GRAITEC: Solutiile BIM vor fi adoptate la scara larga si in Romania |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 29 Sep 2017 08:30 |
Vanzarile de solutii software dedicate proiectarii din domeniul AEC din Romania au continuat sa creasca si in 2017, evolutia datorandu-se atat cererii provenite de la companiile care utilizeaza programe dedicate specializate, cat si necesitatii de a adopta solutii software tot mai performante, ce inglobeaza noi tehnologii BIM, conform opiniei Catalinei Tilea, directorul de vanzari al Graitec Romania. Compania este subsidiara grupului francez Graitec, dezvoltator international de solutii integrate CAD/ AEC si revanzatorul global de produse Autodesk.
"Avansul tehnologic la care asistam in prezent poate fi remarcat in orice domeniu al activitatilor cotidiene, fie ca este vorba de sisteme hardware, fie de modalitati de stocare a informatiilor sau de instrumente moderne de comunicare. La nivel mondial, BIM a fost acceptat si adoptat de companii de proiectare sau birouri de arhitectura, de antreprenori sau de catre beneficiari si reprezinta, in momentul de fata, «un punct strategic de inflexiune», o tehnologie disruptiva. Este clar ca aceasta va fi directia pentru 2018 si in anii urmatori si pentru piata din Romania", a precizat Catalina Tilea.
BIM (Building Information Modelling) reprezinta legatura dintre toate etapele prin care trece un proiect de constructie, din faza de concept si proiectare, pana in etapele de constructie, exploatare si post-exploatare. Conceptul a fost dezvoltat ca raspuns firesc la cerintele pietei, fiind un proces inovator tehnologic, o metoda de transformare a procesului traditional de proiectare. "BIM permite investitorilor, consultantilor si antreprenorilor sa vizualizeze si sa inteleaga evolutia proiectului si provocarile de proiectare si de coordonare intr-un mod care nu era posibil inainte. Este transformat chiar modul in care lantul de furnizori - parteneri colaboreaza pentru a imbunatati designul si procesul de constructie, prin identificarea, anticiparea si solutionarea eficienta a eventualelor problemele survenite. Astfel, asistam la reducerea drastica a costurilor si timpului alocat proiectarii si executiei. Mai mult, baza de date digitala asociata BIM ofera potentialul imbunatatirii managementului si mentenantei obiectivelor construite mult timp dupa inceperea exploatarii", a explicat reprezentantul Graitec.
Dezvoltarea portofoliului de produse, un obiectiv asumat in viitor
Avand in vedere tendinta de dezvoltare permanenta a pietei de aplicatii software pentru proiectare si constructii, conducerea Graitec Romania are in vedere extinderea portofoliului de produse cu noi programe de ultima generatie dedicate fluxului de proiectare colaborativa si, implicit, majorarea bazei de clienti.
Totusi, companiile din domeniu intampina inca dificultati cauzate de lipsa unui cadru legislativ in Romania in ceea ce priveste adoptia tehnologiilor BIM. "Un cadru legislativ si existenta unor eventuale asociatii care sa promoveze astfel de tehnologii de ultima generatie ar fi de un real ajutor", a precizat Catalina Tilea.
In ultimii ani, grupul Graitec a continuat investitiile in cercetare si dezvoltare, lansand periodic noi aplicatii ce se adreseaza utilizatorilor platformei BIM Autodesk Revit si Advance Steel, dar si-a concentrat atentia si in domeniul proiectarii structurale, prin lansarea de noi module pentru calcul si armare - BIM Designers.
"PowerPack for Revit, pachet de aplicatii software dezvoltat pentru utilizatorii programului Autodesk Revit, include un set de comenzi dedicate modelarii diferitor tipuri de elemente, precum si alte instrumente practice, necesare pentru a accelera modelarea, dar si posibilitatea de gestionare rapida a datelor, crearea si utilizarea adnotatiilor predefinite si a documentatiei. PowerPack pentru Autodesk Advance Steel este un pachet de aplicatii software centrat pe nevoile utilizatorului si contine instrumente de lucru unice, template-uri si tipuri de imbinari, dezvoltate pentru a imbunatati si eficientiza productivitatea. Advance BIM Designers reprezinta o colectie de aplicatii inovatoare ce permit o modelare parametrica intuitiva, analiza avansata si realizarea de detalii automate si rapoarte de calcul complexe, beneficiind de tehnologia BIM. Acestea functioneaza in conformitate cu mai multe norme internationale de proiectare. Avem o strategie clara de extindere a portofoliului de clienti, pusa in practica printr-un program de crestere a fidelitatii acestora. Spre exemplu, aplicatiile PowerPack sunt livrate gratuit beneficiarilor cu plan de mentenanta activ, ceea ce va diferentia net oferta Graitec fata de cea a competitorilor", a explicat managerul companiei.
Graitec aduce in permanenta actualizari solutiilor software pe care le dezvolta, imbunatatiri ce vizeaza in principal sporirea calitatii si productivitatii, versiunea 2018 lansata in aceasta vara fiind o dovada in acest sens.
"Suntem in permanenta incurajati de feedback-ul si cresterea productivitatii, raportate de utilizatorii din lumea intreaga. Cele mai recente imbunatatiri si noi functionalitati din versiunea 2018 au fost implementate ca urmare a cererilor venite din partea comunitatii in crestere de utilizatori proactivi. Avem convingerea ca ultimele imbunatatiri si noile functionalitati ce vor fi aduse in viitoarele versiuni ale programelor Graitec corespund asteptarilor clientilor si ii vor ajuta sa faca fata provocarilor cu ajutorul celui mai puternic set de instrumente pentru sporirea productivitatii", a conchis Catalina Tilea.
***
Compania este subsidiara locala a grupului international Graitec, ce detine 29 de birouri si circa 400 de angajati, avand mai mult de 50.000 de clienti. In Romania, societatea deruleaza afaceri anuale de circa 10 milioane de lei, avand 50 de angajati.
|