Agenda Constructiilor
Vineri, 21 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - INDEX COMPANII - CONCEPT STRUCTURE
PAGINA PERSONALIZATA


CONCEPT STRUCTURE

CONCEPT STRUCTURE

Adresa: Str. Vasile Alecsandri nr. 4, Landmark Offices Building C, GF, București, S1
Telefon: 0752.240.779
Fax: -
E-mail: office@c-st.ro
Web site: www.conceptstructure.ro
Domenii: Proiectare si inginerie | Arhitectura & design | Consultanta tehnica
Descriere activitate
Proiectare structurala pentru spatii de birouri, cladiri rezidentiale, constructii comerciale si industriale, consultanta de specialitate.
Prezentare companie/institutie
Concept Structure: Portofoliu de 1,2 milioane mp de proiecte in lucru, in 2023
 
 
Concept Structure (CST), companie care a realizat structurile de rezistenta pentru o mare parte a cladirilor emblematice pentru noua generatie de constructii moderne din Capitala, si-a mentinut, in 2022, traiectoria crescatoare pe care se inscrie inca de la fondarea sa, din urma cu 15 ani. Cladiri precum U Center, Matei Millo, Tandem, Vulcan Residence din Bucuresti, dar si Granvia Marina Constanta, s-au ridicat deja pe structurile proiectate de inginerii de la Concept Structure, in timp ce alte concepte iau nastere pentru a sprijini alte constructii ale viitorului. In cifre, pentru cei aproximativ 50 de specialisti in inginerie structurala si geotehnica ai Concept Structure, cu o medie de varsta de pana in 35 de ani, toate acestea au adus afaceri de 4 milioane de euro in 2022, precum si 1,2 milioane de metri patrati de proiecte noi, in lucru, pentru 2023. Printre clientii companiei se afla unii dintre cei mai mari dezvoltatori activi in Romania, precum Forte Partners, NEPI Rockcastle, AFI Europe, Skanska Romania, Dedeman, Nhood Romania, Tiriac Imobiliare, Speedwell si Prime Kapital.
 
"Dupa cum am mai declarat, pentru noi echipa este cea mai importanta. Incercam sa o solidarizam si sa facem fata sanatos tranzitiei in urmatorul ciclu de viata, fiind inca o companie pe care o consideram tanara si dinamica, chiar cu 12 ani experienta in spate in domeniul proiectarii. Mai sunt multe de descoperit si de invatat, dar asta e frumusetea industriei in care activam", a declarat ing. Teodor Matei, partener principal la Concept Structure.
Perioada urmatoare va veni cu noi provocari pentru companie, avand in vedere restrangerea activitatii din sectorul proiectelor private, dar si orientarea evidenta deja a pietei catre investitiile publice, avand in vedere numarul mare de programe nationale si europene anuntate, dar si sumele de bani disponibile pentru finantare.
"Razboiul din apropiere, cresterea preturilor sau inflatia au avut, bineinteles, un impact negativ asupra domeniului. In plus, desi situatia s-a mai stabilizat acum in Bucuresti, problema urbanistica a ultimilor doi ani a facut ca numarul proiectelor sa scada. Sectorul public este, insa, foarte efervescent si atenueaza din aceste lovituri. In cadrul CST lucrarile de anvergura precum extinderea Mall Promenada sau Magistrala M6 de Metrou (Lot 2: Tokyo - Otopeni) si nu numai ne asigura stabilitate pentru urmatoarea perioada. Ne vom indrepta tot mai mult catre lucrarile publice, care vor predomina pe piata de constructii in urmatorii cativa ani. Incercam, si sunt sigur ca vom reusi, si digitalizarea in trepte a companiei, sustinuti mai ales de nevoia acuta de predictibilitate", a adaugat ing. Teodor Matei.
 
Cladirile de maine: inteligente, confortabile si eficiente energetic
Despre calitatea constructiilor, rezistenta acestora la cutremure - subiectul de actualitate in domeniu la inceputul acestui an, am stat de vorba cu ing. Cristian Nastase, partener fondator la Concept Structure. Specialistul considera ca in Romania, in prezent, se construieste la un nivel al calitatii mediu spre ridicat, iar proiectele realizate de marii dezvoltatori (Forte Partners, Skanska, Tiriac Imobiliare, NEPI Rockcastle etc.) reprezinta marturii in acest sens. Eficienta energetica urmareste acelasi trend.
"Consider ca daca dezvoltatorul doreste sa construiasca calitativ, in Romania se gasesc atat resurse, cat si reglementari si control administrativ. Avem o legislatie foarte solida in materie de proiectare, executie si control al calitatii, iar important este sa ne aplecam sa o respectam cu responsabilitate. Personal, cred ca mai sunt putine zone unde se renunta la calitate, mai ales pe zona de structura. Specialistii din santiere sunt din ce in ce mai pregatiti in vederea respectarii cerintelor de executie si de protectie a muncii, si aceasta practica se extinde si catre cladirile unifamiliale sau mai mici ca anvergura, unde nu cu mult timp inainte se construia si fara documentatia de Proiect Tehnic sau alte vulnerabilitati similare", a precizat ing. Cristian Nastase.
Se mentin provocarile legate de forta de munca si preturi
In continuare, potrivit lui Cristian Nastase, provocarea principala este legata de recrutarea, integrarea si perpetuarea fortei de munca. "Ingineria, in general, solicita un grad ridicat de implicare, aplecare si intelegere a fenomenelor tehnice si fizice. Daca nu respecti aceste reguli, de multe ori, te pot coplesi noutatile si schimbarile care pot aparea de la o zi la alta. Cu siguranta, insa, domeniul constructiilor va continua sa se consolideze, deoarece mai avem mult pana ajungem din urma tarile dezvoltate cu adevarat. Si daca ne uitam spre ele, nu exista decat dezvoltare atat pe termen mediu, cat si lung", a explicat specialistul.
Referitor la preturi, ing. Cristian Nastase subliniaza involutia costurilor cu proiectarea structurala in ultimii 15 ani, in timp ce preturile materialelor de constructii s-au dublat.
"In 2007, pe piata se practica un pret de 7-10 euro/mp pentru serviciile de proiectare de structuri. In acelasi an, otelul-beton se comercializa cu 0,45 euro/kg, betonul cu 75 euro/mc, iar pretul mediu pentru o constructie rezidentiala ajungea la circa 1.400 euro/mp. In 2023, avem un pret de 3-5 euro/mp pentru proiectarea structurilor, in timp ce preturile materialelor au ajuns la 1,5 euro/mp la otel-beton, la 150 euro/mc pentru beton, iar pretul mediu de constructie in sectorul rezidential a crescut la o medie de 1.700 euro/mp. Este evident ca, in timp ce pretul serviciilor de proiectare s-a redus la jumatate, cel al materialelor de constructii a crescut de doua, pana la trei ori, iar pretul locuintelor s-a majorat cu 20%. Evolutia preturilor va fi, bineinteles, dictata de nevoia clientului. Iar un client cu educatie financiara va sti tot timpul sa plateasca pretul corect", a explicat Cristian Nastase.
Pentru a mentine calitatea proiectelor, partenerii Concept Structure mizeaza pe digitalizare si pe eficientizarea permanenta a activitatilor, mai ales in contextul scumpirilor din ultimii ani, care pun presiune tot mai mare pe consumul de materiale.
"Incercam sa implementam orice instrument care ajuta atat la calitatea serviciilor, cat si la marirea productivitatii si a coordonarii cu celelalte specialitati. In principal, vrem sa ne apropiem cat mai mult de o proiectare BIM eficienta. De asemenea, exista o cerinta din ce in ce mai pregnanta din partea beneficiarilor pentru o eficientizare a consumului de materiale, care presupune o atentie sporita in proiectare, astfel incat sa se pastreze cerintele de calitate cu privire la rezistenta si stabilitatea structurilor", a adaugat ing. Cristian Nastase.
Proiecte de centre comerciale
Mall Moldova Iasi
Extinderea fostului mall Era Shopping Centre;
Dezvoltator: Prime Kapital;
Suprafata desfasurata: cca. 90.000 mp.
Nhood Mall Resita
Dezvoltator - Nhood Romania;
Arhitect: HB Design;
Suprafata desfasurata: cca. 40.000 mp.
Promenada Mall Bucuresti
Extinderea centrului comercial existent, cu o componenta office;
Dezvoltator: NEPI Rockcastle;
Suprafata desfasurata: cca. 180.000 mp.
Arena Mall Bacau
Dezvoltator: Arena Mall;
Arhitect: DRS Architects;
Suprafata desfasurata: cca. 75.000 mp.
Cladiri de birouri
AFI Loft Cotroceni
Dezvoltator AFI Europe;
Arhitect: Architect Service;
Suprafata desfasurata: cca. 22.000 mp.
Promenada Offices
Dezvoltator: NEPI Rockcastle;
Arhitect B23T;
Suprafata desfasurata: cca. 180.000 mp.
AFI Tower 2 Brasov
Dezvoltator AFI Europe;
Arhitect: Architect Service;
Suprafata desfasurata: cca. 36.000 mp.
Skanska Campus 6.4 Bucuresti
Dezvoltator: Skanska Romania;
Arhitect: Westfourth Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 32.000 mp.
Ansambluri rezidentiale
Civis Brasov
Dezvoltator: Tiriac Imobiliare;
Arhitect: Westfourth Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 160.000 mp.
Qualis Brasov
Dezvoltator: Qualis Properties SA;
Suprafata desfasurata: cca. 145.000 mp.
Urban Spaces HBR Pipera 55
Dezvoltator: Heubach Invest GMBH;
Arhitect: ADN BA;
Suprafata desfasurata: cca. 70.000 mp.
U-Center Faza 3 Adesgo Bucuresti
Dezvoltator: Forte Partners;
Arhitect: ADN BA & Deco Architects;
Suprafata desfasurata: cca. 66.000 mp.
Solid House Residential Developments Constanta
Dezvoltator: Solid House;
Arhitect: Igloo Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 200.000 mp.
Lucrari publice
Science Campus Cluj
Beneficiar: Primaria Municipiului Cluj-Napoca;
Arhitect: KXL Architecture;
Suprafata desfasurata: cca. 60.000 mp.
Magistrala de metrou M6 Bucuresti (Tokyo-Otopeni)
Beneficiar: Metrorex;
Antreprenor general: Gulermak Somet;
Arhitect: Metrans;
Suprafata desfasurata: cca. 100.000 mp.
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Iunie/Iulie 2023)
 

 
 
Proiectantii care duc “greul" unei constructii
 
Concept Structure - ingeniozitate in lumea statica a structurilor de rezistenta
 
Dincolo de aspectul unei cladiri, de frumusetea arhitecturii sale si chiar de gradul de confort, o cladire trebuie sa fie sigura. Concept Structure este o companie specializata in proiectare structurala, cu o experienta de 14 ani in domeniu, perioada in care a reusit sa gaseasca acele concepte structurale prin care cladiri cu arhitectura deosebita sa poata fi realizate in conditii de maxima siguranta, fara compromisuri. Compania a avut o ascensiune spectaculoasa pe piata de constructii, in cei 14 ani de activitate realizand aproape 1.000 de proiecte, cu o suprafata cumulata de circa un milion de metri patrati, reprezentand mai ales investitii private, cladiri emblematice pentru noua generatie de constructii moderne. Evolutia firmei s-a dovedit a fi una organica, incepand cu o echipa restransa de ingineri si ajungand, astazi, la 47 de angajati. Dupa cum spun chiar fondatorii companiei si o confirma proiectele realizate, Concept Structure se bazeaza pe creativitate, analiza, responsabilitate si multa ingeniozitate pentru a oferi structuri interesante si eficiente, prin toate departamentele pe care le inglobeaza.
 
Proiecte de la A la Z
Concept Structure realizeaza proiectele de la zero, de la dezvoltarea unei idei si a unui concept, pana la executie. "Pretuim viziunea arhitectilor nostri si o incorporam in inovatia noastra. Indiferent de proiect, am reusit sa gasim solutii eficiente si sa livram proiectele, respectand in acelasi timp bugete stranse si termene limita agresive", spune ing. Cristian Nastase, partener fondator al Concept Structure. Aceste aspecte sunt confirmate de crearea unor parteneriate deja de lunga durata cu dezvoltatori, antreprenori si arhitecti care revin la serviciile companiei si pentru noile lor proiecte.
In prezent, societatea este implicata in proiecte de anvergura alaturi de unii dintre cei mai mari dezvoltatori, constructori si companii de arhitectura de pe piata locala, precum: Forte Partners, AFI Europe, Speedwell, Tiriac Imobiliare, Gran Via Romania, Nepi Rockcastle, Prime Kapital, BTD Construct, Bog’Art, Consola Grup, Heberger, Westfourth Architecture, Architect Service, ADN Birou Arhitectura, Artline, Studio 10M si multi altii. "Practic, pentru ca in acest moment in birou proiectam si asistam tehnic aproximativ 990.000 mp construiti, ne asiguram de unitatea si eficienta proiectelor rezultate, pentru ca, asa cum a spus Marin Preda, «experienta este sursa cunoasterii». Fie ca este o cladire inalta sau un muzeu, un teatru sau un cheu maritim, o structura comerciala sau un complex rezidential, toate se regasesc deja in portofoliul nostru. Abordam fiecare proiect cu o nota unica si personala, pentru a satisface atat perspectivele arhitecturale, cat si pe cele economice", precizeaza reprezentantul Concept Structure.
Compania este condusa de patru parteneri: ing. Cristian Nastase - partener fondator, ing. Teodor Matei - partener principal si ing. Radu Geangus si ing. Ovidiu Chitu - parteneri asociati, si organizata in patru departamente de lucru, respectiv Departamentul de geotehnica si fundatii speciale (condus de ing. Cristian Radu), Departamentul de structuri din beton armat (reprezentat de ing. Radu Geangus, ing. Ovidiu Chitu, ing. Paul Danilov si ing. Dan Dumitrescu), Departamentul de structuri metalice (condus de ing. Alexandra Dumitrescu) si Departamentul de asistenta si urmarire tehnica a santierelor.
"O unealta folosita in procesele de proiectare cu impact in digitalizarea societatii o constituie baza de date creata pentru eficientizarea si armonizarea proiectelor noastre. In baza de date se regasesc anii de experienta acumulati prin extragerea si uniformizarea consumurilor de materiale, dar si a geometriilor asimilate in proiectele noastre pentru elementele din beton armat, in functie de tipologia structurilor: office, rezidential, industrial", a conchis fondatorul Concept Structure.
 
 
Experienta, cel mai bun profesor
Incepand cu vara anului 2017, Concept Structure a inceput un program de colaborare cu Universitatea Tehnica de Constructii (UTCB) si AICPS cu scopul integrarii studentilor in piata muncii, mai exact un program de tip internship. Acesta a evoluat de la doi studenti, in primul an, pana la 10 in anul 2021, compania fiind pregatita sa integreze pana la 15-20 de studenti in anul 2022.
"Acest program a devenit principalul motor de recrutare in biroul nostru, abordand o strategie de integrare si pregatire a inginerilor fara experienta, in detrimentul recrutarii directe a specialistilor cu experienta, care s-a dovedit, in timp, ineficienta pentru compania noastra. Din punct de vedere tehnic, colegii coordonatori ai acestui program, condusi si reprezentati de ing. Dan Dumitrescu, au reusit sa puna la punct un program de pregatire astfel incat, pentru o perioada de 4 saptamani, studentii sa poata intelege, intr-un mod foarte succint, fiecare etapa a unui proiect, pornind de la contractare si pana la punerea in opera a proiectului in santier", a explicat Cristian Nastase.
In cadru programului exista atat ateliere de proiectare, cat si vizite in santier, dar si prezentari si viziuni ale inginerilor cu experienta din cadrul biroului. Universitatea sustine acest tip de program prin acceptarea acestuia ca practica in cadrul programei scolare, astfel studentii obtinand un beneficiu in plus. Dupa terminarea programului de pregatire, studentii au posibilitatea sa continue colaborarea cu biroul de proiectare Concept Structure pana la terminarea studiilor, prin alocarea unor ore de vizita saptamanale, dar, bineinteles, fara afectarea calitatii procesului de educatie. Acestia au, astfel, posibilitatea sa se angajeze in cadrul echipei imediat ce obtin diploma de inginer.
 
Premiere in industria de constructii
Printre cele mai mari proiecte realizate de companie in ultima perioada se afla cladirile de birouri U Center (2 si 3), Miro Offices, Matei Millo, Tandem Offices, ansamblul rezidential Crown Towers si etapa a doua a complexului Stejarii, dar si proiecte publice, precum teatrul Favorit si infrastructura santierului naval VARD Tulcea. Toate solutiile de proiectare structurala sunt realizate utilizand cele mai noi tehnologii, cu materiale ce detin certificate de calitate in conformitate cu normele in vigoare si agrementate. Solutiile propuse sunt adaptate fiecarui proiect in parte si reprezinta rezultatul a mii de ore de munca, masuratori, calcule si colaborari, pentru elaborarea si constructia de proiecte sigure si confortabile.
Pentru amplul proiect al Reconversiei Santierului Naval Vard Fincantieri, ce a necesitat investitii de peste 100 de milioane de euro, compania a fost premiata de Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS). Punctul culminant in cadrul reconversiei s-a concretizat in realizarea unei platforme maritime din beton armat executata integral in bazinul Vard sub incidenta apei din bazinul de lansare a navelor, platforma pe care se vor lansa nave cu o greutate de pana la 24.000 de tone. Instalarea unei macarale de tip Goliath cu o capacitate de 700 de tone, inaltime de 100 ml si deschidere de 90 ml a condus echipa de proiectare catre diferite tipuri de solutii, care vor permite functionarea santierului naval pe perioada de desfasurare a lucrarilor de modernizare, in ciuda complexitatii conditiilor structurale si geotehnice, precum si ale incarcarilor generate de echipamente. Macaraua descarca separat, cu primul reazem pe o zona aflata pe amplasamentul format din pachete de pamanturi necoezive, aluvionare, cu caracter puternic compresibil, iar celalalt reazem direct in bazinul de lansare a navelor, prin intermediul unor piloti cu diametrul de 1.200 mm cu fisa de 40 ml lungime.
O premiera in industria constructiilor a fost, de asemenea, creditata catre Concept Structure pentru proiectul de birouri Miro Offices, dezvoltat de Speedwell in zona Baneasa. Pentru prima data in cadrul unei constructie de tip civil, in Romania, a fost folosit betonul de inalta rezistenta, reprezentat prin clasa C60/75, folosit pentru zona tuburilor din beton armat. Antreprenorul general al lucrarii, compania Bog’Art, a utilizat aproximativ 1.100 mc de beton C60/75, cu impact direct in:
        • durabilitatea constructiei: capacitatea ridicata a compresiunii betonului;
        • protectia mediului: cresterea duratei de la 50 la 100 de ani prin sustenabilitate;
        • reducerea timpului de executie: sectiuni reduse ale elementelor din beton, cu impact direct in aria utila inchiriabila;
        • flexibilitate: capacitatea betonului obtinut poate conduce catre executia unor lucrari arhitecturale de arta.
 

 
Solutii inovatoare pentru proiecte emblematice
 
 
 
U Center Bucuresti (faza a II-a)
Stadiu - faza design and build;
Antreprenor general - Bog'Art;
Dezvoltator - Forte Partners;
Termen de executie - 24 de luni;
Suprafata desfasurata bruta (GBA) - 60.000 mp.

U Center Bucuresti (faza a III-a)
Stadiu - faza DTAC/PTh + proiect de demolare a fabricii Adesgo;
Dezvoltator - Forte Partners;
Termen proiectare - 6 luni;
GBA - 66.000 mp.

Stejarii Rezidential Bucuresti (faza a II-a)
Stadiu - faza design and build;
Antreprenor general - BTD Construct;
Dezvoltator - Tiriac Imobiliare;
Termen de executie - 24 de luni;
GBA - 60.000 mp.

Granvia Marina Constanta
Stadiu - faza design and build;
Antreprenor general - Hidrotop;
Dezvoltator - Gran Via Romania;
Termen de executie - 24 de luni;
GBA - 120.000 mp.

Vulcan Residence Bucuresti
Stadiu - faza design and build;
Antreprenor general - BTD Construct;
Dezvoltator - Nepi Rockcastle;
Termen de executie - 24 luni;
GBA - 36.000 mp.

Mall Moldova Iasi
Stadiu - faza de proiectare DTAC/PTh/DDE;
Dezvoltator - Prime Kapital;
Termen de proiectare - 6 luni;
GBA - 75.000 mp.

New Sky Residence Bucuresti
Stadiu - faza proiectare DTAC/PTh/DDE;
Dezvoltator - New Sky Apartments;
Termen de proiectare - 6 luni;
GBA - 45.000 mp.

AFI Cotroceni Loft Offices
Stadiu - faza proiectare DTAC/PTh/DDE;
Dezvoltator - AFI Europe;
Termen de proiectare - 6 luni;
GBA - 15.000 mp.

Port Judetul Tulcea Jurilovca
Stadiu - faza design and build;
Antreprenor general - Terra Construct;
Dezvoltator - Consiliul Judetean Tulcea;
Termen de executie - 12 luni.

City Point Avionului Bucuresti
Stadiu - faza DTAC/PTh/DDE;
Dezvoltator - Shikun Binui;
Antreprenor General - Tehnoclima General Contractor;
Termen de proiectare - 6 luni;
GBA - 60.000 mp.

Crown Towers Bucuresti
Stadiu - faza DTAC/PTh/DDE;
Dezvoltator - Metropolitan Development;
Termen de executie - 24 de luni;
GBA - 50.000 mp.

Extindere Promenada Mall Bucuresti
Stadiu - concurs faza design and build;
Dezvoltator - Nepi Rockcastle;
Antreprenor general - BTD Construct si Terratest Geotehnic;
Termen de proiectare - 6 luni;
GBA - 97.000 mp.
 
 

 
Crestere de 25% a cifrei de afaceri, intr-un an dificil pentru piata
Ing. Cristian Nastase: "Dezvoltarilor mixte traditionale li se adauga acum gradinite si spatii medicale"
 
Concept Structure a incheiat anul 2021 cu o crestere de 25% a cifrei de afaceri fata de nivelul din 2020. Compania si-a consolidat pozitia pe piata, a adaugat in portofoliu clienti si proiecte noi, a continuat colaborarile cu clienti existenti in noile lor dezvoltari si a accesat noi tipuri de proiecte, crescandu-si aria de expertiza.
Pentru anul 2022, ing. Cristian Nastase, partener fondator al societatii, se asteapta la o crestere atat a cifrei de afaceri inregistrate, cat si suprafetei totale proiectate in cadrul biroului, avand in vedere ca contractele in curs si santierele pentru care asigura asistenta tehnica reprezinta proiecte cu o suprafata cumulata de circa un milion de metri patrati. Printre proiectele contractate recent de Concept Structure se afla etapele 2 si 3 ale complexului de birouri U Center Bucuresti, ansamblurile rezidentiale Stejarii 2, Gran Via Marina Constanta, Vulcan Residence Bucuresti, Mall Moldova Iasi, New Sky Residence Bucuresti, City Point Avionului Bucuresti, UP-Site Bucuresti, dar si extinderea Promenada Mall Bucuresti cu spatii pentru birouri.
 
- Ati lucrat la foarte multe proiecte in ultima perioada. Care considerati ca au fost cele mai provocatoare pentru proiectantii Concept Structure?
- Dupa blocarea proiectelor de birouri de la inceputul pandemiei, rezidentialul si logisticul au reusit sa ne conduca catre crestere fata de anii precedenti. Cererea de proiecte s-a mentinut constanta, iar ceea ce ne-a ajutat foarte mult a fost capacitatea de a ne implica intr-o diversitate de proiecte de cladiri rezidentiale, de birouri si logistice. Participam, de asemenea, la multe concursuri de solutii bazate pe value engineering, la invitatii din partea firmelor de constructii consacrate.
Toate proiectele vin cu provocari carora le facem fata cu brio si avem mereu in vedere sa accesam noi piete, cum a fost cazul proiectului santierului naval din Tulcea. Evolutia mondiala a transporturilor maritime impune necesitatea dezvoltarii investitiilor realizate in domeniul infrastructurilor portuare din Romania. Astfel, impactul economic semnificativ al evolutiei industriei navale genereaza provocari ingineresti deosebite din punct de vedere al structurilor de manipulare a echipamentelor si a produselor componente si finite - nave de mari dimensiuni. Reconversia structurala a santierului naval Vard Fincantieri, din Tulcea, parte a unei investitii de aproximativ 100 milioane de euro, a constat in modernizarea procesului de fabricare si manipulare, deservind constructii navale de pana la 24.000 de tone. Dezvoltat in anul 1975, santierul naval Tulcea a fost supus de-a lungul timpului diferitelor perioade de exploatare si va fi incorporat in cadrul reconversiei structurale. Totodata, in vederea eficientizarii procesului de productie, extinderile aferente cheurilor si infrastructurii noilor cai de rulare - filele I si II - impreuna cu infrastructura macaralei Goliath, avand o capacitate de 700 TF, reprezinta elemente notabile in cadrul amenajarii portuare propuse, date fiind particularitatile proiectului.
Printre proiectele deosebite la care lucram se afla si cladirea de birouri U Center, faza a doua. Ansamblul are prevazute functiuni de interes general specifice unui centru de afaceri, functiuni publice reprezentative de importanta submunicipala si sedii ale unor organisme internationale, dar si de interes zonal - europene si amenajari publice. Pentru cladirea de birouri de clasa A (3S+P+8E+E9-tehnic) am propus o structura de rezistenta realizata din pereti individuali si cuplati din beton armat, respectiv cadre de beton armat dispuse pe ambele directii. Suprafata construita pentru faza a doua este de aproximativ 60.000 mp. Beneficiarul acestei investitii este Forte Partners, iar proiectul de structura a fost intocmit pe baza planului de arhitectura propus de firma Chapman Taylor, reprezentat de arh. Igor Bergmann, si Deco Architects, prin arh. George Cristescu.
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele pandemiei legate de cresterea preturilor din domeniul constructiilor? Ati observat o reducere a cererii de proiecte, in acest context?
- Impactul pandemiei s-a resimtit in primele luni de la aparitie, in special in martie 2020, cand majoritatea proiectelor de birouri s-au stopat. Noi lucram, in acel moment, in diverse zone din Bucuresti, la 6 mari dezvoltari office sau mixed use. Cererea s-a mutat mai apoi preponderent catre rezidential, dar da, este adevarat ca preturile pentru materiale au inceput sa creasca semnificativ, crestere ce a trebuit sustinuta prin bugetele globale ale dezvoltatorilor. In acest context, proiectele nu au fost oprite totusi, interesul existand in continuare. Nu am resimtit o reducere in aceste conditii la nivel de proiectare.
Din 2022, a reaparut interes si pentru cladirile de birouri, dezvoltari care s-au oprit brusc la inceputul pandemiei.
- Care credeti ca vor fi tendintele in proiectare in anii urmatori, ca efect al pandemiei, dar nu numai?
- Proiectele de amploare pe care le avem in diverse stadii in cadrul biroului indica dezvoltarile mixed use ca o tendinta clara pentru anii ce vor urma. De asemenea, reteta rezidential/office/comercial este intregita acum de gradinite si unitati medicale dezvoltate sub aceeasi umbrela.
In plus, pandemia a condus catre dezvoltarea proceselor de tip work from home. Compania noastra s-a adaptat usor acestei realitati, noi lucrand partial in acest mod deja de cativa ani.
Procesele de proiectare vor introduce preponderent solutiile BIM, care inglobeaza toate specialitatile din dezvoltarea unui proiect, iar procedurile dezvoltarilor vor urma cursul design and build. Vor rezulta, cum deja se intampla, asocieri intre constructori si companii de proiectare capabile sa ofere un produs final coordonat si eficient catre client. Aceste procese confera deja, pe toate pietele externe, eficienta maxima si predictibilitate pentru toti factorii implicati in dezvoltarile imobiliare.
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de constructii si asupra fortei de munca si a productivitatii din acest sector?
- Digitalizarea are, pana la urma, scopul final de a maximiza predictibilitatea unui buget si a reduce pierderile tehnologice provenite de la toti factorii implicati. Impactul nu poate fi decat unul pozitiv, atunci cand tehnologia inglobeaza intr-un singur proces proiectarea, edificarea si project managementul unei dezvoltari. Ar mai ramane doar partea de autorizatii sa fie, de asemenea, insusita, pentru a se inchide acest cerc/algoritm complet, dar in asteptarea acestui aspect, nici nu poti castiga o partida de sah cu toate piesele pe tabla.
 
(articol aparut in revista Agenda Constructiilor, editia Ianuarie/Februarie 2022)
 

 

Produse & tehnologii

Stiri & Comunicate

Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
concelex
CONCEPT STRUCTURE
siniat
quadratum
MAKITA
Ubitech
BogArt
strabag nivel 1
noark
rigips
konsent
CDS
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
EDIT-Structural
viarom
ness project
theda mar

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
AICPS_30
top 500
top 500
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander