Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - INDEX COMPANII - Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS)
PAGINA PERSONALIZATA


Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS)

Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS)

Adresa: Calea Vitan nr. 6-6A, Phoenix Tower, Et. 5, Bucuresti, S3
Telefon: 021/9529
E-mail: office@amccrs-pmb.ro
Web site: www.amccrs-pmb.ro
Domenii: Institutii publice
Descriere activitate
Serviciu public de interes local al Municipiului București
Prezentare companie/institutie
AMCCRS: 20.000 de cladiri din Bucuresti necesita evaluare la risc seismic
 
 
 
 
 
Razvan Munteanu (46 de ani)
Functia/Institutia: director executiv, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS);
Experienta profesionala: peste 10 ani in domeniul administratiei publice.
 
Conform unui studiu efectuat de catre expertii Bancii Mondiale, pentru aproximativ 20.000 de cladiri din Bucuresti construite inainte de anul 1978 este necesar sa se efectueze o evaluare cu scop preliminar din punct de vedere al riscului seismic. Anul trecut a intrat in vigoare si Legea nr. 212/2022, care introduce notiunea de "evaluare vizuala rapida" si care ar urma sa faciliteze aceste operatiuni, in scopul stabilirii cladirilor care necesita consolidare, cu prioritate. In plus, noua lege stipuleaza ca, pentru ca un imobil sa poata fi consolidat, este necesar acordul unui numar de 50% plus 1 din numarul proprietarilor, ceea ce elimina majoritatea barierelor care impiedicau demararea proiectelor de consolidare. Toate acestea, alaturi de finantarile disponibile din PNRR si fonduri bugetare centrale si locale, creeaza premisele pentru o intensificare a lucrarilor de consolidare seismica a cladirilor din Bucuresti, in anii urmatori. Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) va gestiona intregul proces de consolidare, avand ca obiect de activitate reducerea riscului seismic al constructiilor existente in Municipiul Bucuresti, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur si actioneaza pentru realizarea masurilor de interventie la constructiile care prezinta niveluri insuficiente de protectie la cutremure.
 
- Care este valoarea bugetului de care dispune AMCCRS in 2023 si ce fonduri sunt alocate pentru investitii?
- Valoarea totala a bugetului de care dispune AMCCRS in anul 2023 este de 53 milioane de lei (credite bugetare) din care fondurile alocate pentru investitii sunt in suma de 34,67 milioane de lei (credite bugetare). Executia bugetului pana la acest moment este de 41%, iar executia bugetului alocat pentru investitii este de 30%. Pentru implementarea proiectelor prevazute sunt alocate credite bugetare suficiente, la data prezentei, pentru anul in curs. Pe langa acestea, valoarea totala a finantarilor disponibile pentru consolidarea cladirilor cu risc seismic prin Planul National de Redresare si Rezilienta este de 283,46 milioane de lei la credite de angajament (reprezentand valoarea totala a contractelor de finantare semnate) si 8,6 milioane de lei credite bugetare aprobate pentru anul curent, din care a fost accesata suma de doua milioane de lei pentru cheltuieli efectuate inainte de semnarea contractelor de finantare si suma de 254.660 lei dupa semnarea acestora.
- Care sunt cele mai mari proiecte coordonate de AMCCRS care vor fi realizate in urmatorii ani (2023-2027) si in ce stadiu de implementare se afla acestea?
- AMCCRS actioneaza pe trei directii majore de lucru pentru consolidarea imobilelor incadrate in clasa de risc seismic RsI si RsII, in functie de sursa de finantare (fonduri europene nerambursabile, fonduri nationale nerambursabile si bugetul local). Astfel, prin PNRR Componenta 5 - Valul Renovarii, AMCCRS a semnat 17 contracte de finantare, in valoare totala de 283,46 milioane de lei. Prin Programul National de Consolidare a Cladirilor cu Risc Seismic Ridicat (PNCCRS), AMCCRS a depus 28 de cereri de finantare. Prin ordinul ministrului Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Administratiei, 16 imobile au fost declarate eligibile si au fost introduse pe Lista sinteza a obiectivelor de investitii care vor fi consolidate cu fonduri nationale nerambursabile. Consolidarea altor 42 de imobile se va realiza din bugetul local, nefiind incluse in programele mentionate mai sus.
Prin cele doua programe cu finantare nerambursabila (PNRR si PNCCRS), AMCCRS va consolida 14 imobile situate in zona Centrului Vechi al Capitalei. Dintre acestea, cel mai avansat proiect este cel care vizeaza consolidarea imobilului din str. Blanari nr. 14, care a adapostit celebrul Club A. In plus fata de acestea, AMCCRS are in evidenta peste 100 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic la care desfasoara o serie de servicii in vederea consolidarii.
Privind planurile de expertizare a cladirilor cu risc seismic, la aceasta data AMCCRS are in derulare doua acorduri cadru. Primul dintre acestea, Acordul-Cadru nr. 538/15.11.2021, are ca obiect Servicii de expertizare tehnica, elaborare studiu istoric si tema de proiectare pentru imobile din Municipiul Bucuresti, in scopul consolidarii si reabilitarii/refunctionalizarii acestora - Lot I. In baza acestuia, contractele subsecvente au ca obiect expertizarea tehnica a unui numar estimat de 160 de cladiri, cu o suprafata totala de aproximativ 350.000 mp. Din evidentele noastre, dintr-un numar de circa 130 de imobile care se regasesc in lotul I, acestea sunt repartizate pe sectoare astfel: 33 de imobile in Sectorul 1, 32 in Sectorul 2, 34 in Sectorul 3, 9 in Sectorul 4 si 22 in Sectorul 5. Cel de-al doilea Acord-Cadru nr. 537/15.11.2021 are ca obiect Servicii de expertizare tehnica pentru imobile din Municipiul Bucuresti, in scopul consolidarii acestora - Lot II, iar contractele subsecvente incheiate in baza acestuia vor avea ca obiect expertizarea tehnica a unui numar estimat de 40 de cladiri, cu o suprafata totala de circa 150.000 mp.
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitate?
- In evidenta AMCCRS se regasesc mai multe cladiri emblematice la care ne confruntam cu o serie de probleme, una dintre acestea fiind in legatura cu obtinerea acordului pentru consolidare din partea membrilor asociatiilor de proprietari. AMCCRS incearca sa gaseasca solutii pentru a introduce aceste imobile in procesul de consolidare seismica, astfel, conform prevederilor Legii nr. 212/2022, pentru ca un imobil sa poata fi consolidat este necesar acordul unui numar de 50% plus 1 din numarul proprietarilor. O alta dificultate este reprezentata de lipsa de incredere a cetatenilor in autoritatile statului. Sunt proprietari de apartamente sceptici cu privire la sprijinul din partea municipalitatii pentru consolidarea imobilelor in care locuiesc, fiindca in anii anteriori au fost incepute lucrari de consolidare fara a fi finalizate. De asemenea, o piedica pe care AMCCRS o are de infruntat este cauzata de imposibilitatea de a relua activitatea pe mai multe santiere unde incepusera lucrari de punere in siguranta si consolidare din punct de vedere seismic deoarece firmele/companiile cu care AMCCRS a incheiat in anii trecuti contracte pentru executia lucrarilor au intrat in faliment sau se afla in insolventa, iar pana in prezent nu au predat amplasamentele si documentatiile aferente. Pentru continuarea lucrarilor de consolidare si pentru a nu afecta interesele proprietarilor terti fata de contractele de executie incheiate intre AMCCRS si Compania Municipala Consolidari SA (aflata in procedura de faliment), institutia noastra a initiat demersuri pentru intrarea in posesia imobilelor predate si retinute nejustificat de catre CMC SA, prin lichidatorul judiciar Expert Insolventa SPRL.
- Conform datelor pe care le aveti, cate cladiri din Bucuresti au nevoie urgenta de consolidare?
- Un studiu efectuat de catre expertii Bancii Mondiale a estimat un numar de aproximativ 20.000 de cladiri din Bucuresti construite inainte de anul 1978, pentru care este necesar sa se efectueze o evaluare cu scop preliminar din punct de vedere al riscului seismic. De anul trecut avem o lege noua, este vorba despre Legea nr. 212/2022, care introduce notiunea de "evaluare vizuala rapida". Aceasta se refera la o examinare pe care specialistii o vor putea face rapid, de pe spatiul public (deci fara a cere acces in casa/apartamente), in baza mai multor criterii printre care: efectul cutremurelor din trecut asupra fondului construit, rezultatele cercetarilor din domeniul riscului seismic, evolutia reglementarilor tehnice de proiectare seismica, evolutia practicii de proiectare si a materialelor de constructii utilizate. In timpul evaluarii, sunt colectate date cu privire la: tipul constructiv al cladirii, regimul de inaltime, numarul de scari, anul construirii, date cadastrale, functiunea imobilului. Scopul evaluarii vizuale rapide este sa prioritizeze cladirile, in vederea expertizarii acestora.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Noiembrie/Decembrie 2023)

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTEALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
noark
BogArt
rigips
CDS
leviatan
Arduro
DRS
konsent
CONCEPT STRUCTURE
AED
strabag nivel 1
concelex
Ubitech
VEGO
MAKITA
theda mar
Acvatot 2019
GEWISS
EURO BUILD
EDIT-Structural
quadratum
SIGM
SSAB
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<