat deja AI sunt ingrijorate de confidentialitatea si protectia datelor, cu precadere in randul organizatiilor care activeaza in sectoare cu cerinte critice de securitate a informatiilor.
 Aproape doua treimi (64%) dintre organizatii sunt interesate de inteligenta artificiala pentru automatizarea sarcinilor de rutina, 53% recunosc potentialul AI in dezvoltarea de noi produse sau servicii, iar 51% - pentru imbunatatirea experientelor clientilor.
 
 
"Increderea in AI este cruciala pentru implementarea cu succes, atat din perspectiva umana, cat si din punctul de vedere al legislatiei europene adoptate. Recomand organizatiilor sa analizeze si evalueze diferentele in utilizarea AI in functie de departament si sa ofere suportul necesar pentru a asigura o adoptare uniforma si eficienta. De asemenea, companiile trebuie sa investeasca in formarea si dezvoltarea profesionala pentru a imbunatati competentele interne in domeniul AI", a subliniat Bogdan Surdea-Blaga.
Potrivit fondatorului Vucamix, pentru a putea valorifica oportunitatile oferite de inteligenta artificiala, organizatiile trebuie sa dezvolte politici si ghiduri clare de utilizare a AI. De asemenea, trebuie sa monitorizeze utilizarea noilor tehnologii, pentru a asigura accesul la resurse, suportul necesar, dar si respectarea regulilor stabilite.
Pentru a depasi rezistenta la schimbare, consultantul recomanda promovarea unei culturi deschise schimbarii, prin implicarea angajatilor in proiecte si comunicarea beneficiilor AI, precum si utilizarea entuziasmului si expertizei dobandite de cei care folosesc deja noile tehnologii pentru extinderea adoptiei la nivel organizational.
La studiul Vucamix au participat 107 respondenti din organizatii care activeaza in industrii si regiuni diverse. Studiul a fost realizat atat cantitativ, prin intermediul chestionarelor, cat si calitativ, prin interviuri individuale ulterioare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
theda mar
SSAB
Ubitech
AED
Arduro
viarom
MAKITA
ness project
ELECTROGRUP
VEGO
strabag nivel 1
SIGM
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
noark
konsent
EDIT-Structural
rigips
CDS
ERBASU CONSTRUCT
concelex
BogArt
leviatan
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<